justa67 25.11.05, 09:52 niepokoi mnie biala wydzielinka w cipce u mojej 6 tygodniowej cureczki nie wiem czy to normalne w tym okresie zycia pediatrzy mowia ze jest wszystko ok ale ja sie martwie odpiszcie czy to normalne i kiedy powinna zniknac Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maartha Re: pielegnacja dziewczynki 25.11.05, 09:56 wydzielinka? hmmm chodzi Ci o jakiśśluz czy po prostu odkładający sie kremik na wargach sromowych i w środku? Odpowiedz Link Zgłoś
jamile Re: pielegnacja dziewczynki 25.11.05, 10:12 Ta wydzielina to normalna rzecz, u ponad miesięcznego dziecka można to już delikatnie oczyścić, wystarczy woda i zwykły płatek kosmetyczny Odpowiedz Link Zgłoś
maniolka05 Re: pielegnacja dziewczynki 25.11.05, 10:29 Witam!Ja jestem mamą 7 tyg. córci i moja tez tak ma. Położna powiedziała nam że jest to tzw. maź płodowa i to sie delikatnie przemywa po kąpieli wodą i płatkiem kosmetycznym,raz od góry do dołu. Nie martw sie. Pozdrawiamy. Odpowiedz Link Zgłoś
ade1 Re: pielegnacja dziewczynki 25.11.05, 11:31 to naturalna maź plodowa ktora zabezpiecza dziecko ale pamietaj ze trzeba ja czyscic tzn codziennie wacikiem z woda przemywac, tak zeby nie bylo na niej kupki ani kremu. mi madra pediatra z przychodni powiedziala zeby tam nic nie myc nie zagladac tak tez zrobilam efekt byl taki ze z 20 dniowa coreczka wyladowalam na 10 dni w szpitalu bo mala dostala zakazenia, lekarze w szpitalu sie chwycli za glowe do jakiego stanu doprowadzilam dziecko, to trzeba delikatnie myc, zeby bylo czysciutkie Odpowiedz Link Zgłoś
faq Re: pielegnacja dziewczynki 25.11.05, 10:32 to pewnie resztki mazi plodowej - sa dwie szkoly, zeby zostala az sie wchlonie i druga, zeby wyczyscic, ale to na poczatku - teraz to juz mozna wypucowac. ja bym radzila rozchylic delikatnie cipeczke i zobaczyc czy nie jest brudna od kupki, na wacik oliwka (bo inaczej nie zmyjesz)i delikatnie na boki wyczyscic przestrzen miedzy mniejsza i wieksza warga sromowa, nie glebiej - no chyba ze od kupy brudne. Odpowiedz Link Zgłoś
agga_27 Re: pielegnacja dziewczynki 25.11.05, 11:01 Dokładnie jak pisała poprzedniczka: na płatek kosmetyczny troszkę oliwki, woda nie zejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
dariaza Re: pielegnacja dziewczynki 25.11.05, 12:39 też się zastanawiałam jak to wyczyścić. polozne powiedzialy, ze gazikiem, ale on wydaje mi się za ostry. Odpowiedz Link Zgłoś
kontoani Re: pielegnacja dziewczynki 25.11.05, 14:33 a ja prawie od urodzenia coreczki czyszczę to przy codziennej kąpieli - rozchylam wargi sromowe i przecieram od gory do dołu wacikiem zmoczonym ciepłą przegotowaną wodą. Gazik wydaje mi sie zbyt "ostry". Teraz Hanka ma 7 miesiecy u juz nie ma tej wydzielinki, nie bardzo kojarzę moment kiedy zniknęla, ale pewnie miala kilka miesiecy bo dośc długo to było. Odpowiedz Link Zgłoś