lid76 20.02.06, 17:46 rodzę za 3 tyg. nie wiem jak ubierać takie maleństwo w domu a jak na spacer Czy mogę zakładać coś pod body .Pomóżcie,co potrzebują takie maluchy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gaba36 Re: jak ubierać noworodka 20.02.06, 18:07 Najlepiej ubieraż rozsądnie, wiem, że to łatwo powiedzieć, ale szybko się tego nauczysz, lepiej jest ubrać za cienko niż przegrzać. Body właśnie zakładaj pod spód, na wierzch ciepłą bluzkę, lub śpiochy czy pajacyka. Najważniejsze, żeby w nóżki było ciepło, więc przydadzą się na pewno dodatkowe skarpeteczki. Zawsze oceniaj sytuacje po sobie i dziecku dokładaj jedną cienką warstwę więcej. Ciepłotę dziecka sprawdzaj na karku, nigdy po rączkach (moje dziecko zawsze ma zimne rączki). Z wychodzeniem na dwór pewnie jeszcze poczekasz, bo pogoda kiepska. Ja urodziłam w czerwcu i Mała była codziennie na dworzu od czwartego dnia życia. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
novanka Re: jak ubierać noworodka 20.02.06, 18:10 O, i ja tez chcę to wiedzieć! W co takiego malucha ubrać np. przy wyjściu ze szpitala? Np. biorąc pod uwagę pogodę taką jaka jest teraz? Ile tych warstw ma mieć na soebie? Czy np. body z długim rękawem, na to pajacyk (to takie coś z długim rkawem i nogawką????), na to kombinezon to wystarczy? I kocyk ewentualnie do przykrycia? Czy za dużo? Pojęcia nie mam .... Odpowiedz Link Zgłoś
gaba36 Re: jak ubierać noworodka 20.02.06, 18:27 Ja teraz ubrałabym tak. Cienka czapeczka i na nią grubsza, body, śpiochy, 1-2 pary skarpetek, na to np. dresik i kombinezon. Oczywiście można jak jest poniżej zera przykryć kocykiem, noworodek przez pierwsze dni szybko i łatwo traci ciepło. A w samochodzie jak już się nagrzeje to porozpinałabym przynajmniej kombinezon i rozwiązała czapeczkę. Jeżeli dłuższa podróż sprawdzałabym czy dziecko się nie poci. Odpowiedz Link Zgłoś
lirio Re: jak ubierać noworodka 20.02.06, 18:31 Body z długim rękawem i śpioszki, ewentualnie body z krótkim i pajacyk - w normalnie ogrzewanym domu. Skarpetki polecam na rączki, bo w szpitalu nie można obcinać paznokci i powinno się unikać zadrapań. Skarpetki na nogi powinny być luźne - za duże. W takim stroju wkłada się dziecko w kombinezon. Kombinezon musi mieć nogawki lub dziurkę na pas, aby przypiąć dziecko w foteliku samochodowym. Na spacer wkładałam dziecko w kombinezonie pod ciepły ochraniacz wózka, cienki kocyk był - ale tylko w duże mrozy. Generalnie nie przesadzać z ubieraniem. Odpowiedz Link Zgłoś
visenna2 Re: jak ubierać noworodka 20.02.06, 18:53 Urodziłam 31.12.2005. Młoda od początku była ubierana w body z krótkim rękawem a na to pajacyk, czasem jeszcze miękkie buty lub skarpetki. W okresie dużych mrozów owijaliśmy ją w kocyyk bo w mieszkaniu było 18 stopni. Normalnie jest u nas 20-22 stopnie i zestaw body+pajac wystarcza w zupełności. Na spacer wkładam jej czapkę bawełnianą, na to większą czapkę z polaru no i kombinezon zimowy na polarze. Przykrywam w wózku kocykiem. Odpowiedz Link Zgłoś
asia06 Re: jak ubierać noworodka 20.02.06, 19:00 A jaka jest w domu temperatura? Bo inaczej ubierzesz, jak będzie 18 stopni, a inaczej jak 23. I jeszcze jedno, wszystko zależy od tego jak grubą warstwę tłuszczową będzie mieć dziecko. Moja mała urodziła się z niską wagą i nawet przy 23 stopniach w domu (było wtedy lato, na dworze po 30 stopni) było jej zimno, jak była ubrana w body z długim rękawkiem, kaftanik i śpioszki i dodatkowe skarpetki. Odpowiedz Link Zgłoś
mmala6 Re: jak ubierać noworodka 20.02.06, 19:18 nie za cieplo bo bedziesz walczyc z potowkami.Sama zobaczysz po dziecku ilu warstw potrzebuje, zalezy od temp w pokoju, od wagi dziecka, od umieszczenia lozeczka itp.Noworodki generalnie lubia cieplo i lubia byc owiniete ale sa to sprawy bardzo indywidualne. Ja wychodzilam w srodku zimy ze szpitala i Mateusz mial: body z dlugim rekawkiem, spiochy welurkowe, czapka polarkowa (pojedyncza, bez zadnej bawelnianej pod spodem), sweterek, polarek z kapturem, chyba cos na nogi, jakies spodenki cieplejsze (nie pamietam juz!) i calosc ownieta w cieply koc.Nie mielismy kombinezonu.Poza tym to tyle co DO i Z auta. Odpowiedz Link Zgłoś
niebieskadziewczyna Re: jak ubierać noworodka 20.02.06, 21:29 Nic sie nie martw szybko sie nauczysz. Pamietaj ze rownie zle dla dziecka jest gdy zmarznie jka i gdy jest przegrzane. Ja staram sie ubierac pare warstw ubran a pozniej w miare potrzeby sciagac Na wyjscie ze szptala ubralabym body spioszki (cieple) kombinezon , ciepla czapke i postarala sie go wniesc do cieplego samochodu Odpowiedz Link Zgłoś