Dodaj do ulubionych

USG stawów biodrowych-jestem załamana!!!!!

17.05.06, 15:27
Witam wszystkie e-mamy.Dzisiejsza informacja po usg bioderek mojej 6 i pół
miesiecznej córci zwaliła mnie z nóg.Lekarz stwierdził,że nie ma jeszcze (nie
tyle wykształconych co nawet zarysowanych) jąder kostnienia głów kości
udowych. Ponadto dobił mnie informacją,że powinno się to wykształcić w 3
ewentualnie najpóźniej w 4 miesiącu życia dziecka.Z wielką łaską odpowiedział
na moje pytanie- "co mam robić"? - szeroko pieluchować!!! Tyle wydębiłam
od "grzecznego" pana doktora!!! Jestem załamana bo nie wiem co mam robić!!!
Czym to jest spowodowane i czy jest szansa na poprawę??? Jeśli tak to co mam
robić a jesli nie,to jakie są tego następstwa? Proszę o odpowiedzi.Strasznie
się martwię.Dziękuję i pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • bamboo Re: USG stawów biodrowych-jestem załamana!!!!! 17.05.06, 15:39
      Madzik, idź do innego lekarza!!! Ale najpierw się nie zamartwiaj! MOjemu
      Frankowi też ortopeda w przychodni zdiagnozował dyspolazje IIA- stopnia i ze
      niewykształcone panewki, i kazał szeroko pieluchować oraz przyjśc na kontrolę
      za 4 m-ce... Czułam się podobnie jak Ty załamana!Pieluchowaliśmy miesiąc, po
      czym poszłam do innego lekarza prywatnie, który:
      - po pierwsze: powiedział, że poprzedni lekarz, to chyba z sentymentu zalecił
      pieluchowanie. Obecnie odchodzi się od szerokiego pieluchowania, bo po prostu
      chorym bioderkom to nie pomaga, a wręcz pogarsza, bo krępuje ruchy, a maluch
      musi mieć miejsce by poruszać nóżkami i gimnastykować,
      - po drugie i przede wszystkim zdiagnozował, że nie ma żadnej dysplazji!!! Co
      mnie ucieszyło niebotycznie!
      Tak więc powiadam Ci idź do dobrego lekarza, bo źle zrobić usg jest bardzo
      łatwo, tylko nikt nie myśli, jak matka się wtedy denerwuje i przeżywa....
      Poza tym:
      - kładź małą na brzuszku,
      - noś na biodrze w rozkroku,
      - ćwicz bioderka - poprzez rozwieranie nozek podczas przewijania i tak około 15
      sekund.
      A w ogóle to jaki stopien dysplazji zdiagnozował Pan doktor???
      Pozdrawiam ciepło smile))
      • madzik-1977 Re: USG stawów biodrowych-jestem załamana!!!!! 17.05.06, 15:55
        Właśnie to mnie ciekawi bo nie mówił nic o stopniu dysplazji tylko wtłącznie o
        cyt."nawet nie zarysowanych jeszcze jądrach kostnienia głów kości udowych". Czy
        to to samo? Dzięki za odpowiedź i chyba masz rację... nie poprzestanę na
        tym "przemiłym" doktorku... Pozdrawiam gorąco.
        • azajda Re: USG stawów biodrowych-jestem załamana!!!!! 17.05.06, 16:21
          moja joasia jak miała 7 miesięcy to na usg stwierdzono rozwój jąder kostnienia(cokolwiek to znaczytongue_out)jak u dziecka 3 miesięcznego - i co i nic kazali tylko kontrolować co miesiąc-teraz jest ok(ma 5 lat)
        • bamboo Re: USG stawów biodrowych-jestem załamana!!!!! 17.05.06, 16:41
          a więcej o dysplazji bioderek na forum forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?
          f=29045
          ciekawa jestem, co ci powie inny lekarz....
          smile
      • aga55jaga bamboo 17.05.06, 17:49
        tutaj raczej autorka nie wspominała o dysplazji. Dodam jeszcze że przy
        dysplazji nieumiejętne rozwieranie nóżek, a właściwie odwiedzenie (wykonuje je
        lekarz ortopeda, pediatra przy specjalnym uchwycie pod biodrami dziecka) może
        spowodować zwichnięcie stawu. Nie wiem może takie ćwiczenie stosuje się przy
        dysplazji ale na pewno jak je przeprowadzać powinien pokazać np ortopeda albo
        rahabilitant, bo przez neta obraz ćwiczenia nie jest prawidłowy. I nigdy nie
        powinno ćwiczyć się na włąsną rękę lecz zawsze po konsultacji z siłą medyczną

co do reszty to jak najbardziej - odpowiednie szerokie" noszenie na biodrze lub
        twarzą w twarz przy odwiedzonych kolankach, kładzenie na brzuszku też miałam
        zlecone , tak jak i zakaz szerokiego pieluchowania przy dysplazji, gdyż nie
        jest to stabilne oparcie dla kości w panewce, po prostu nie ustawia kości pod
        wymaganym kątem.
        • bamboo Re: bamboo 19.05.06, 11:58
          tak rzeczywiscie rozpędziłam się odnośnie dysplazji /myślałam o swoim
          przykąłdzie/, ale mam nadzieję, że madzik skonsultowała sie po prostu z innym
          specjalistą ortopedą.
          pozdrawiam ciepło smile
      • 4178hk Re: USG stawów biodrowych-jestem załamana!!!!! 17.05.06, 18:01
        Wczoraj byłam na wizycie kontrolnej z moją 5 miesięczną Gabrysią i lekarz kazał
        mi na nowo szeroko pieluchować córcię (2 miesiące temu stwierdził że już jest
        wszystko w porządku i że nie trzeba pieluchować)do lipca . Niewiem co mam teraz
        robić? Co byśćie zrobiły na moim miejscu?Gabrysia ma niewielki problem z prawym
        bioderkiem-tak mówił mi lekarz
        • aga55jaga Re: USG stawów biodrowych-jestem załamana!!!!! 17.05.06, 18:32
          ja bym zmieniła lekarza. Skoro najpierw mówi że wszystko jest dobrze a potem
          znowu jest wg niego "coś nie tak" ? Znajdź może dobrego specjalistę
          specjalizującego sie w dysplazji
          • 4178hk Re: USG stawów biodrowych-jestem załamana!!!!! 17.05.06, 18:50
            Ten u którego właśnie byłam rzekomo miał być najlepszym, no cóż rzeczywiście
            skonsultuję sie z innym, pozdrawiam justyna
    • madzik-1977 Re: do bamboo.... 17.05.06, 16:56
      Jak tylko bede po wizycie to dam Ci znac.Dzieki za troske. No i znalazlam opis
      lekarza:I stopien wg Grafa (chociaż jeszcze nie zarysowane jądra kostnienia).
    • aga55jaga madzik 17.05.06, 17:42
      madzik oto co znalazłam - w neciejest mnóstwo info na ten temat.

Co to jest brak jądro kostnienia w stawach biodrowych
      Ula 2003-02-07 22:00:51
      Brak jądra kostnienia głowy kości udowej jest stanem fizjologicznym do 6 m. ż.
      aczkolwiek jest to uzależnione od metody diagnostycznej. Na wysokiej klasy
      aparatach USG zawiązki jądra widoczne są bardzo wcześnie (w pierwszych
      miesiącach życia. To samo dziecko w przypadku wykonania USG aparatem gorszej
      klasy bądź niedaj boże RTG będzie miało opisane " brak jądra kostnienia". Więc
      sprawa jest bardzo względan.

www.forumginekologiczne.pl/forum/vt,,249,3005
      wpisz sobie w google.

Druga sprawa to to że dysplazja nie ma raczej nic wspólnego z jądrem
      kostnienia, gyż jest to wada anatomiczna,
      www.dzieckook.pl/choroby/chor_ruchowy_dysplazja.html
    • bea-ta Re: mała uwaga! 18.05.06, 08:31
      Jądra kostnienia mają czas do pokazania się do 12mż. Zazwyczaj je widac ok.
      8mż. Wszytsko to zalezy od KLASY APARATU USG!!!!Nie od dziecka!Na lepszym
      aparacie widac je wczesniej, a na gorszym nawet wcale!Jądra kosnienia nie mają
      nic wspólnego z dysplazją, są wyłącznie oznaką KOSTNIENIA/ UTWARDZANIA UKłADU
      KOSTNEGO. Wpływ na ten proces może mieś odzywianie dziecka- podaz wapnia i
      fosforu oraz włąściwe dawkowanie wit. D3. Nie ma powodu do zmartwień. Mój syn w
      wieku 8mz nie miał jeszcze jąder kostnienia i znany prof. ortopeda dziecięcy nic
      sobie z tego nie robił!Miał do dyspozycji nie tylko USG, ale też RTG. Także
      spokojnie!Najforzej jak jakiś oszołom nastraszy matke!Zas co do szerokiego
      pieluchowania to jest zasadne do momentu ropoczęcia kostnienia, bo biodra
      prawidlowe moga zmienić się na skutek złej pielęgnacji w biodra nieprawidłowe.
      Nie tylko chodzi tu o szer. pieluchowanie, ale noszenie na żabke buzią do siebi
      dziecka, z nózkami wokól Twojego pasa, czy na bodrze, układanie na brzuszku, nie
      spanie tylko w pozycji na boku! Nie krępowanie malucha rożkami, kocykami, nie
      pociaganie za nózki w czasie zabawy, przewijania. Zasada tyczy kaźde niemowlęcia
      przed rozpoczęciem kostnieniawinkPozdr., Beata
      • bea-ta Re: mała uwaga! 18.05.06, 08:32
        Kostnienie można ocenić w róznych kościach nie tylko głowie k. udowej.Głowa do
        góry!Beata
        • aga55jaga dodam jeszcze 18.05.06, 11:38
          dodam jeszcze do całej powyższej listy beaty, absolutny zakaz podnoszenia
          dziecka przy przwijanie za np stópki. Podkładamy własną dłoń pod biodra
          malucha - ale o tym to na pewno wszystkie mamy wiedzą smile)
    • bea-ta Re: tu pisałam innej osobie zgodnie z lit. med. 18.05.06, 08:34
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=577&w=40960898&a=40995653
      • anka_76 Re: tu pisałam innej osobie zgodnie z lit. med. 18.05.06, 18:37
        Witam co oznacza opis usg bioderek -w obydwu Ib, pozdrawiam
        • bamboo Re: Ib wg Graffa 19.05.06, 11:47
          zerknij tutaj
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=29045&w=24925271&v=2&s=0
          pozdrowionka smile
          • anka_76 Re: Ib wg Graffa 19.05.06, 12:58
            Wielkie dzięki troszkę sie uspokoiłam , bo mój lekarz należy do tych
            małomównych pozdrawiam serdecznie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka