mmatysik 20.04.06, 16:42 Witam jestem właśnie po porodzie moja córeczka ma 2 tyg.Zastanawiam się dlaczego ma często czkawke.Czy wiecie coś na ten temat.Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
shady27 Re: Czkawka u noworodka??? 20.04.06, 16:45 do konca nie wiadomo skad ona sie bierze....Alan mial ja juz brzuchu, po pare razy na dobe mialam skaczacy brzuch....czkawki sie skonczyly dopiero w 4 miesiacu...a i teraz czasem ma jak dostanie ataku smiechu....nie martw sie to dla niego zadna meka nie tak jak dla nas... Odpowiedz Link Zgłoś
anetakor Re: Czkawka u noworodka??? 20.04.06, 17:52 U mojego Jaśka jeszcze czasem się zdarzają - jak położę go zaraz po jedzeniu na płasko, wtedy mu sięodbije, ale ni uleje i wraca z powrotem. Jak był mały to go to denerwowało, bo po jakimś czasie zaczynał płaka, a teraz to olewa. I tak jak u przedmówczyni zdarza się, że dostaje czkawki jak "gada" i śmieje się do swoich zabawek, ale czasem. Odpowiedz Link Zgłoś
gocha0201 Re: Czkawka u noworodka??? 20.04.06, 18:03 Moje dzieci miewały czkawki min. z powodów gdy: się nie odbiło (sposób na pozbycie się powietrza z brzuszka), za mocno się odbiło, ulało się, było zimno, było przesikane, pełna pielucha, kupa. Tyle pamiętam. Jeżeli sama nie przeszła pomagało ogrzanie lub cyc (butelka). Odpowiedz Link Zgłoś
pucia78 Re: Czkawka u noworodka??? 20.04.06, 21:19 czkawka u noworodka to wychłodzenie organizmu - proponuję cieńką czapeczkę jeśłi w domu jest mniej niż 20 stopni i przedewszystkim, pilnuj aby nóżki były ciepłe - najlepiej owijać jakims polarowym kocykiem. Takie maluchy nie umieją jeszcze utzrymywac ciepła i trzeba po prostu ciepło je ubierać! Odpowiedz Link Zgłoś
aroner Re: Czkawka u noworodka??? 20.04.06, 21:35 Moja córeczka miewa czkawki od pierwszego dnia życia. I to najczęściej po karmieniu lub jak jest jej za zimno. Jednak moje obserwacje dowodzą, że to się jej nawet podoba, takie urozmaicenie Odpowiedz Link Zgłoś
ankapw24 Re: Czkawka u noworodka??? 20.04.06, 22:18 czkawka u noworodka to normalne zjawisko, może oznaczać wychłodzenie organizmu, lecz niekoniecznie, to zjawisko fizjologiczne, u nas występowała bardzo często jak Kubuś był noworodkiem, teraz wcale-ma pół roku. Odpowiedz Link Zgłoś
dorkakilar Re: Czkawka u noworodka??? 21.04.06, 08:49 Młoda ma czkawkę jak jest jej zimno, ma mokro (obsikała się, lub obkupkała), albo nie odbiło się jej. Zestaw podobny do tego co napisały inne dziewczyny. Odpowiedz Link Zgłoś