patrycja62 06.02.06, 13:59 Witam serdecznie, chcemy ochrzcić dziecko, nie mamy bierzmowań ani ślubu kościelnego, gdzie księża w Warszawie nie robią problemów. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
popinka Re: Gdzie w Warszawie chrzest bez problemu ? 06.02.06, 14:06 Ja mieszkam w łodzi ale mam podobną sytuację dowiedziąłm się że wogóle nie powinno być problemu i w każdym kościele powinni zrobić chrzest. Ja jednak będę próbowała u Franciszkanów bo to bardzo mili ludzie i otwarci na każda nową duszyczkę . W łodzi wiem że u nich nie ma problemu więc myśle że w Warszawie też nie będzie Odpowiedz Link Zgłoś
escribir Re: Gdzie w Warszawie chrzest bez problemu ? 06.02.06, 14:30 Powinni ochrzcić w każdym Kosciele, ale dlaczego akurat na chrzcie tak Wam zależy? Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Gdzie w Warszawie chrzest bez problemu ? 06.02.06, 14:58 Myślę, że warto uderzyć do jezuitów. Nie pamiętam nazwy ulicy, ale sprawdzisz w internecie, chociażby na stronie www.opoka.org.pl. Korzystałam z ich pomocy przy okazji szukania życzliwego spowiednika przed ślubem - mój mąż nie był kilkanaście lat u spowiedzi, a ślub był kościelny. Bardzo miło wspominam. Odpowiedz Link Zgłoś
filimoni Re: Gdzie w Warszawie chrzest bez problemu ? 06.02.06, 15:15 A po co go chrzcicie ,przecież to hipokryzja. Odpowiedz Link Zgłoś
mart44 Re: Gdzie w Warszawie chrzest bez problemu ? 06.02.06, 15:29 filimoni napisała: > A po co go chrzcicie ,przecież to hipokryzja. Niestety popieram. Jeżeli jesteście wierzący, to powinniście najpierw zadbać o siebie - przynajmniej jeśli chodzi o bierzmowanie, bo ze ślubem bywa różnie - zakładam, że nie możecie go wziąć - w ogóle albo chwilowo. A jeśli jesteście niewierzący/niepraktykujący - to może czas to ogłosić rodzinie i znajomym i znaleźć jakiś inny powód urządzenia imprezy dla dziecka. Chrzest dziecka niewierzących rodziców ma równy sens co bar micwa dzieci chrześcijańskich. Odpowiedz Link Zgłoś
ewa_mama_jasia Re: Gdzie w Warszawie chrzest bez problemu ? 07.02.06, 13:23 Sprawdziłam - ci jezuici to na Rakowieckiej, św.Andrzeja Boboli, dojeżdża tam m.in. tramwaj 10. Albo w akademickim, św.Anny, na Krakowskim Przedmieściu. Odpowiedz Link Zgłoś
zona_mi Re: Gdzie w Warszawie chrzest bez problemu ? 06.02.06, 15:17 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=35121499&a=35121499 Odpowiedz Link Zgłoś
111nika Re: Gdzie w Warszawie chrzest bez problemu ? 06.02.06, 15:49 dziecko powinno byc ochrzczone bez wzgledu na wiare lub niewiare rodzicow. potem samo wybierze swoja droge. nie macie prawa oceniac kogos i pytac po co chrzest. A co Wam do tego? Pytanie bylo inne. Odpowiedz Link Zgłoś
mart44 Przepraszam! 06.02.06, 16:07 111nika napisała: > dziecko powinno byc ochrzczone bez wzgledu na wiare lub niewiare rodzicow. > potem samo wybierze swoja droge. nie macie prawa oceniac kogos i pytac po co > chrzest. A co Wam do tego? Pytanie bylo inne. Również popieram, ale nie mogłam się powstrzymać. Absolutnie nie mówię, że to dotyczy autorki wątku, ale ludzie, którzy chrzczą dzieci pomimo jawnej niechęci do Kościoła jakoś... urażają moje uczucia religijne. To bardzo ważny Sakrament i pozostaje mieć nadzieje, że w każdym przypadku dzieci odczuwają jego łaskę. Ale to już zupełnie inny temat. POzdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
przeciwcialo Re: Przepraszam! 07.02.06, 13:59 Tacy ludzie z sakramentu robią folklor. Chrzczą dzieci bo wszyscy tak robią. Okropne. Odpowiedz Link Zgłoś
bebe73 Re: Gdzie w Warszawie chrzest bez problemu ? 06.02.06, 16:09 111nika napisała: > dziecko powinno byc ochrzczone bez wzgledu na wiare lub niewiare rodzicow. > potem samo wybierze swoja droge. nie macie prawa oceniac kogos i pytac po co > chrzest. A co Wam do tego? Pytanie bylo inne. Niewątpliwie nikomu do tego czy ktoś chrzci dziecko czy nie i z jakiego powodu, ale nie zgodzę się że"dziecko powinno byc ochrzczone bez wzgledu na wiare lub niewiare rodzicow."Tym tokiem myślenia to wszyscy chłopcy powinni być obrzezani bez względu na to czy rodzice są Żydami czy nie. Odpowiedz Link Zgłoś
jamile Re: Gdzie w Warszawie chrzest bez problemu ? 06.02.06, 16:18 111nika napisała: > dziecko powinno byc ochrzczone bez wzgledu na wiare lub niewiare rodzicow.< ??? A to ciekawe. Dobrze że nie obowiązkowe. > potem samo wybierze swoja droge.< chrzcząc pozbawiasz dziecko możliwość wyboru własnej drogi, bo chrzest to nic innego jak włączenie go do tej lub innej wspólnoty religijnej. Odpowiedz Link Zgłoś
maja45 Re: Gdzie w Warszawie chrzest bez problemu ? 06.02.06, 16:52 No własnie. Chrzest to włączenie dziecka do wspólnoty religijnej, której członkami jego rodzice nie sa Zatem po co? Żeby zrobić imprezę dla rodziny doprawdy nie potrzeba chrztu. M. Odpowiedz Link Zgłoś
luna333 Re: Gdzie w Warszawie chrzest bez problemu ? 06.02.06, 16:54 zgadzam się z przedmówczynią - my chcieliśmy wziąć ślub kościelny z różnicą wiary - ja poganka mąż z pełnią sakramentów - i co? - proboszcz powiedział że skoro byłam ochrzczona to jestem katoliczką i mam sobie albo chrzest cofnąć (dosłownie stwierdził że mam się Boga wyrzec) albo dopełnić sakramenty i wtedy ślub brać. Dziecka nie ochrzciliśmy. Odpowiedz Link Zgłoś
m_wita05 Re: Gdzie w Warszawie chrzest bez problemu ? 06.02.06, 17:05 Odpowiem na pytanie w przeciwienstwie do moich przedmowczyn!!! My nie mamy slubu i nie robiono nam zadnych problemow w Kosciele na Jelonkach w Wa-wie przy ul .Powstancow Slaskich (za strazą pozarną)Kosciol Bogurodzicy Maryi.Musielismy tylko podpisac oswiadczenie ze bedziemy wychowywac dziecko w wierze katolickiej.I taki mamy zamiar.Pozdrawiam wszystkie oburzone tym watkiem mamusie! Odpowiedz Link Zgłoś
111nika to chyba Wam chodzi o impreze! 06.02.06, 18:57 bo nie wyczytalam w poscie, ze o to chodzi! Odpowiedz Link Zgłoś
ula233 Re: Gdzie w Warszawie chrzest bez problemu ? 06.02.06, 19:27 my jestesmy półtora roku po ślubie cywilnym a w Wielkanoc bedziemy chrzcić i brać kościelny w kościele Sw józefa na woli. Udziele wiecej informacji na gg Odpowiedz Link Zgłoś
efka30 Re: Pytanie było proste... 06.02.06, 20:31 ...a wasze komentarze naprawdę zbędne.Kobiety , nikt was nie pytał o ocenę postępowania.To indywidualna sprawa a wam nic do tego.Autorka postu spytala konkretnie a wy ją "umoralniacie". Odpowiedz Link Zgłoś
trika13 Re: Pytanie było proste... 06.02.06, 20:58 Umoralniamy? Przepraszam, ale każdej myślącej osobie nasuwa się pytanie "po co komuś chrzest jeśli sam nie uznaje sakramentów bierzmowania i małżeństwa?" Stąd ta dyskusja. Nikt tu nikogo nie potępia, ale trudno być katoliczką i nie być zdziwioną tą sytuacją. Zauważyłam, że wielu rodziców chrzci bo tak trzeba, bo tradycja,czując jakby podświadomie, że wyrządzą dziecku zło jeśli nie ochrzczą. To ciekawa potrzeba - potrzeba ochrzczenia dziecka - mimo, że samemu jest się daleko od Kościoła. Na chrzcie rodzice zobowiązują się wychować dziecko w wierze katolickiej - w praktyce - nie w teorii. Jak mogą to zrobić nie mając nawet bierzmowania. Odpowiedz Link Zgłoś
m_wita05 Do trika13 07.02.06, 13:56 A wlasciwie co cie to obchodzi dlaczego ktos chrzci dziecko? Nie masz swoich zadnych problemow? Nie znasz odpowiedzi konkretnej na konkretne pytanie to nie zabieraj glosu.A jak chcesz podyskutowac na tematy wiary ta zloz swoje prywatne forum.... Odpowiedz Link Zgłoś
trika13 Re: do m_wita05 07.02.06, 16:13 Jakim prawem zabraniasz mi zabierać głos? Może ty załóż forum "chamskie odzywki dla wszystkich którzy odezwali się nie po mojej myśli" - tam byś się świetnie realizowała. Odpowiedz Link Zgłoś
zaba19761 Re: Pytanie było proste... 08.02.06, 22:08 Dziewczyny, jak czytam pytania w stylu - po co chrzest....? to mi się niedobrze robi. To, że rodziece są niewierzący, to ich sprawa, są dorośli - wybrali. A dziecku nie mozna tego odmówic - jak będzie starsze to zdecyduje czy iśc drogą rodziców czy też być praktykującym chrześcijaninem. A co bedzie jak się dziecka nie ochrzci, bo rodzice nie mają czasu na chodzenie do kościola (ale oczywiście są wierzący/niepraktykujący - kolejna bzdura), a dziecko bedzie chciało chodzic - myslę, że bedzie wtedy miało wielki żal do rodziców. I słusznie. A w ogóle to spadają morale społeczeństwa, co bardzo widać po tych Waszych postach. Żadnych wartości, tradycji... Nie czujecie się ubodzy duchowo? Odpowiedz Link Zgłoś
gosiek70 Re: Gdzie w Warszawie chrzest bez problemu ? 06.02.06, 21:41 patrycja, po pierwsze idź do swojej parafii. Ksiądz też człowiek i można z nim porozmawiać> nie wiem, czy na chrzest w innej parafii nie musisz mieć zgody (?). Pozostałe sprawy to kwestia sumienia. Chrzcząc dziecko zobowiązujesz się Ty i rodzice chrzestni do wychowania dziecka w wierze katolickiej. Są różne sytuacje życiowe uniemożliwiające dorosłemu przystępowanie do sakramentów (nie wnikam jak jest u Ciebie), ale jeśli czujesz potrzebę ochrzczenia dziecka to poprostu rozmawiaj z księdzem. Oni nie mają prawa odmówić. Zresztą dziecko do chrztu może podać np. Babcia. G. Odpowiedz Link Zgłoś
mart44 Re: Gdzie w Warszawie chrzest bez problemu ? 06.02.06, 22:25 Jeśli chodzi o zezwolenie ze swojej parafii - tak, trzeba. My też chrzciliśmy poza swoją parafią i musieliśmy pójść po taki karteluszek. Mój mąż dostał go bez niczego, - nie sprawdzali czy jesteśmy w księgach, ani czy jesteśmy bierzmowani, nic, co mnie nawet dziwi, bo nie wiem czemu w takim razie ma to służyć. Ale może tak nie jest w każdej parafii. Odpowiedz Link Zgłoś
jonama Re: Gdzie w Warszawie chrzest bez problemu ? 07.02.06, 09:18 Kościół w którym chrzczą bez jakichkolwiek problemów i nawet za darmo jak kogoś nie stac jest ma Mokotowie przy ul. Rakowieckiej chyba św. Boboli. Odpowiedz Link Zgłoś
wspanka a w Krakowie? 07.02.06, 10:17 jeśli któraś z was wie gdzie w Krakowie księża nie robią problemu z powodu braku ślubu kościelnego to proszę o jakiś namiar Odpowiedz Link Zgłoś
mart44 Re: a w Krakowie? Stosunek Kościoła 07.02.06, 10:29 Jak dotąd nie słyszałam, żeby ktokolwiek robił. Sprawdzone na bank kościoły - jezuici (Kopernika)i franciszkanie (Azory). Nie sądzę, żeby to były jakieś super postępowe kościoły (chociaż zakonnicy są zawsze "inni"). Myślę, że trzeba zacząć od swojej parafii. "Kościół zobowiązuje dziś duszpasterzy do zajęcia się tą grupą wiernych. Należy pamiętać, że oni, zwłaszcza na początku nowej sytuacji życiowej, mają jeszcze wiarę, którą należy pielęgnować. Mają też dzieci, które powinni wychować po chrześcijańsku. Należy im w tym pomóc." - cytat z www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TM/zwiazki_niesakramentalne.html Tak więc jeśli jesteś wierząca, nikt nie powinien robić problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
kacpersw Re: Gdzie w Warszawie chrzest bez problemu ? 07.02.06, 22:31 Dajcie spokój dziewczynie! To sprawa jej osobista, jak wyraża się jej wiara. Niekoniecznie poprzez sakramenty. Ma prawo ochrzcić dziecko, jeśli tego pragnie bez umoralniania. Odpowiedz Link Zgłoś
saskiaplus1 Re: A gdzie ktoś oferuje życie bez problemów ? 07.02.06, 23:12 Bo ja bym chciała. Odpowiedz Link Zgłoś
barmagos Re: Gdzie w Warszawie chrzest bez problemu ? 08.02.06, 11:19 W kościele na ulicy Wszeborskiej na Targówku Fabrycznym Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
baroslaw Re: Gdzie w Warszawie chrzest bez problemu ? 08.02.06, 11:56 na kabatach, parafia ojca pio, www.opio.pl pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
tuskas odpowiedź na pytanie 08.02.06, 13:49 Wydaje mi się, że na Nowolipkach w kościele św. Augustyna nie powinno być problemu. Jak chrzciliśmy Zuzę w październiku, wydaje mi się (sądząc z treści kazania), że byli rodzice bez ślubu kościelnego. Pozdrawiam i powodzenia!! Czasem są takie sytuacje, że się nie ma ślubu kościelnego (nawet do tego sakramentu nie jest potrzebny sakrament bierzmowania, w tej chwili to bardziej tradycja, niż wymagania). Nie rozumiem osób, które krytykują takie posty nie znając dokładnej sytuacji osób zainteresowanych. Odpowiedz Link Zgłoś