alexsandra9 21.04.06, 10:25 Jak to u was wygląda? przemywacie czymś tylko ząbki czy całą buzię? a w nocy po karmieniu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
agentione Re: higiena ząbków 21.04.06, 11:18 Witam Ja mojemu Adasiowi , który ma skończone 10 miesiecy, op wieczornej kaszce "szoruję" ząbki specjalną szczoteczką firmy Canpol Babies, i uważam że jest ona świetna!! Ma delikatne włosie, które nie uraża malutkich ząbków, no i mój Aniołeczek to lubi- jak tylko kończy jeść kaszkę wie, że za chwilkę będzie mycie i śmieje się jak Mu czyszczę Jego 2 zęby Czasami nie chce, żebym przestawała haha! A w nocy nie myjemy ząbków , karmię Go piersia więc uważam że nie ma potrzeby, co innego dzieci które są karmione mlekiem modyfikowanym( ono jest słodkie) Pozdrawaimy - Agnieszka i Adaśko Odpowiedz Link Zgłoś
alexsandra9 Re: higiena ząbków 21.04.06, 11:30 Dziękuję za odpowiedź.Właśnie znalazłam więcej na ten temat-skorzystałam z wyszukiwarki(hi,hi,hi dopiero teraz.idę zaraz z małym na spacer więc zakupimy i szczoteczk i pastę. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: higiena ząbków 21.04.06, 11:38 szczotkuje dwa zabki kajtola napaem z rumianku albo mocze szczoteczke w goracej wodzie. w nocy synek ylko pije wode. z posilkow juz zrezygnowal. Odpowiedz Link Zgłoś
alexsandra9 Re: higiena ząbków 21.04.06, 11:41 sam zrezygnował tzn. przestał się budzić na karmienie czy ty zaczęłaś mu podawać wodę jak się budził? mój synek też ma 7 m-cy a je czasem 3 razy w nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: higiena ząbków 21.04.06, 11:44 na poczatku jak sie budzl sdzila, ze glodny jest, ale nie chcial jesc. wtedy podalam butelke z woda.przyssal sie, ze ho ho od tamtej pory raz lub dwa w ciagu nocy budzi sie na kilka lykow wody. jego tatus tez w nocy pije widac obaj sa tacy sami Odpowiedz Link Zgłoś
bursztyn3 Re: higiena ząbków 21.04.06, 11:50 a jaką szczoteczkę stosujecie? Taką na palec czy zwykłą? Ta na palec jest podobno do 2 ząbków natomiast zwykła już od 4 )). Czy faktycznie jest to istotna różnica, jeśli myje się 2 albo 4 ząbki? Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: higiena ząbków 21.04.06, 11:50 na palec. nie wiedzialam, ze jest tylko na 2 zabki, ale akurat tyle synek posiada Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: higiena ząbków 21.04.06, 11:56 Szczotka na palec jest do masowania a nie do mycia - silikon nie wyszczotkuje zębów, nie usunie z nich bakterii znajdujących się w osadzie. Nawet jesli są tylko dwa czy jeden ząb - od początku do prawidłowej higieny jamy ustnej potrzebne są pasta dostosowana do wieku i odpowiednia szczotka z miękkiego włosia. No i zapraszam do FAQ Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: higiena ząbków 21.04.06, 11:59 a guzik stomatolog dzieciecy mowi, ze to na poczatek starczy. 6 miesieczne dziecko nie umie nie polykac pasty ( poza tym nie widzialam pasty ponizej 1 roku zycia), nie potrafi plukac jamy ustnej. moja szczotka nakladana na palec nie jest silionowa. ma delikatne wlosie. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: higiena ząbków 21.04.06, 12:00 zapomnialam dodac, ze utakmalych dzieci nie czysci sie zabkow ze wzgledu na bakterie, tylko ze wzgledu na osad. Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: higiena ząbków 21.04.06, 12:17 Jak szczotka jest z włosia, to jest dobra Ale, droga Maretino, fakt, że Ty nie widzialaś pasty dla dzieci poniżej roku jeszcze wcale nie świadczy o tym, że takie pasty nie istnieją. Bo otóż istnieją. Pasta od pierwszego zęba (nawet w 3 m-cu, jesli właśnie wtedy pojawił się ząb!) do 12 m-ca (czyli do roku) nie zawiera fluoru, powyżej 12 m-ca do końca 2 r.ż. używamy pasty zaw. 250ppmF, po drugich urodzinach zmieniamy pastę na taką o zaw. 500ppmF (niektórzy zalecają 1000ppmF) - i teraz myjemy zęby już dwa razy dziennie (tą pastą, plus ewentualnie dodatkowe mycia pastą bezfluorową). I nie mów, że w osadzie nazębnym nie ma bakterii - powiedz to wszystkim matkom dzieci, które mają zaawanowaną próchnicę (a niestety nawet dzieci poniżej roku mają - dlaczego? bo mamuśki nie dbają o higienę zębów swoich dzieci). Pozdrawiam serdecznie. P.S. Informacje dot. stosowania pst u niemowląt i małych dzieci nie są moim wymyslem (ale popieram je w calewj rozciągłosci), a stanowczym zaleceniem Zakładu Farmakologii, Oceny Receptur i Badań Aplikacyjnych przy Instytucie Matki i Dziecka. Odpowiedz Link Zgłoś
maretina Re: higiena ząbków 21.04.06, 12:19 moze Ty znasz kilkumiesieczniaka, ktory nie polknie pasty i wypluka jame ustna. ja takich geniuszy nie widzialam Odpowiedz Link Zgłoś
driadea Re: higiena ząbków 21.04.06, 12:23 Nie nie znam, znam natomiast skład past produkowanych specjalnie dla niemowląt, z uwzględnieniem możliwości połknięcia. Znam też zalecenia stosowania takich past - wyłącznie raz dziennie (najlepiej wieczorem) i wyłącznie w ilości odpowiadającej wielkości ziarna ryżu. Pastę nanosimy na szczoteczkę, następnie szczotkujemy zęby (a nie dajemy dziecku do possania!), płuczemy szczotkę i zbieramy pianę, jeśli została na zębach (można to zrobić czystą pieluszką, gazą itp.) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
mama_kotula Re: higiena ząbków 21.04.06, 12:28 maretina napisała: > moze Ty znasz kilkumiesieczniaka, ktory nie polknie pasty i wypluka jame ustna. > > ja takich geniuszy nie widzialam Ja znam takiego 9-miesięczniaka. Szymon nauczył Ankę w tym wieku płukać buzię i pluć. PS. Miesiąc później nauczyła się odkaszliwać i harkać DDD Odpowiedz Link Zgłoś
maretina IMiD 21.04.06, 12:19 poczytaj najnowszy przekroj, zobaczysz co za swinstwa firmuje ta placowka. dla mnie ten inststut przestal byc wiarygodny. Odpowiedz Link Zgłoś