Dodaj do ulubionych

do mam ekspertek

24.05.06, 17:15
od chemii albo poligrafii - przeczytałam, że farby drukarskie zawierają ołów
i zatem żeby nie dawać dziecku do buzi gazet.
w związku z tym czy mozna w ogóle bezpieczenie dawać gazety i ksiązki dziecku
nawet do ręki? trochę trudno by było tego nie robić, bo moja mała
uwielbia "czytać"
mamusie, napiszcie jak to jest z ta farbą
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: do mam ekspertek 24.05.06, 17:21
      a szczepionki są utrwalane związkami rtęci, która może spowodować zaburzenia
      neurologiczne...
      Wszystkiego z umiarem. Nie pozwalaj dziecku lizać gazet wink
      • aga55jaga Re: do mam ekspertek 24.05.06, 17:28
        najgorsze są dzienniki - i te gazety drukowane na lichym papierze i lichą,
        najtańszą farbą, przejedz wilgotnym palcem po druku i zobaczysz, że albo ten
        druk rozmarzesz, albo ci farba zostanie na palcu. Gdzie ona wędruje w przypadku
        dziecka nie trudno się domyślić. Lepiej nie dawać. Te kolorowe, drukowane na
        lepszym papierze pewnie nie są aż tak szkodliwe, ale przezorność nie zaszkodzi.
        • b.bujak Re: do mam ekspertek 24.05.06, 17:54
          dokladnie tak, jak napisala aga55jaga - dawaj dziecku kolorowe pisma na
          błyszczącym papierze - farba nie zostaje na rączkach, poza tym chyba te farby
          do druku kolorowego są bez ołowiu, ołowiowe są do drukowania gazet codziennych
        • alpepe Re: do mam ekspertek 24.05.06, 17:55
          muszę się nie zgodzić, u mojego męża w drukarni ostatnio były reklamacje takich
          pięknych magazynów/ katalogów czy czegoś w tym stylu. Okazało się, że młody szef
          w tajemnicy przed starym i przed kierownikiem drukarni kupił jakieś szemrane
          farby z jednego z krajów byłego Związku Radzieckiego, nie wiem, czy nie z
          Ukrainy...
          • aga55jaga Re: do mam ekspertek 24.05.06, 18:31
            czyli jednak trzeba uważać i myć malcom koniecznie łapki po czytaniu gazet,
            nawet tych kolorowych
    • iws Re: do mam ekspertek 26.05.06, 09:42
      a jakas mama chemiczka lub poligrafka (albo zona męża poligrafa) się nie
      wypowie....? wiem, że najważniejszy jest zdrowy rozsądek ale przy jedynym
      dziecku czasem go tracęsmile) a córcia uwielbia książeczki i gazety dlatego chcę
      koniecznie wiedzieć jak to jest z tym ołowiem!
      • b.bujak Re: do mam ekspertek 26.05.06, 10:03
        ja jestem mama chemiczka smile)
        • iws Re: do mam ekspertek 26.05.06, 10:38
          wiec jak to jest z ta farba??????
          • b.bujak Re: do mam ekspertek 26.05.06, 11:24
            juz się wypowiedziałam na ten temat powyżej smile)

jeśli chcialabyś bardziej precyzyjną odpowiedź, to musiałabym znac rodzaj farby
            stosowanej przez dane wydawnictwo, bo technologii i rodzajów farb jest
            mnóstwo...
            • iws Re: do mam ekspertek 26.05.06, 11:28
              a ok! dziękismile
              rozumiem, że "polityka" też się nadaje dla dziecka? oczywiście po ocenzurowaniu
              pewnych treści wink
              • b.bujak Re: do mam ekspertek 26.05.06, 11:45
                "polityka", "newsweek" itp mogą być... jeszcze lepsze babskie pisemka
                typu "claudia" czy "oliwia", "twoj styl" ma bardzo porzadny druk, moga byc
                pisemka dla rodzicow "mamo to ja" itp - oczywiscie nalezy w miare mozliwosci
                ograniczac lizanie, zjadanie, choc nie nalezy wpadac w panike, gdy jednak cos
                tam sie dostanie do paszczy... a jak juz namietnie ma potrzebe memłania
                papieru, to najlepiej dac czystą biała ( najlepiej taką troche szarawą - te nie
                są bielone chlorem ) kartke, bibule, chusteczke - czysta celuloza w
                umiarkowanych ilościach nie zaszkodzi, nawet gdy zostanie połknieta smile)
                zdecydowanie nie dawaj gazet codziennych typu Wyborcza....
                • iws Re: do mam ekspertek 26.05.06, 12:29
                  super, bardzo Ci dziękuję!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka