Dodaj do ulubionych

niemowlak przed telewizorem

22.11.05, 18:24
nie wiem czy to ja tylko taka wyrodna jestem, czy jest nas kilka

mamy nad lozkiem w sypialni telewizor i maly lezac na lozku na swojej matcie
z zabawkami ma wlaczony telewizor, bo to go na dluzej "zabawia"
bardzo szkodliwy wplyw ma telewizor na malucha?

maluch ma 5 mcy - robicie tez tak ?

Obserwuj wątek
    • esti.v Re: niemowlak przed telewizorem 22.11.05, 18:41
      Też się nad tym zastanawiam.Moja mała ma skonczone 4mies. Nieraz bawiać się na
      macie czy na leżaczku,patrzy ostro w telewizor-co ta mama odląda? Czasem jak
      płacze i trudo ją uspokoić to siadam i właczam jakieś bajki-na chwile.Po
      pierwsze,napewno nie powinno dziecko być blisko ekranu,a krótkie oglądanie nie
      powinno zaszkodzić.Napewno nie pozwoliła bym patrzeć jej pól dnia.Zresztą takie
      dziecko nie potrafi się na długo na tym skupić,jest ciekawe,bo widzi
      zmieniające się kolorowe obrazy.
      • j04nn4 Re: niemowlak przed telewizorem 22.11.05, 20:06
        Ja jak mam cos do zrobienia to sadzam moja 4,5 miesięczną maję przed tv i
        spokojnie leży ąz jej się nie znudzi. Niestety inaczej w domu bym nic nie
        zrobiła Maja kocha być noszona i być w centrum zainteresowania.
    • magdek2 Re: niemowlak przed telewizorem 22.11.05, 18:42
      ja nie robię, mała na razie w ogóle nie <ogląda> tv, według niektórych jestem
      stuknięta ale mało mnie to obchodzi, dziecko kolezanki które było non stop w
      pokoju z właczonym tv - babcia maniaczka tv, mając rok krzyczało na widok
      jakichkolwiek pasków, lekarz stwierdził, że niestety to reakcja na ekran tv,
      poza tym nawet w jskiejś gazecie o dzieciach był cały artykuł o szkodliwym
      wpływie włączonego tv na układ nerwowy dziecka, autorzy poparli swoje
      wypowiedzi badaniami, w/g nich do 3 roku życia zero telewizji, ale ja później
      tez zamierzam ograniczać, wole żeby czytało ksiązki, za duźo otępiałych przez
      tv dzieci jest teraz smile
      • koteczka12 Re: niemowlak przed telewizorem 22.11.05, 19:39
        Mała oglada telewizje ... 5 minut dziennie, ale niemal z zalecen lekarskich.
        Trzyma glowke prawie zawsze w jedna strone, lekarz bardzo prosil, zeby ja
        sklaniac do odwracania sie w druga strone. No i siadam z nia na prognoze
        pogody, i tak ustawiam, zeby do ogladania musiala silnie sie odwracac - odwraca
        sie jak na sznurku, juz jej sie prawie te strony wyrownaly. Ja tez wiecej
        telewizji nie ogladam, siadam dla niej wink
        • ewcialinka Re: niemowlak przed telewizorem 22.11.05, 19:44
          mój synek ogląda i to duzo i jakos nie widze żeby były z nim jakies problemy
          • mamakangurek Re: niemowlak przed telewizorem 22.11.05, 22:11
            teraz moze i nie... proces wychowawczy zaczyna sie od pierwszego dnia, potem
            sie rodzice dziwia, ze dziecko woli TV od ksiazek...
    • kayah73 Re: niemowlak przed telewizorem 22.11.05, 20:09
      Wlaczam czasami kiedy ubieram na dwor i wsadzam w krzeselko samochodowe, bo to
      zawsze jest tragedia. Nie trwa to nigdy dluzej niz 3-4 minuty.
    • tiaraa Re: niemowlak przed telewizorem 22.11.05, 21:21
      dziewczyny nawet chwila przed tv dla dzieci przed 2 rokiem to złe rozwiązanie,
      dorosłe oko nie zauważa migania telewizora a przecież z tego składa się tv,
      dziecko chyba to jednak widzi więc układ nerwowy może być niebezpiecznie
      przeciążony i wcale nie jestem przewrażliwiona
    • mammalka Re: niemowlak przed telewizorem 22.11.05, 21:44
      Nie, nie robię tak. Telewizję czasami oglądam jak mały juz zaśnie wieczorem.
      Też ma 5 m-cy i wiem,że dla jego rozwoju to może byc fatalne. Za duzo bodźców
      jak na takiego maluszka. Nie wyobrażam sobie, że mogłabym go zostawić samego
      przed telewizorem - ciary mi lecą po plecach, ale chyba jestem jakas inna.
      Mogłabym życ bez telewizora. Jak idziemy do babci to ona wyłącza telewizor.
    • mamakangurek Re: niemowlak przed telewizorem 22.11.05, 22:12
      Wlaczam tylko do ubierania w kombinezon i tylko jak placz jest nie do
      opanowania. Rzadko.
      • morrwa Re: niemowlak przed telewizorem 22.11.05, 22:16
        Odkąd Filip się urodził oglądam tv jak mały idzie spać. Jak trzeba włączyć TV
        gdy dziecko jest w pokoju to sadzam go tyłem do ekranu. Też naczytałam się o
        szkodliwości telewizji. Nie zamierza sprawdzać na swoim dziecku czy pisano
        prawdę czy nie.
        Pozdr
        a
    • agugutek Re: niemowlak przed telewizorem 22.11.05, 23:31
      Wojtek ma 5 miesięcy i jeśli trafi na porę Wiadomości oglądanych przez dziadka,
      siedzi jak zahipnotyzowany. Z tym, że ja mu nie pozwalam oglądać tv, my z mężem
      nie oglądamy więc to nie takie trudne. Ale dziadkowi nie sposób wytłumaczyc wink
      W każdym razie - ja uważam, że telewizja to po pierwsze za dużo bodźców a po
      drugie w jakimś tam stopniu zabija kreatywność i chęć aktywnej zabawy. Ale to
      moja opinia a każdy może robić po swojemu smile
    • pszczola99 Re: niemowlak przed telewizorem 23.11.05, 00:32
      Przed ukończeniem przez maluszka dwóch latek nie wolno pozwalać mu na oglądanie
      TV nawet przez chwilę. Spróbuj raczej z muzyką. Moja Niusia od urodzenia była
      przyzwyczajana, że jak zaczynała płakać włączałam jej Dżem. Teraz jak tylko
      zaczyna się niepokoić włączam muzykę i jest spokój. A specjalną piosenkę mamy
      do usypiania. Jak mała ją słyszy doskonale wie, że czas iść spać. Jest chyba
      najmniejszą fanką Dżemu.
    • wielkimroz Re: niemowlak przed telewizorem 23.11.05, 10:31
      Mój 10-miesięczy synek w ogóle nie jest zainteresowany telewizją. Woli bawić się
      na podłodze i "zaglądać" do szafek. Jedyne na co czasem spojtrzy to prognoza
      pogody 9chyba mapy mu sie podobają) i reklama Tele2.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka