Dodaj do ulubionych

9 skończone i jeszcze samo nie siada - czy są

07.04.06, 14:34
mamy które maja podobnie ze swoimi maleństwami?
Obserwuj wątek
    • mariolka81 Re: 9 skończone i jeszcze samo nie siada - czy są 07.04.06, 15:01
      Co to znaczy sam nie siada? Mój chłopczyk ma dziewięć miesięcy i siada sam z
      pozycji na czworaka ale z pozycji leżącej sam się nie podniesie. Nie chce też
      raczkować.
    • 18buzka Re: 9 skończone i jeszcze samo nie siada - czy są 07.04.06, 15:23
      hej usztakowa
      moj ma 8,5 i posadzony siedzi super, ale sam nie usiadzie. nie raczkuje,ale
      ostro chce wstawac. moj sam nie siada bo w mojej opini ma za slabe raczki i
      troche musi to potrwac.
      a ile mierzy i wazy towj maly ( moj tez chudzielec wiec rozpoznaje twoje posty
      jak piszesz o wadze dzieciaczka)
      pozdrawiam
      buzka
      • mariolka81 Re: 9 skończone i jeszcze samo nie siada - czy są 07.04.06, 15:29
        Sorki,że się wtrące ale ja również chcę skonsultować z Wami wagę dzieci
        Kacperek 16.04 skonczy 9 miesięcy i waży 9 kg. Czy to już "chudzielec"? NIe
        wiem ile mierzy...
        • mmala6 Re: 9 skończone i jeszcze samo nie siada - czy są 07.04.06, 15:32
          Mariolka, moj Mateusz jak rowno 9m-cy wazyl rowno 9kg.Jest sredni, ani gruby ani
          chudywink
          Co do siadania, to usiadl SAM z siebie (z kleku) jak mial 10 m-cy.
    • gosiekbia Re: 9 skończone i jeszcze samo nie siada - czy są 07.04.06, 15:39
      Młody jest na pocżątku 9 m-ca. Posadzony siedzi ale sam nie chce usiąść z innej
      pozycji. Zamiast raczkować, śmiesznie sie czołga. Dla niego nie ważna metoda,
      ważne byleby była skuteczna. O zgrozo dla mnie. Mogę zapomnieć o czasach kiedy
      dziecko tkwiło w jednym miejscusmile, Lubi też chodzic trzymany za rączki.
    • jdylag75 Re: 9 skończone i jeszcze samo nie siada - czy są 07.04.06, 15:46
      Może trochę poza tematem,ale nie mogę się powstrzymać... mój syn - 6 miesiąc,
      dostał skierowanie na USG mózgu, ponieważ przez 5 minut był sam na sam z panią
      dr i nie wziął od niej do rączki misia burego, tylko sie badawczo przyglądał
      (pani). Na nic moje zapewnienia, że w dumu rwie się do zabawek i nie wciskam mu
      nic do rączki. Diagnoza: jest za spokojny!Nie wiem co będzie gdy nie będzie sam
      siadał w wieku książkowym.
      • mmala6 Re: 9 skończone i jeszcze samo nie siada - czy są 07.04.06, 15:51
        mielismy podobna sytuacje u neurloga, pani dr dawala Mlodemu jakiegos wstretnego
        dyzurnego zwierzaka, ktore to moje dziecko calkowicie
        ignorowalo.Pani,zafrasowana tym, ze Mateusz olewa zwierzaka, robila z nim
        (zwierzakiem) rozne fiku-miku, a Mateusz nic, patrzyl na okno, na kalendarz na
        scianie etc.Widzac, ze pani dr jest bliska stwierdzenia,ze Mateusz jest chory
        albo jeszcze cos innego, wyjelam czym predzej z torby naszego psiaka-maskotke,
        do ktorej Mateusz od razu wyciagnal rece i sie szeroko usmiechnal.
        A co bedzie jakies wysluzone miski targal!wink
        • ewa_mama_jasia Znam to! 07.04.06, 16:39
          Ostatnio u pediatry, kiedy próbowała podicągnąć małego do pozycji siedzącej,
          zamiast patrzeć na nią i się podciągać rozglądał się po ścianach i kolorowych
          kalendarzach i "gadał" do nich. Siłą rzeczy - siadanie mu nie wyszło. Pediatra
          była bliska skierowania go na rehabilitację i nakazała mi poświęcanie dziecku
          więcej czasu, tak aby reagował na ich spojrzenia, uśmiechy, rozmowy. Nie dała
          się przekonać, że mały naprawdę rozmawia i nie tylko z nami ale i z innymi
          członaki rodziny i znajomymi smile
          • figi331 Re: Znam to! 07.04.06, 17:55
            trafia mnie jak slysze takie historie... Ja juz zmienilam pediatre, na takiego
            ktory nie wciska dziecku "kalectwa" z byle powodu.
            Moj maly ma skonczone 6 miesiecy i potrafi chwilke sam podziedziec (siada
            pionowo z pozycji pollezacej) a jego 10 miesieczny kolega sidzi badziej
            samodzielnie, ale tylko posadzony.
          • anias29 ewa_mama_jasia 07.04.06, 18:56
            U nas było tak samo. Synek podciagał się do siadu już w wieku 3,5 mies., ale
            mając pół roku u pediatry zagapił się na obrazki i już słyszałam "neurlog,
            neurolog"wink
            • jdylag75 Re: ewa_mama_jasia 07.04.06, 19:15
              Mam wcześniaka, po operacji odźwiernika i z różnymi problemami po operacji, jak
              usłyszałam taką diagnozę to dostałam palpitacji zanim przypomniałam sobie jaka
              jest rzeczywistość. Chodzimy do szpitala klinicznego, a tam każde dziecko jest
              wpasowywane w tabelki i wykresiki, mimo problemów wcześniejszych ze zdrowiem
              Kuba wygląda kwitnąco, wierzga nogami, bawi sie zabawkami i próbuje siadać, ale
              lekarka patrzyła na mnie z wyrozumiałością jak jej to mówiłam, cóż... matki
              idealizują swoje dzieci
    • lenkaaa Re: 9 skończone i jeszcze samo nie siada - czy są 07.04.06, 15:56
      Moja cora ma skonczone 10 miesiecy i umie siedziec, ale nie chce tego robic.
      Kiedy ja posadze, to siedzi przez chwile ale zaraz przechodzi na czworaka i
      albo raczkuje albo staje przy meblach. Jeszcze nigdy nie widzialam, zeby z
      wlasnej woli usiadla i bawila sie w tej pozycji. Za to uwielbia raczkowac,
      stawac i chodzic przy meblach.

----------\\--//-----------
      --------(@ @)---------
      --o00o--(_)--o00o--
    • marta308 Re: 9 skończone i jeszcze samo nie siada - czy są 07.04.06, 16:28
      Moj zaczyna 9 msc i sam nie usiadzie.Jak go posadze to siedzi.O raczkowaniu
      nawet nie mysli,bo jak go postawie w pozycji raczkowania,to od razu kladzie sie
      na brzuch.Mam wrazenie,ze ma za slabe raczki.Kazde dziecko rozwija sie
      inaczej,wiec ja nie martwie sie tym,ze niektore juz raczkuja czy same siadaja.
      pozdrawiam.
    • anias29 Re: 9 skończone i jeszcze samo nie siada - czy są 07.04.06, 18:59
      Mój usiadł samodzielnie z pozycji do raczkowania mając prawie 10 miesięcy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka