zitke 15.03.06, 09:15 Mam pytanie czy slyszalyscie o jednorazowym kupieniu papierka na graznicy ktore zezwala na jednorazowe przekroczenie granicy przez dziecko ? wpisu nie zdazymy zrobic tym bardziej paszportu wiec pytam. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
alicez Re: Granica 15.03.06, 10:01 Jednorazowy papierek, to w przypadku niektórych krajów wiza. Paszport dziecko musi mieć, bądź wpis do paszportu rodzica. Odpowiedz Link Zgłoś
marghi Re: Granica 15.03.06, 10:21 Czesc! Ten tzw."papierek" to paszport zjazdowy,ktory odbieraja Ci na granicy i w Polsce musisz na to miejsce wyrobic normalny.Paszport tymczasowy wydaje konsulat (za niewielka oplata-niewielka w porownaniu z cena paszpoortu!!!),ale potrzebny Ci do tego polski akt urodzenia dziecka(mozna go "zdobyc"za pomoca konsulatu,trwa to dlugo,lub indywidualnie-wysylajac oryginalny akt urodzenia i upowazniajac kogos by w Twoim imieniu zarejestrowal Dzidzie w Polsce) Wyrobienie paszportu przez konsulat trwa nawet do 4 m-cy,gdyz nowe paszporty drukowane sa tylko w Warszawie.Na moje pytanie o wpis do mojego uslyszalam:"alez prosze pani,w Polsce nie wpisuje sie dzieci do paszportu rodzicow"NO TO PO CO JEST W NIM KARTKA "NA DZIECI"?????? A ja czytalam na forum,ze podobno w Anglii sie wpisuje... Pozdrawiwam i zycze cierpliwosci... Z nasza biurokracja jest ona bardzo potrzebna!!!!! marghi Odpowiedz Link Zgłoś