Dodaj do ulubionych

Gdzie w Warszawie chrzest bez problemu ?

06.02.06, 13:59
Witam serdecznie,
chcemy ochrzcić dziecko, nie mamy bierzmowań ani ślubu kościelnego, gdzie
księża w Warszawie nie robią problemów.
Obserwuj wątek
    • popinka Re: Gdzie w Warszawie chrzest bez problemu ? 06.02.06, 14:06
      Ja mieszkam w łodzi ale mam podobną sytuację
      dowiedziąłm się że wogóle nie powinno być problemu i w każdym kościele powinni
      zrobić chrzest. Ja jednak będę próbowała u Franciszkanów bo to bardzo mili
      ludzie i otwarci na każda nową duszyczkę . W łodzi wiem że u nich nie ma
      problemu więc myśle że w Warszawie też nie będzie
    • escribir Re: Gdzie w Warszawie chrzest bez problemu ? 06.02.06, 14:30
      Powinni ochrzcić w każdym Kosciele, ale dlaczego akurat na chrzcie tak Wam zależy?
    • ewa_mama_jasia Re: Gdzie w Warszawie chrzest bez problemu ? 06.02.06, 14:58
      Myślę, że warto uderzyć do jezuitów. Nie pamiętam nazwy ulicy, ale sprawdzisz w
      internecie, chociażby na stronie www.opoka.org.pl. Korzystałam z ich pomocy przy
      okazji szukania życzliwego spowiednika przed ślubem - mój mąż nie był
      kilkanaście lat u spowiedzi, a ślub był kościelny. Bardzo miło wspominam.
      • filimoni Re: Gdzie w Warszawie chrzest bez problemu ? 06.02.06, 15:15
        A po co go chrzcicie ,przecież to hipokryzja.
        • mart44 Re: Gdzie w Warszawie chrzest bez problemu ? 06.02.06, 15:29
          filimoni napisała:

> A po co go chrzcicie ,przecież to hipokryzja.

Niestety popieram. Jeżeli jesteście wierzący, to powinniście najpierw zadbać o
          siebie - przynajmniej jeśli chodzi o bierzmowanie, bo ze ślubem bywa różnie -
          zakładam, że nie możecie go wziąć - w ogóle albo chwilowo.
          A jeśli jesteście niewierzący/niepraktykujący - to może czas to ogłosić rodzinie
          i znajomym i znaleźć jakiś inny powód urządzenia imprezy dla dziecka. Chrzest
          dziecka niewierzących rodziców ma równy sens co bar micwa dzieci chrześcijańskich.
      • ewa_mama_jasia Re: Gdzie w Warszawie chrzest bez problemu ? 07.02.06, 13:23
        Sprawdziłam - ci jezuici to na Rakowieckiej, św.Andrzeja Boboli, dojeżdża tam
        m.in. tramwaj 10. Albo w akademickim, św.Anny, na Krakowskim Przedmieściu.
    • zona_mi Re: Gdzie w Warszawie chrzest bez problemu ? 06.02.06, 15:17
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=35121499&a=35121499
      • 111nika Re: Gdzie w Warszawie chrzest bez problemu ? 06.02.06, 15:49
        dziecko powinno byc ochrzczone bez wzgledu na wiare lub niewiare rodzicow.
        potem samo wybierze swoja droge. nie macie prawa oceniac kogos i pytac po co
        chrzest. A co Wam do tego? Pytanie bylo inne.
        • mart44 Przepraszam! 06.02.06, 16:07
          111nika napisała:

> dziecko powinno byc ochrzczone bez wzgledu na wiare lub niewiare rodzicow.
          > potem samo wybierze swoja droge. nie macie prawa oceniac kogos i pytac po co
          > chrzest. A co Wam do tego? Pytanie bylo inne.

Również popieram, ale nie mogłam się powstrzymać.
          Absolutnie nie mówię, że to dotyczy autorki wątku, ale ludzie, którzy chrzczą
          dzieci pomimo jawnej niechęci do Kościoła jakoś... urażają moje uczucia religijne.
          To bardzo ważny Sakrament i pozostaje mieć nadzieje, że w każdym przypadku
          dzieci odczuwają jego łaskę. Ale to już zupełnie inny temat.
          POzdrawiam!
          • przeciwcialo Re: Przepraszam! 07.02.06, 13:59
            Tacy ludzie z sakramentu robią folklor. Chrzczą dzieci bo wszyscy tak robią.
            Okropne.
        • bebe73 Re: Gdzie w Warszawie chrzest bez problemu ? 06.02.06, 16:09
          111nika napisała:

> dziecko powinno byc ochrzczone bez wzgledu na wiare lub niewiare rodzicow.
          > potem samo wybierze swoja droge. nie macie prawa oceniac kogos i pytac po co
          > chrzest. A co Wam do tego? Pytanie bylo inne.
          Niewątpliwie nikomu do tego czy ktoś chrzci dziecko czy nie i z jakiego powodu,
          ale nie zgodzę się że"dziecko powinno byc ochrzczone bez wzgledu na wiare lub
          niewiare rodzicow."Tym tokiem myślenia to wszyscy chłopcy powinni być obrzezani
          bez względu na to czy rodzice są Żydami czy nie.
          • mart44 :))) 06.02.06, 16:10
        • jamile Re: Gdzie w Warszawie chrzest bez problemu ? 06.02.06, 16:18
          111nika napisała:
          > dziecko powinno byc ochrzczone bez wzgledu na wiare lub niewiare rodzicow.<

???
          A to ciekawe. Dobrze że nie obowiązkowe.

> potem samo wybierze swoja droge.<
          chrzcząc pozbawiasz dziecko możliwość wyboru własnej drogi, bo chrzest to nic
          innego jak włączenie go do tej lub innej wspólnoty religijnej.
          • maja45 Re: Gdzie w Warszawie chrzest bez problemu ? 06.02.06, 16:52
            No własnie.
            Chrzest to włączenie dziecka do wspólnoty religijnej, której członkami jego
            rodzice nie sasad
            Zatem po co?
            Żeby zrobić imprezę dla rodziny doprawdy nie potrzeba chrztu.
            M.
          • luna333 Re: Gdzie w Warszawie chrzest bez problemu ? 06.02.06, 16:54
            zgadzam się z przedmówczynią - my chcieliśmy wziąć ślub kościelny z różnicą wiary - ja poganka mąż z pełnią sakramentów - i co? - proboszcz powiedział że skoro byłam ochrzczona to jestem katoliczką i mam sobie albo chrzest cofnąć (dosłownie stwierdził że mam się Boga wyrzec) albo dopełnić sakramenty i wtedy ślub brać.
            Dziecka nie ochrzciliśmy.
            • m_wita05 Re: Gdzie w Warszawie chrzest bez problemu ? 06.02.06, 17:05
              Odpowiem na pytanie w przeciwienstwie do moich przedmowczyn!!!
              My nie mamy slubu i nie robiono nam zadnych problemow w Kosciele na Jelonkach w
              Wa-wie przy ul .Powstancow Slaskich (za strazą pozarną)Kosciol Bogurodzicy
              Maryi.Musielismy tylko podpisac oswiadczenie ze bedziemy wychowywac dziecko w
              wierze katolickiej.I taki mamy zamiar.Pozdrawiam wszystkie oburzone tym watkiem
              mamusie!
              • 111nika to chyba Wam chodzi o impreze! 06.02.06, 18:57
                bo nie wyczytalam w poscie, ze o to chodzi!
    • ula233 Re: Gdzie w Warszawie chrzest bez problemu ? 06.02.06, 19:27
      my jestesmy półtora roku po ślubie cywilnym a w Wielkanoc bedziemy chrzcić i
      brać kościelny w kościele Sw józefa na woli. Udziele wiecej informacji na gg
      • efka30 Re: Pytanie było proste... 06.02.06, 20:31
        ...a wasze komentarze naprawdę zbędne.Kobiety , nikt was nie pytał o ocenę
        postępowania.To indywidualna sprawa a wam nic do tego.Autorka postu spytala
        konkretnie a wy ją "umoralniacie".
        • trika13 Re: Pytanie było proste... 06.02.06, 20:58
          Umoralniamy? Przepraszam, ale każdej myślącej osobie nasuwa się pytanie "po co
          komuś chrzest jeśli sam nie uznaje sakramentów bierzmowania i małżeństwa?" Stąd
          ta dyskusja. Nikt tu nikogo nie potępia, ale trudno być katoliczką i nie być
          zdziwioną tą sytuacją. Zauważyłam, że wielu rodziców chrzci bo tak trzeba, bo
          tradycja,czując jakby podświadomie, że wyrządzą dziecku zło jeśli nie ochrzczą.
          To ciekawa potrzeba - potrzeba ochrzczenia dziecka - mimo, że samemu jest się
          daleko od Kościoła. Na chrzcie rodzice zobowiązują się wychować dziecko w wierze
          katolickiej - w praktyce - nie w teorii. Jak mogą to zrobić nie mając nawet
          bierzmowania.
          • m_wita05 Do trika13 07.02.06, 13:56
            A wlasciwie co cie to obchodzi dlaczego ktos chrzci dziecko? Nie masz swoich
            zadnych problemow? Nie znasz odpowiedzi konkretnej na konkretne pytanie to nie
            zabieraj glosu.A jak chcesz podyskutowac na tematy wiary ta zloz swoje prywatne
            forum....
            • trika13 Re: do m_wita05 07.02.06, 16:13

Jakim prawem zabraniasz mi zabierać głos? Może ty załóż forum "chamskie odzywki
              dla wszystkich którzy odezwali się nie po mojej myśli" - tam byś się świetnie
              realizowała.
          • zaba19761 Re: Pytanie było proste... 08.02.06, 22:08
            Dziewczyny, jak czytam pytania w stylu - po co chrzest....? to mi się niedobrze
            robi. To, że rodziece są niewierzący, to ich sprawa, są dorośli - wybrali. A
            dziecku nie mozna tego odmówic - jak będzie starsze to zdecyduje czy iśc drogą
            rodziców czy też być praktykującym chrześcijaninem. A co bedzie jak się dziecka
            nie ochrzci, bo rodzice nie mają czasu na chodzenie do kościola (ale oczywiście
            są wierzący/niepraktykujący - kolejna bzdura), a dziecko bedzie chciało
            chodzic - myslę, że bedzie wtedy miało wielki żal do rodziców. I słusznie.

A w ogóle to spadają morale społeczeństwa, co bardzo widać po tych Waszych
            postach. Żadnych wartości, tradycji... Nie czujecie się ubodzy duchowo?
    • gosiek70 Re: Gdzie w Warszawie chrzest bez problemu ? 06.02.06, 21:41
      patrycja, po pierwsze idź do swojej parafii. Ksiądz też człowiek i można z nim
      porozmawiać> nie wiem, czy na chrzest w innej parafii nie musisz mieć zgody
      (?). Pozostałe sprawy to kwestia sumienia. Chrzcząc dziecko zobowiązujesz się
      Ty i rodzice chrzestni do wychowania dziecka w wierze katolickiej. Są różne
      sytuacje życiowe uniemożliwiające dorosłemu przystępowanie do sakramentów (nie
      wnikam jak jest u Ciebie), ale jeśli czujesz potrzebę ochrzczenia dziecka to
      poprostu rozmawiaj z księdzem. Oni nie mają prawa odmówić. Zresztą dziecko do
      chrztu może podać np. Babcia. G.
      • mart44 Re: Gdzie w Warszawie chrzest bez problemu ? 06.02.06, 22:25
        Jeśli chodzi o zezwolenie ze swojej parafii - tak, trzeba. My też chrzciliśmy
        poza swoją parafią i musieliśmy pójść po taki karteluszek. Mój mąż dostał go bez
        niczego, - nie sprawdzali czy jesteśmy w księgach, ani czy jesteśmy bierzmowani,
        nic, co mnie nawet dziwi, bo nie wiem czemu w takim razie ma to służyć. Ale może
        tak nie jest w każdej parafii.
    • jonama Re: Gdzie w Warszawie chrzest bez problemu ? 07.02.06, 09:18

Kościół w którym chrzczą bez jakichkolwiek problemów i nawet za darmo jak kogoś
      nie stac jest ma Mokotowie przy ul. Rakowieckiej chyba św. Boboli.
    • wspanka a w Krakowie? 07.02.06, 10:17
      jeśli któraś z was wie gdzie w Krakowie księża nie robią problemu z powodu
      braku ślubu kościelnego to proszę o jakiś namiar
      • mart44 Re: a w Krakowie? Stosunek Kościoła 07.02.06, 10:29
        Jak dotąd nie słyszałam, żeby ktokolwiek robił. Sprawdzone na bank kościoły -
        jezuici (Kopernika)i franciszkanie (Azory). Nie sądzę, żeby to były jakieś super
        postępowe kościoły (chociaż zakonnicy są zawsze "inni"). Myślę, że trzeba zacząć
        od swojej parafii. "Kościół zobowiązuje dziś duszpasterzy do zajęcia się tą
        grupą wiernych. Należy pamiętać, że oni, zwłaszcza na początku nowej sytuacji
        życiowej, mają jeszcze wiarę, którą należy pielęgnować. Mają też dzieci, które
        powinni wychować po chrześcijańsku. Należy im w tym pomóc." - cytat z
        www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TM/zwiazki_niesakramentalne.html
        Tak więc jeśli jesteś wierząca, nikt nie powinien robić problemu.
    • kacpersw Re: Gdzie w Warszawie chrzest bez problemu ? 07.02.06, 22:31
      Dajcie spokój dziewczynie! To sprawa jej osobista, jak wyraża się jej wiara.
      Niekoniecznie poprzez sakramenty. Ma prawo ochrzcić dziecko, jeśli tego pragnie
      bez umoralniania.
    • saskiaplus1 Re: A gdzie ktoś oferuje życie bez problemów ? 07.02.06, 23:12
      Bo ja bym chciała.
    • barmagos Re: Gdzie w Warszawie chrzest bez problemu ? 08.02.06, 11:19
      W kościele na ulicy Wszeborskiej na Targówku Fabrycznym
      Pozdrawiam
    • baroslaw Re: Gdzie w Warszawie chrzest bez problemu ? 08.02.06, 11:56

na kabatach, parafia ojca pio, www.opio.pl

pozdrawiam
    • tuskas odpowiedź na pytanie 08.02.06, 13:49
      Wydaje mi się, że na Nowolipkach w kościele św. Augustyna nie powinno być
      problemu.
      Jak chrzciliśmy Zuzę w październiku, wydaje mi się (sądząc z treści kazania),
      że byli rodzice bez ślubu kościelnego.
      Pozdrawiam i powodzenia!!

Czasem są takie sytuacje, że się nie ma ślubu kościelnego (nawet do tego
      sakramentu nie jest potrzebny sakrament bierzmowania, w tej chwili to bardziej
      tradycja, niż wymagania). Nie rozumiem osób, które krytykują takie posty nie
      znając dokładnej sytuacji osób zainteresowanych.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka