ade1 06.02.06, 13:34 dziewczyny wiem ze 9 miesieczne dziecko powinno juz jesc kisiel- ale prosze o informacje czy to moze byc taki gotowy kisiel z proszku czy nalezy robic go samej, jesli tak to jak sie robi taki kisiel??? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alpepe Re: kisiel dla malucha 06.02.06, 13:35 Co to znaczy, ze powinno? Moje dziecko pierwszy raz w życiu kisiel zjadło w przedszkolu, budyń zresztą też. Mąka ziemniaczana jest taka pożywna? Odpowiedz Link Zgłoś
ade1 Re: kisiel dla malucha 06.02.06, 13:41 no jak zobaczysz tabele zywieniowe dziecka to tam jest wpisane chyba 7m-c zoltko, 8 m-c kisiel, kisiel to na wzmocnienie kosci, pewnei jak nie bedzie jadlo kislu to nie umrze no ale poszerzyc diete mozna Odpowiedz Link Zgłoś
alpepe Re: kisiel dla malucha 06.02.06, 14:23 jakbym miała się przejmować tabelami żywieniowymi, to chyba bym padła. Nie chciałam dawać ani biszkopcików ani nie dawałam kisielu. Jaki to składnik w kisielu niby wzmacnia kości? Wapń? W mące ziemniaczanej? no, może. Przecież to masz w mleku, nabiale i tysiącu innych rzeczy. Moja teściowa była b. zbulwersowana swego czasu, że dziecko nie je budyni ani kiślu; tak samo moja mama wytrzeszczała na mnie oczy, jak ją pouczałam, że dziecko dostaje do picia wodę, rozcieńczone soki lub gorzka herbatę. Jak to, dziecku nie posłodzić? Albo rozszerzanie diety o chrupki kukurydziane. Po co, żeby się do zębów przylepiały i je niszczyły? Sorry, nie atakuję cię, raczej bulwersują mnie te wszystkie zalecenia dietetyczne. Tabele żywieniowe dziecka pokazują, co w danym wieku raczej nie zaszkodzi, ukazują bardziej tolerancję żywieniową anieżeli zalecenia zdrowotne. Jeszcze raz przepraszam, jeśli uznałaś, że na Ciebie napadam, nie to było moją intencją. Odpowiedz Link Zgłoś
ade1 Re: kisiel dla malucha 06.02.06, 14:30 nie obieram tego jako ataku. jesli chodzi o kisiel to jest to kwestia zawartej zelatyny ktora ma wplyw na budulec kosci. chodzi mi o urozmaicenie diety, dlatego chetnie dawalbym cos innego malej niz tylko mleko i sloiczki. a swoja droga u mnie w domu tez sie nic nie slodzi, a dziecko do picia dostaje tylko wode, cukierki jak najpozniej - i ile sie da, Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: kisiel dla malucha 06.02.06, 14:31 ade1 napisała: >kisiel to na wzmocnienie kosci Nie mylisz z galaretką na wzmocnienie paznokci? Moja kisiel jada od kiedy skończyła 6 m-cy - tak dla urozmaicenia. Zagotowujesz soczek, dodajesz łyżeczkę mąki ziemniaczanej rozmieszanej w małej ilości wody, mieszasz, zagotowujesz i już. Dodaję jeszcze owoce. Odpowiedz Link Zgłoś
ade1 Re: kisiel dla malucha 06.02.06, 14:33 nie, nie myle z galaretka. ok dzieki za przepis Odpowiedz Link Zgłoś
mart44 Nie musisz zagotowywać! 06.02.06, 14:44 Zresztą chyba witaminy chyba wtedy znikają na zawsze. POczytaj sobie, była niedawno dyskusja na tym forum forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=579&w=36076189 Odpowiedz Link Zgłoś
ade1 Re: Nie musisz zagotowywać! 06.02.06, 14:56 dzieki, poczytalam- faktycznie ciekawe Odpowiedz Link Zgłoś
jusia9 Re: kisiel dla malucha 06.02.06, 17:54 Tu znajdziesz dobry przepis www.nutricia.pl/ksiazka_mleko_modyfikowalne.php Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: kisiel dla malucha 06.02.06, 18:13 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=28541928&a=31002605 Odpowiedz Link Zgłoś