Dodaj do ulubionych

higiena ząbków

21.04.06, 10:25
Jak to u was wygląda? przemywacie czymś tylko ząbki czy całą buzię? a w nocy
po karmieniu?
Obserwuj wątek
    • agentione Re: higiena ząbków 21.04.06, 11:18
      Witam Ja mojemu Adasiowi , który ma skończone 10 miesiecy, op wieczornej kaszce
      "szoruję" ząbki specjalną szczoteczką firmy Canpol Babies, i uważam że jest ona
      świetna!! Ma delikatne włosie, które nie uraża malutkich ząbków, no i mój
      Aniołeczek to lubi- jak tylko kończy jeść kaszkę wie, że za chwilkę będzie mycie
      i śmieje się jak Mu czyszczę Jego 2 zęby smile Czasami nie chce, żebym przestawała
      haha! A w nocy nie myjemy ząbków , karmię Go piersia więc uważam że nie ma
      potrzeby, co innego dzieci które są karmione mlekiem modyfikowanym( ono jest
      słodkie) Pozdrawaimy - Agnieszka i Adaśko
      • alexsandra9 Re: higiena ząbków 21.04.06, 11:30
        Dziękuję za odpowiedź.Właśnie znalazłam więcej na ten temat-skorzystałam z
        wyszukiwarki(hi,hi,hi dopiero terazsmile.idę zaraz z małym na spacer więc zakupimy
        i szczoteczk i pastę. pozdrawiam.
    • maretina Re: higiena ząbków 21.04.06, 11:38
      szczotkuje dwa zabki kajtola napaem z rumianku albo mocze szczoteczke w goracej
      wodzie. w nocy synek ylko pije wode. z posilkow juz zrezygnowal.
      • alexsandra9 Re: higiena ząbków 21.04.06, 11:41
        sam zrezygnował tzn. przestał się budzić na karmienie czy ty zaczęłaś mu
        podawać wodę jak się budził? mój synek też ma 7 m-cy a je czasem 3 razy w nocy.
        • maretina Re: higiena ząbków 21.04.06, 11:44
          na poczatku jak sie budzl sdzila, ze glodny jest, ale nie chcial jesc. wtedy
          podalam butelke z woda.przyssal sie, ze ho hosmile
          od tamtej pory raz lub dwa w ciagu nocy budzi sie na kilka lykow wody. jego
          tatus tez w nocy pije widac obaj sa tacy samismile
          • bursztyn3 Re: higiena ząbków 21.04.06, 11:50
            a jaką szczoteczkę stosujecie? Taką na palec czy zwykłą? Ta na palec jest
            podobno do 2 ząbków natomiast zwykła już od 4 smile)). Czy faktycznie jest to
            istotna różnica, jeśli myje się 2 albo 4 ząbki?smile
            • maretina Re: higiena ząbków 21.04.06, 11:50
              na palec. nie wiedzialam, ze jest tylko na 2 zabki, ale akurat tyle synek
              posiadasmile
            • driadea Re: higiena ząbków 21.04.06, 11:56
              Szczotka na palec jest do masowania a nie do mycia - silikon nie wyszczotkuje
              zębów, nie usunie z nich bakterii znajdujących się w osadzie. Nawet jesli są
              tylko dwa czy jeden ząb - od początku do prawidłowej higieny jamy ustnej
              potrzebne są pasta dostosowana do wieku i odpowiednia szczotka z miękkiego
              włosia.
              No i zapraszam do FAQ smile
              Pozdrawiam.
              • maretina Re: higiena ząbków 21.04.06, 11:59
                a guziksmile stomatolog dzieciecy mowi, ze to na poczatek starczy. 6 miesieczne
                dziecko nie umie nie polykac pasty ( poza tym nie widzialam pasty ponizej 1
                roku zycia), nie potrafi plukac jamy ustnej. moja szczotka nakladana na palec
                nie jest silionowa. ma delikatne wlosie.
                • maretina Re: higiena ząbków 21.04.06, 12:00
                  zapomnialam dodac, ze utakmalych dzieci nie czysci sie zabkow ze wzgledu na
                  bakterie, tylko ze wzgledu na osad.
                • driadea Re: higiena ząbków 21.04.06, 12:17
                  Jak szczotka jest z włosia, to jest dobra smile
                  Ale, droga Maretino, fakt, że Ty nie widzialaś pasty dla dzieci poniżej roku
                  jeszcze wcale nie świadczy o tym, że takie pasty nie istnieją. Bo otóż istnieją.
                  Pasta od pierwszego zęba (nawet w 3 m-cu, jesli właśnie wtedy pojawił się ząb!)
                  do 12 m-ca (czyli do roku) nie zawiera fluoru, powyżej 12 m-ca do końca 2 r.ż.
                  używamy pasty zaw. 250ppmF, po drugich urodzinach zmieniamy pastę na taką o
                  zaw. 500ppmF (niektórzy zalecają 1000ppmF) - i teraz myjemy zęby już dwa razy
                  dziennie (tą pastą, plus ewentualnie dodatkowe mycia pastą bezfluorową).
                  I nie mów, że w osadzie nazębnym nie ma bakterii - powiedz to wszystkim matkom
                  dzieci, które mają zaawanowaną próchnicę (a niestety nawet dzieci poniżej roku
                  mają - dlaczego? bo mamuśki nie dbają o higienę zębów swoich dzieci).
                  Pozdrawiam serdecznie.

P.S. Informacje dot. stosowania pst u niemowląt i małych dzieci nie są moim
                  wymyslem (ale popieram je w calewj rozciągłosci), a stanowczym zaleceniem
                  Zakładu Farmakologii, Oceny Receptur i Badań Aplikacyjnych przy Instytucie
                  Matki i Dziecka.
                  • maretina Re: higiena ząbków 21.04.06, 12:19
                    moze Ty znasz kilkumiesieczniaka, ktory nie polknie pasty i wypluka jame ustna.
                    ja takich geniuszy nie widzialamsmile
                    • driadea Re: higiena ząbków 21.04.06, 12:23
                      Nie nie znam, znam natomiast skład past produkowanych specjalnie dla niemowląt,
                      z uwzględnieniem możliwości połknięcia. Znam też zalecenia stosowania takich
                      past - wyłącznie raz dziennie (najlepiej wieczorem) i wyłącznie w ilości
                      odpowiadającej wielkości ziarna ryżu. Pastę nanosimy na szczoteczkę, następnie
                      szczotkujemy zęby (a nie dajemy dziecku do possania!), płuczemy szczotkę i
                      zbieramy pianę, jeśli została na zębach (można to zrobić czystą pieluszką, gazą
                      itp.)
                      Pozdrawiam.
                    • mama_kotula Re: higiena ząbków 21.04.06, 12:28
                      maretina napisała:

> moze Ty znasz kilkumiesieczniaka, ktory nie polknie pasty i wypluka jame
                      ustna.
                      >
                      > ja takich geniuszy nie widzialamsmile

Ja znam takiego 9-miesięczniaka. Szymon nauczył Ankę w tym wieku płukać buzię i
                      pluć.
                      PS. Miesiąc później nauczyła się odkaszliwać i harkać big_grinDDD
                  • maretina IMiD 21.04.06, 12:19
                    poczytaj najnowszy przekroj, zobaczysz co za swinstwa firmuje ta placowka. dla
                    mnie ten inststut przestal byc wiarygodny.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka