Dodaj do ulubionych

cos skutecznego na ogromne odparzenie!! co robic??

01.05.06, 12:59
witam

karmie moja miesieczna coreczke piersia i od paru dni zobaczylam odparzenie
jest bardzo bardzo mocno czerwone, czesto ja przewijam smarowalam linomagiem
i nic. Coreczce przy kazdym purku wychodzi troszke kupki i musialabym ja
przebierac co 15-30 minut, nie uzywam juz chusteczek nawilzajacych tylko
watki z przegotowana woda z mydlem. ale to zaczerwienienie tak dlugo sie
utrzymuje i nie widac poprawy....czy jest cos naprawde skutecznego??
Obserwuj wątek
    • 18buzka Re: cos skutecznego na ogromne odparzenie!! co ro 01.05.06, 13:07
      hej
      w tej sytucji musisz polaczyc kilka srodkow razem. do kapieli polecam olilatum
      (bardzo ladnie lagodzi podraznienie), masc polecam sudocrem( kup nakmniejsze
      opakowanie i sprawdz jak dziala na mala- u nas nie dzialam linomag a sudocrem
      super, u znajomej odwrotnie).do tego czesto wietrzyc pupe, czesto zmieniac
      pieluchy
      bedzie dobrze buzka
      • aniaszymanska21 Sudocrem 01.05.06, 13:19
        Zgadzam się z przedmówczynią. Sudokcremu uzywamy do poczatku i jet
        niezastąpiony. Często przewijaj. Mimo wszystko polcam chusteczki. Są one
        nasączone lotionem lub mleczkiem dla dzieci łagodzącym podrażnienia. Polecam
        Bambino lub pampers sensitive, ale raczej bambino. pozdrawiam
    • mooh Re: cos skutecznego na ogromne odparzenie!! co ro 01.05.06, 13:39
      Do leczenia odparzeń nadaje się Sudokrem. Do codziennej pielęgnacji coś
      łagodniejszego. Przede wszystkim należy osłonić skórę przd kontaktem z kupą i
      moczem. Po każdym przewijaniu smaruj maścią Bepanthen lub Alantan Plus.
      • monika_fir Re: cos skutecznego na ogromne odparzenie!! co ro 01.05.06, 14:09
        Najlepszy jest sudocrem, a gdy odparzenie zostanie wyleczone, to alantan lub
        linomag przy kazdej zmianie pieluszki, a sudocrem tylko profilaktyczne 1, 2
        razy dziennie. No i oczywiscie jak najdłużej bez pieluszki - wietrzenie pupy.
        Mój synek to uwoielbia. smileDobrze robisz,że zrezygnowałaś ze stosowania
        chusteczek nawilzanych, najlepiej myć wodą i mydełkiem.
        Pozdrawiam Monika
        • iwonagos Re: cos skutecznego na ogromne odparzenie!! co ro 01.05.06, 15:04
          1. Nadmanganian potasu- zrób roztwór (ma być bladoróżowy), przemywaj wacikiem
          (2 zł)
          2. Maść tranowa, smaruj (2 zł)
          3. Chysteczki tylko w podróży, w domcu mycie pupci
          4. Wietrzenie (makuchy to uwielbiają)
        • luiza1pop Re: cos skutecznego na ogromne odparzenie!! co ro 01.05.06, 16:50

Wietrzenie, przewijanie, sudocrem plus alantan zasypka. U nas sie sprawdzilosmile
          Pozdrawiamsmile
          Moja Nela

Nelutek-druga odslona
    • mammazuzi Re: cos skutecznego na ogromne odparzenie!! co ro 01.05.06, 15:19
      oprocz leczenia skutkow popracuj tez nad zlikwidowaniem przyczyny czyli
      podejrzewam zla technike karmienia. jezeli dziecko je zbyt duzo mleka z duza
      iloscia laktozy ta przechodzi do jelit gdzie rozkladana jest przez bakterie
      zakwaszajac silne kupke w efekcie taka strasznie kwasna kupa podraznia bardzo
      okolice odbytu tworza sie takie czerwone male plamki wkolo odbytu.
      • katep_1 Re: cos skutecznego na ogromne odparzenie!! co ro 01.05.06, 15:40
        ja też polecam sudokrem. Jak moja Majeczka miala zmiany na tyłeczku to
        smarowałam jej sudokremem ale grubą warstwę aby mocz i kupka spływały po
        tyłeczku. Leczenie tyłeczka zajelo mi dwa dnismile
        • kakot Re: cos skutecznego na ogromne odparzenie!! co ro 01.05.06, 15:49
          sprobuj zmienic marke pieluch - u nas jak reka odjal pomoglo (oprocz stosowania na przemian sudocremu i bepanthenu) odstawienie pampersow na rzecz pileluch dada z biedronki i rossmanow bordowych, ale u ciebie moze byc i dokladnie na odwrot wink
    • mynia0 Re: cos skutecznego na ogromne odparzenie!! co ro 01.05.06, 16:01
      u nas na potworne odparzenie pomógł tylko tormentiol / tak, tak - wiem - ma
      kwas borowy, któego nie wolno dawać dzieciom/. posmarowałam pupę tylko raz i
      odparzenie zeszło.

teraz jest w aptekach maść tormazol - działa jak tormentiol, ale nie ma kwasu
      borowego.
    • kuleczek czesto zagladaj do pieluszki i nawet zmieniaj ja 01.05.06, 16:38
      co 15-20 minut jesli trzeba, kupa na pupie to bardzo nieprzyjemny kompres,
      stosowalam przy odparzeniach krochmal, tylko jak sie ta papka posmaruje pupe to
      warto odczekac az do wyschniecia, potem smarowalam sudocremem grubo i
      przechodzilo po kilku godzinach. raz miala strasznie odparzona bo przez sen
      zrobila i rano makabra na tylku...
    • sarna73 Re: cos skutecznego na ogromne odparzenie!! co ro 01.05.06, 17:40
      sudokrem, a do przecierania jak najbardziej nawilżone chusteczki !
    • agrareoliga Re: cos skutecznego na ogromne odparzenie!! co ro 01.05.06, 18:02
      W takich awaryjnych sytuacjach tormentiol jest niezastąpiony.Sudokrem też jest
      ok ,ale na mniejsze odpażenia.Kilkakrotne posmarowanie tą maścią nikomu nie
      zaszkodziło ,a niejednokrotnie bardzo pomogło.Pozdrawiam.
      • dyzurna do mamazuzi 01.05.06, 21:31
        witam

to znaczy ze moja technika karmienia jest zla? nie rozumiem tego co to ma do
        odparzenia? moze dieta ktora zakwasza kupki.
        • naatka odnośnie techniki karmienia 01.05.06, 22:31
          Któraś z emam napisała,że być może powodem odparzenia jest Twoja zła technika
          karmienia, bo dziecko za dużo laktozy je. Mleko z dużą zawartością laktozy
          płynie na początku karmienia- dlatego ważne jest by podczas jednego karminia nie
          karmić z dwu piersi, tylko z jednej. Niech dzidzia długo ssie jedną pierś- to
          tylko raz będzie piła to słodkie mleczko, a potem popłynie takie gęste, tłuste i
          sycące bardziej mleczko. A jeśli będzie przystawiać za jednym karmieniem do dwu
          piersi- to dziecko dwa razy tej laktozy się naje i to może powodować kłopoty
          trawienne a może i odparzenia...
      • iwonagos Re: nie wolno tormentiolu!!! 01.05.06, 21:33
        zawiera kwas borny, którego nie wolno używać dla dzieci do lat 3
        • iwonagos Re: nie wolno tormentiolu!!! 01.05.06, 21:34
          borny, czy borowy, jakiś tam
    • sara06 Re: cos skutecznego na ogromne odparzenie!! co ro 01.05.06, 21:34
      dwa słowa: MĄKA ZIEMNIACZANA...
    • rossa20 Re: cos skutecznego na ogromne odparzenie!! co ro 01.05.06, 22:03
      jezeli ma bardzo bardzo czerwone i utrzymuje jej sie ponad 2-3 tyg idz do
      lekarza, bo moja tak miala i okazalo sie ze grzybiczne dostalam cliktomazolum
      do smarowania na recepte i po 3 dniach wszytsko bylo juz jasniutkie i skorka
      zdrowiutka

"img90.imageshack.us/my.php?image=tak3ch.jpg"
    • astrid22 Re: cos skutecznego na ogromne odparzenie!! co ro 02.05.06, 14:13
      Mialam ten sam problem !!! PAskudne to bylo.
      Prawdopodobnie zaraz mamuski na mnie wyskocza ze tormentiol jest fee i
      trucizna !!! Ale zmieszaj w rownych ilosciac linomag masc, oxykort masc i
      tormentiol masc, okladaj pupek dosc grubo (wyplastruj tak ) i papmerka na to. A
      pozatym duzo wietrz !!! za 2, 3 dni powinna byc poprawa
      • mooh Re: cos skutecznego na ogromne odparzenie!! co ro 02.05.06, 14:40
        Zakaz używania związków boru u dzieci poniżej 3 (a nawet 11) roku życia nie
        jest wymysłej przewrażliwionych mamusiek, a wynika z toksyczności tych
        substancji. Istnieje na ten temat zarządzenie ministra zdrowia. Pozwolę sobie
        powtórzyć jeszcze raz, że mamy stosujące Tormentiol i Aphtin u swoich dzieci
        robią to na własną odpowiedzialność i nie powinny polecać swoich metod innym.
        Na forum panuje wolność słowa i to jet piękne, ale za wolnością do wypowiadania
        sądów powinna iść odpowiedzialność za ich treść. Polecanie stosowania
        zakazanych substancji nie ma nic wspólnego z odpowiedzialnymm posługiwaniem się
        słowem pisanym i jest nieuczciwe.
        Nie wolno również na własną rękę, bez zalecenia lekarza stosować sterydów, nie
        tylko u dziecka, ale również u osób dorosłych. Skutki uboczne takiej "terapii"
        mogą być bardzo poważne (do zmian zanikowych skóry włącznie)
        Oto linki do dyskusji na temat Tormentiolu
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=503&w=37443032&a=37443032
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=503&w=39527421&a=39542318
        A to wypowiedź eksperta na temat skutków ubocznych stosowania sterydów
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=503&w=20754152&a=20758868
        • astrid22 Re: cos skutecznego na ogromne odparzenie!! co ro 02.05.06, 19:38
          a ja polecam artykul dr Piotra Albrechta w miesieczniku DZIECKO nr 3, marzec
          2006 str 38. Jak widac nie taki wilk straszny !!!
    • koza_w_rajtuzach Re: cos skutecznego na ogromne odparzenie!! co ro 02.05.06, 14:27
      U nas niezastapiony jest Sudocrem. Mala ma sliczna pupke jak u niemowlaczka smile.
      • dyzurna Re: cos skutecznego na ogromne odparzenie!! co ro 02.05.06, 17:02
        zeczywiscie po sudokremie jest duza poprawa smile jak sie ciesze !!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka