Dodaj do ulubionych

bilirubina 22 !!!

29.12.05, 11:10
Synek mojej przyjaciolki(ur.20.12) mial tak wysoka bilirubine w te
swieta ,lezal w szpitalu i mial same naswietlania ,teraz jest w domu z
bilirubina 13.
Chcialabym zapytac sie mam znajacych temat:
jaka jest prawidlowa wartosc bilirubiny , co moze sie stac jesli jest ona tak
wysoka jak ponad 20 ?
-jakie moga byc powody wzrostu bilirubiny ?
- jak sobie z tym radzic?
Za wszystkie rady serdecznie dziekuje.
Beata
Obserwuj wątek
    • blueluna Re: bilirubina 22 !!! 29.12.05, 11:26
      Zbyt wysoka bilirubina moze powodowac niedotlenienie mozgu dziecka, ale
      wszystko zalezy od tego jaka byla wysoka i jak dlugo.
      Jesli dziecko od razu trafilo do solarium - to raczej spokojnie smile
      Wzrost poziomu bilirubiny u noworodka jest normalny, nawet nazywa sie to
      zoltaczka fizjologiczna - dopiero gdy wzrasta ona za bardzo lub zbyt dlugo sie
      utrzymuje jest to niepokojace.

Przyczyn moze byc wiele - mnie uswiadomiono glownie w temacie niewydolnosci
      watroby, toxoplazmozy i zaburzen hormonalnych oraz reakcji na przeciwciala w
      mleku matki.
      Na szczescie okazalo sie ze prawdopodobnie "ten typ tak ma" wink
      Na nieszczescie - wszystkiego dowiadywalam sie pozniej - bo tuz po porodzie,
      gdy byla zoltaczka i bylam pod opieka przychodni przyszpitalnej - nie robiono
      nic poza kontrolnymi badaniami poziomu bilirubiny.
      Ponownie na szczescie - wyglada ze nic sie z tego powodu nie stalo smile
      Przemek rozwija sie swietnie smile

Jesli bilirubina wynosi juz 13 i ma tendencje spadkowa - trzeba to badac - to
      nic nie trzeba robic smile
      Jesli nie bylo to zrobione - to przy okazji badania krwi warto poprosic o
      sprawdzenie morfologii, rozmazu i poziomu enzymow watrobowych.
      Na wszelki wypadek.
      I robic zdjecia - bo takiej ladnej, sniadej cery to dziecko jeszcze dlugo nie
      bedzie mialo wink

• ade1 Re: bilirubina 22 !!! 29.12.05, 12:28
        wysoka bilirubina moze byc oznaka stanu zapalnego w organizmie, na mojej sali
        lezaly takie dzieciaczki i np jedno z nich mialo zapalenie ucha
        • sylwina75 Re: bilirubina 22 !!! 29.12.05, 13:30
          Po urodzeniu dziecka, zostałyśmy w szpitalu jeszcze 7 dni z powodu bilirubinysad
          Wiesz, dzień przed naszym wyjściem ze szpitala pediatra wypisał 3 dzieci z
          bardziej pomarańczową skóra niz mojej Amelki - chyba po to by mieć więcej
          wolnych łózek. W dniu naszego wypisu, była bardzo dokładna pediatra, która
          powiedziła że wyjdziemy po badaniu krwi - wyszło stężenie bilirubiny 16,3.
          Rozpoczeły się naświetlania - to pieroństwo bardzo powolutku schodziło.
          Pytaliśmy z mężem i pediatra powiedziła, że jeżeli stężenie jest ponad 20 to
          może spowodować porażenie mózgu, problemy z nerkami, wątrobą i wile innych.
          Powiedziła nam też, że często dzieci po 2, 3 dniach pobytu w domu lądują w
          szpitalu - włąśnie z powodu dużego poziomu bilirubiny.
          Od teraz wiem, że przy drugim dziecku każe mu przy wyjściu zbadać poziom
          bilirubiny we krwi i nie będę czekała aż m=nam to lekarz zaproponuje
          pozdrawiam
          Sylwia
    • barbara79 Re: bilirubina 22 !!! 29.12.05, 14:38
      Ze szpitala powinni wypisać gdy bilirubina jest ponizej 13, mojego malucha
      wypisali gdy miał 12. Przed fototerapią miał 17. Po tygodniu od wypisu ze
      szpitala powtórka badań i bilirubina podskoczyła do 14, natychmiastowa wizyta w
      szpitalu na patologii noworodka, okazało się że ma zakażenie dróg moczowych-
      antybiotyk dożylnie przez 10 dni. Tak mój maluszek spedził pierwszy miesiac
      życia w szpitalu. A skutków negatywnych tego pobytu mnóstwo. sad. Lekarz z
      patologii powiedział mi że bilirubina najczęściej podskakuje wskutek zakażenia
      dróg moczowych ale częściej dotyka dziewczynki niz chłopców, bo mają krótszą
      cewkę moczową i bakterie z kału szybciej się tam dostaja.
      Aby bilirubina szybko spadała trzeba maluszka często przystawiać do piersi, bo
      jest ona wydalana z moczem i kałem oraz przez skóre w trakcie pocenia (stad to
      naświetlanie). Żółtaczka powinna zejść do 6 tygodnia życia, najpierw bledna
      nóżki potem brzuszek, a na końcu buźka (tak było u mojega synka).
    • jola261 Re: bilirubina 22 !!! 29.12.05, 17:22
      Mój synek dostał na 5dobę 16,5 a wychodząc ze szpitala miał 12. Teraz ma
      6tygodni i nie bada mu lekarz bilirubiny bo mówi że nie jest żółty lae ja widzę
      że ma żółtawe białka. Nie wiem czy to jest ok, jeżeli skóra jest w porządku
      tylko białka są lekko żółte.
    • ejam Re: bilirubina 22 !!! 29.12.05, 17:41
      My też mieliśmy wysoką biblirubinę. W dniu wypisu było 13,5. Potem w przychodni
      dowiedziałam się, że trzeba zrobić morfologie, próby wątrobowe i badania pod
      katem toksoplazmozy i cytomegali. Bardzo czesto te dwie ostatnie choroby dają
      dużą biblirubinę.Jeżeli dziecko tego nie ma to może po prosu ten typ tak ma.
      Oprócz częstego karmienia (ja karmiłam nawet co pół godziny) lekarze zalecają
      karmienie przegotowanym pokarmem przez 24 - 48 godzin. Trzeba odciągnąć pokar i
      podgrzać do 70 st. C. Niestety nie mogę podać na własnym przykładzie jak to
      działa bo mój syn za nic nie chciał pić takiego mleka.
      Teraz ma 4 miesiące i bilirubinę 3,6 pozostałe wyniki w normie. Lekarz pediatra
      i gastroenterolog zalecili co trzy tyg robić morfologię, poziom bilirubiny i
      próby watrobowe. Przy takim poziomie biblirubiny moj dziecko jest już "białe"
      ale ma lekko żółte białka oczu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka