asia_81 23.04.06, 15:53 Jakie macie sposoby i czy to pomaga i w ogóle jak długo się ona utrzymuje?Mi pediatra poradził smarować główke mojej córci oliwką i czesać szczotką.Czy to wystarczy? Dzięki Asia Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aniaszymanska21 mi się udało :p 23.04.06, 17:12 Lekarz dobrze Ci zalecił.Szymek jest atopowcem i u niego ciemieniucha jest jeszce bardziej nasilona, a raczej była bo jak na razie bitwa stoczona zwycięsko Codzienne smarowanie główki (kilkakrotne)oliwką Bambino i zcesanie. Ważne jest oliwkowanie przed kąpiela jakies pó,l godzinki a potem dokładne umycie gąbeczką. Ja jeszcze troszkę te suchości usówałam ręka tak zeby gdzieś miała miejsce nowy naskórek się pojawić a szczoteczka nie dawała rady. Trzeba trochę cierpliwosći./Kilka razy użyłam też lipibase (bez recepty) i maści cholesterolowej/ Odpowiedz Link Zgłoś
mm19811 Re: Jak sobie radzicie z ciemieniuchą?? 23.04.06, 18:08 Dokładnie tak. Smaruj oliwką i później wyczesuj szczoteczką. Z czasem wszystko ładnie zejdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
jamile Re: Jak sobie radzicie z ciemieniuchą?? 23.04.06, 18:12 oliwka i czesanie nie dawały żadnych efektów, pomógł locoid <><><><><> Kuka i tu też Odpowiedz Link Zgłoś
koteczka12 Re: Jak sobie radzicie z ciemieniuchą?? 23.04.06, 20:13 Mnie oliwka nie pomagała, pomogła olejuszka z serii skarb matki - musiałam posmarowac dwa razy, śmierdziało paskudnie, ale od tej pory - a to już cztery miesiące! - ani jednego nawrotu. Odpowiedz Link Zgłoś
greatperla Re: Jak sobie radzicie z ciemieniuchą?? 24.04.06, 18:45 nam pomogla oliwka bambino i wyczesywanie oraz linomag w płynie...po kilku dniach zniknela..powodzenia Odpowiedz Link Zgłoś
aniaszymanska21 LOCOID---sterydy 24.04.06, 21:48 Ostrośnie z locoidem. To masc sterydowa. Nie wolno jej stosowac na twarz, ani wystawiac posmarowanej czesci ciala na slonce. Mogą zostac biale plamy.Jezeli ciemieniucha pojawi sie na brewkach, w zadnym wypadu nie wolno stosowac sterydów , szczególnie locoidu, bo mozna dopr. do jaskry. Odpowiedz Link Zgłoś
bebe73 Re: Jak sobie radzicie z ciemieniuchą?? 23.04.06, 21:58 U mnie oliwka i szczotkowanie nie pomogły. Stosowałam Seboderm emulsję po każdej kąpieli i skończyły się problemy z ciemieniuchą. Nie pamiętam jak długo jej używałam ale było to krótko. Odpowiedz Link Zgłoś
mala242 Re: Jak sobie radzicie z ciemieniuchą?? 24.04.06, 10:27 u mnie po oliwce byly mierne efekty,a cudownie pomogl seboderm,pozniej kilka dni smarowalam glowke elocomem. Dziewczyny,ciemieniucha to przeciez lojotokowe(w duzym skrocie)zapalenie skory, wiec jak moze tu pomoc dotluszczanie jej jeszcze bardziej? Odpowiedz Link Zgłoś
mamasary5 Re: Jak sobie radzicie z ciemieniuchą?? 24.04.06, 13:39 Początkowo stosowałam oliwkę Bambino i nie pomagała. W końcu pomogła oliwka Johnson'a (ma dużo wilgoci). Jakieś pół godziny po oliwce sczesywałam szczoteczką do zębów (bo szczoteczki do włosów dla niemowląt są za miękkie). No i problem zniknął Powodzenia!!! Odpowiedz Link Zgłoś
agusia303 Re: Jak sobie radzicie z ciemieniuchą?? 24.04.06, 13:49 stosowałam oliwkę bambino, podgrzewałam -TROSZECZKĘ ŻEBY NIE POPARZYĆ DZIECKA,kompres na główkę i potem zczesywać, potem koniecznie UMYĆ głowę Odpowiedz Link Zgłoś
barbari Re: Jak sobie radzicie z ciemieniuchą?? 24.04.06, 13:58 olejuszka(skarb matki) na godzinę przed kompaniem, a tuż przed kapielą dobrze wyczesać. Niestety ciemieniucha lubi sobie powracać bez względu na użytą przeciw niej amunicję Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
olenka969 Re: Jak sobie radzicie z ciemieniuchą?? 24.04.06, 17:34 ja próbowalam smarowania oliwka, wyczesywania i nic nie dzialało dopóki lekarz nie podał mi specjalnej maści. Dwa dni i było po wszystkim i już niegdy nie wróciła, a męczylyśmy sie ponad miesiąc i próbowałyśmy wszystkich sposobów. Poproś lekarza o taką maść. Odpowiedz Link Zgłoś