Dodaj do ulubionych

pierwsza zupka

26.02.06, 14:29
Planuję w tym tygodniu rozszerzyć menu karmionego wyłącznie piersią
6miesięcznego synka o pierwszą zupkę. Planuję marchewkową. Czy można ją zrobić
z marchewki mrożonej, bo nie ma w naszej miejscowości sklepu ze zdrową
żywnościa i chyba tylko do takiej miałabym zaufanie. Jakie proporcje
marchew:woda? Oczywiście, zacznę od jednej łyżeczki, resztę zjem samasmileBędę
wdzięczna za wszelkie rady
Obserwuj wątek
    • moni.l1 Re: pierwsza zupka 26.02.06, 14:45
      Oliwka ma 7 m-cy,ale zupki dawałam jej już od 5-go.Dawałam słoiczki,ponieważ
      jest tam kilka warzyw oprócz marchwi.Ja zupek już nie daję,ponieważ w każdej
      zupce jest marchew,która powodowała zaparcia u małej.Ale jeśli Twój brzdąc nie
      ma problenu z kupką,to daj.Niedawno na forum pył poruszany ten temat,mamy
      kupowały mrożonki w sklepie i z nich robiły dania,chwaliły sobie.Jest też
      strona www.twojadieta.pl/dz.php.
      • ann99 Re: pierwsza zupka 26.02.06, 18:48
        My zaczelismy od soczku marchewkowego (stwierdzilam ze to "lzejsze" niż zupka),
        dałam corce kilka lyzeczek i efekt brak kupy przez tydzien, chociaz wczesniej
        nie miala z tym problemu...Też jest karmiona piersia ale zaczelismy wprowadzac
        nowe dnaia jak skonczyla 5 (zaczelismy od soczkow)- na razie je jabluszko i
        brokula i pila soki jablko- dynia i winogrono i po tym jest OK...A do marchewki
        wrocimy za jakis czas...I tez korzystamy ze sloiczkow- jest sama marchewka
        gerbera w malym 80 g sloiczku...
        • moniq777 Re: pierwsza zupka 26.02.06, 19:34
          Witam
          Ja zupelnie inaczej do tego podeszlam(z reszta zgodnie z zaleceniem lekarza)
          Dlaczego zaczynac od marchewki ktora jest dosyc slodka, ja zaczelam od
          ziemniaczka dokladnie roztartego z odrobina wody, a potem kaszka owsiana
          (Nestle), ze wzgledu na gluten.
          A moje malenstwo mialo 4,5 miesiaca, bo tak teoretycznie to wcale nie jest tak
          latwo na poczatku. Dobrze wiec jest przyzwyczaic dziecko do jedzenie zanim
          skonczy 6 miesiec. Powodzeniasmile
          • bomba001 Re: pierwsza zupka 26.02.06, 20:54
            bzdura z tym przyzwyczajaniem! każdy DOBRY lekarz ci to powie, jest to
            NIEWSKAZANE, ale ta legenda krąży poi tym forum
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka