Dodaj do ulubionych

spienione kupki

08.05.06, 14:20
Moja 2-miesięczna córeczka prawie od samego początku robi spienione kupki -
to wygląda takby, jakby robiła spienioną wodę tylko zabarwioną na brązowo.
Może ktos z Was ma pojęcie od czego to może być i czy to w ogóle jest
normalne ??? Mam starszą córkę, ale z tego co pamiętam to ona nie robiła
takich kupek....

Dzięki, jz
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: spienione kupki 08.05.06, 14:21
      co jej dajesz/sama bierzesz na kolki? Coś w rodzaju espumisanu, infacolu etc?
      • jola-zet Re: spienione kupki 08.05.06, 14:24
        Kolek nie ma przy tym - generalnie nia ma problemów z brzuszkiem, więc teraz
        już nic jej nie daję i sama nie biorę. Na początku piłam koper włoski i
        myślałam, że to od tego; teraz przestałam pić koper a kupki nadal są spienione.
        • bea-ta Re: spienione kupki 08.05.06, 14:25
          To może byc efekt nie do końca strawionej laktozy- cukru mlecznego w jelitach.
          Laktoza gnije i może dawać wzdęcia i pieniste kupy. Beata
          • jola-zet Re: spienione kupki 08.05.06, 14:28
            Czy to jakoś samo mija czy powinniśmy leczyć ?
            • bea-ta Re: spienione kupki 08.05.06, 14:37
              Jesli maluch nie ma biegunki, wzdęć, nie ma odparzających, kwaśnych kup, to
              zostawiłabym to w spokoju. Dzieci zwłąszcza młodsze niemowlęta maja
              fizjologicznie mała aktywność enzymów w tym laktazy jelitowej rozkładającej
              laktoze. Pisałaś, że maluch nie ma kolek więc i innych obajwów zapewne także - o
              nietolerancji laktozy świadczyłyby wszytskie te objawy, włacznie z silną kolka.
              Robi sie wówczas dla potwierzdenia ph. kału, a leczenie polega na karmieniu
              piersia 1 a przy nastepnym karmieniu 2 odciagając pierwsza partie mleka, bo
              mleko poczatkowe ma najwięcej laktozy, a to włąściwe- jest bardziej tłuste i tym
              trzeba karmić malucha. Rzadko przy nasilonych objawach podaje sie mieszanke
              bezlaktozową np. Nutramigen itp. Jesli to tylko taki problem zostaw to w
              spokoju. Beata
              • jola-zet Re: spienione kupki 09.05.06, 09:42
                Dzięki bea-ta za szczegółową informację; czasem te kupki były zielone ale teraz
                bardziej się pilnuję z dietą więc kolor jest ok.
                Zastanawiałam się też czy to czasem nie uczulenie na mleko krowie - co o tym
                myślisz ? Niby odstawiłam teraz wszelki nabiał ale kto wie....

jz
    • bea-ta Re: spienione kupki 09.05.06, 09:49
      Pieniste kupy to nie objaw alergii pokarmowej!Zielone kupy u niemowlat
      spowodowane sa:niedojrzała flora jelitową( jest to norma, bo dopiero wszytsko
      sie kzstałtuje), zbyt szybkim pasażem jelitowym, otrzymaniem w pozywieniu
      cięzkostrawnego produktu- w Twoim przypadku coś w Twojej diecie!?
      Kolor zielony jest dlatego, że bilirubian obecna w masach kalowych nie zdąrzy
      zmienic sie w sterkobilinogen- zółty( brązowy) barwnik stolca każdego czlowieka.
      Zielone stolce to nie objaw choroby!najczęściej w tym wieku dzieci mają zmiany
      na twarzy w postaci drobnej wysypki, kolki, zaparcia, biegunki, słabe
      przybieranie na wadze, sluz czy krew w kupie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka