Dodaj do ulubionych

Ssie kciuka - co robić?

07.04.06, 13:34
Moja mała od paru dni namiętnie ssie kciuka, smoczka jużnie chce, bo kciuk
bardziej jej sm,akuje! Zakładam jej grubsze rękawiczki, bo przez cienki tez
ssała. Czy znacie jakies inne sposoby? Pozdrawiam smile
Obserwuj wątek
    • falka32 Re: Ssie kciuka - co robić? 07.04.06, 16:04
      znam dwa sposoby, jak juz nic nie działa:
      1. obciąć kciuk
      2. dac dziecku spokój, niech sobie ssie az sie znudzi
    • mika_p Re: Ssie kciuka - co robić? 07.04.06, 16:04
      Daj dziecku spokój.
      Przez swoją fobię na tle kciuka i zakładanie rękawiczek nie pozwalasz dziecku
      poznawać świata, odcinasz mu bodźce dotykowe.
      To absolutnie normalne, że trzymiesięczne dziecko ssie kciuk, w koncu jakos
      musi zapoznac sie z własnym ciałem.
      • mama_miko Re: Ssie kciuka - co robić? 07.04.06, 16:25
        moj malec tez ssal kciuk i tez mnie to niepokilo. ale jak ssal to dawalam mu
        smoczek i przestal. ssac kciuk. ale smoczek musi byc zawsze pod reka!!!smile
    • agnesza Re: Ssie kciuka - co robić? 07.04.06, 18:37
      Dac spokoj, walka jeszcze zaostrzy sprawe. Moja corka skonczyla roczek, tez jest
      "kciukowa', ale zauwazam , ze wraz z rozwojem ruchowym kciuk traci na wartosci,
      mianowicie, im wiecej ruchu, tym mniej ssania. Ssie tylko czasami, coraz rzadziej.
      POzdr.
    • pocholita Re: Ssie kciuka - co robić? 07.04.06, 18:43
      Nic, ja na początku walczyłam ale bezskutecznie. Teraz ma prawie pięć miesięcy
      i dalej od czasu do czasu ssie kcika ale odkryła już inne paluszki.
      • magda_em25 Re: Ssie kciuka - co robić? 07.04.06, 18:57
        Nie martw sie kciuk nie lizak nie rozpusci sie. Moja ssie wszystko co pod reka
        smoczek, kciuk, piastki( czasem obie naraz) pluszowa zyrafe, slonia moje ramie
        tez.
    • mynia0 Re: Ssie kciuka - co robić? 07.04.06, 18:56
      zajmij rączki zabawką. i pozwalaj na poznawanie czegoś nowego. niedługo zacznie
      się ssanie nóżeksmile
    • justin.a Re: Ssie kciuka - co robić? 07.04.06, 22:57
      Moja niunia zaczęła ssać kciuka na początku 4 miesiąca. Palec był nawet lepszy
      niz cycuś.Zasypiała z palcem w buzi.Bałam się,że może być ciężko z
      odzyczajeniem od paluszka, ale po 5 miesiącach problem sam zniknął. Może
      częściej potrzebuje cycusia jeśli jest karmione piersią. Na razie nie ma co
      wariować.
      • ziutka201 Re: Ssie kciuka - co robić? 07.04.06, 23:17
        Moja córcia też jak skończyła 3 miesiące to zaczęła ssać kciuk. Na początku
        trochę walczyłam właśnie np. zakładając rękawiczki, podtykając wtedy do rączek
        zabawki, zamieniając kciuk na smoczek itd. Po iluśtam takich bezskutecznych
        próbach i przeczytaniu opini, że to bardzo dobrze jak dziecko ssie kciuk, bo
        wtedy umie się samo uspokoić itd dałam spokój. Teraz moja córcia ma 8 miesięcy
        i bardzo dużo ssie kciuk. Oczywiście jak sie bawi to nie, ale jak usypia, jak
        jest głodna, znudzona to od razu prawy kciuk ląduje w buzi. Czasem jest to
        wygodne, bo tym właśnie sygnalizuje, że coś trzeba zrobić - nakarmić ją,
        położyć spać (usypia sama wlaśnie z kciukiem w buzi), ale trochę się tym juz
        martwię, bo jednak bardzo dużo jest takich sytuacji w ciągu dnia, że ona ssie
        kciuk. Co z tym zrobić - nie pomogę Ci, bo sama nad tym się głowie, poczytamy
        co napiszą jeszcze inne mamy.
    • gosiik Re: Ssie kciuka - co robić? 07.04.06, 23:08
      Ściągnij tę rękawiczkę smile Moja córka ssała palec przez około dwa miesiące. Ileż
      ja się nasłuchałam bredni: będzie ssała jeszcze w podstawówce, będzie miała
      cienki palec, będzie miała krzywe zęby.. A dziecko samo się kciukiem znudziło i
      go olało. Teraz dla odmiany ssie dolną wargę smile
      pozdrawiam smile
      • ziutka201 Re: Ssie kciuka - co robić? 07.04.06, 23:20
        no właśnie, a moja córcia ssie kciuk już 5 miesięcy i wcale nie wygląda jakby
        sie miało jej znudzić, a nawet coraz więcej i częściej ssie. Kciuk jest lepszy
        niż cycuś, smoczek, a czasen nawet lepszy niż zabawkisad
        • falka32 Re: Ssie kciuka - co robić? 08.04.06, 09:19
          u mnie ocieplenie (czyli zdjęcie skarpetek) zbiegło się z pierwszym sięgnięciem
          nogą do paszczy i teraz młody ssie zawzięcie palce od nóg w każdej wolnej
          chwili. Jak myślicie, zostanie mu to do podstawówki? big_grinDDDDDDD
    • agastrusia Re: Ssie kciuka - co robić? 08.04.06, 09:30
      Kacper ma 8 m-cy i też już od jakiegoś czasu ssie kciuka. Robi to tylko wtedy
      gdy czegoś chce - spać, jeść. Podczas zabawy ani mu w głowie wkładanie kciuka do
      buzi i nawet nie próbuje go oduczeć, przynajmniej narazie.
      Pozdrawiam wink
      • ziutka201 ssanie kciuka - do falka i nie tylko 09.04.06, 00:10
        Są 2 sprawy - nałogowe, uspakajające, bezwiedne czy nie wiem jak to inaczej
        nazwać - ssanie kciuka, a wpychanie wszystkiego do buzi. Moja Mała też ssie
        palce u nóg, wpycha do buzi wszystko co wpadnie jej w ręce. I to jest norma -
        oczywiście. Ale co innego jest ssanie kciuka nazwijmy to umownie "nałogowe".
        Dziecko ssie kciuk (zawsze ten sam) w każdej nawet odrobinę mniej komfortowej
        dla niej sytuacji, np. głodne, śpiące, zmęczone, znudzone, np. pojedzie 10
        minut w wózku i nudzi jej się, mimo, że pokazuje coś, podtykam zabawki.
        Zainteresuje się nimi na kilka minut, czasem sekund a potem znowu kciuk do
        buzi. Także jak się uderzy, przytulanie, całowanie nie uspokoji jej tak jak
        possanie kciuka. W nocy jak jest głodna bez otwierania oczu kciuk do buzi i
        ssiemy. Nie zawsze jestem w stanie zareagować od razu, np. na spacerze, nie
        mogę jej wyjąć i jakoś zabawić, w nocy nie zawsze od razu się obudzę i zbiera
        się w ciągu dnia kupa takich chwil, że ona ssie kciuk. A historie, że dziecko
        ssie kciuk do podstawówki, nie są zupełnie wyssane z palca. Osobiście znam
        dziecko, które ssało kciuk do 8 czy 9 roku życia. Na owym kciuku miało narośl i
        było mu naprawdę trudno oduczyć się tego. Ale się udało, narośl zniknęła.
        Niektórym dzieciom przechodzi wcześniej i mam nadzieję, że moja córcia będzie w
        tej grupie, ale martwic się martwię trochęsmile
        Pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka