Dodaj do ulubionych

Miejsce do spania

25.05.06, 10:47
Witam. Planuję, aby nowy mały Człowiek (ma się pojawić za dwa tygodnie) spał
w naszej sypialni przynajmniej do trzeciego miesiąca życia (i nie w naszym
łóżku, ale zobaczymy, jak wyjdzie...). Mam tam tylko trochę za mało miejsca
na łóżeczko, więc wymyśliłam sobie, że w nocy będzie spał w wózku w naszej
sypialni, a w dzień w swoim pokoiku, we własnym łóżeczku. Co o tym myślicie?
Czy dziecku nie będzie niewygodnie w wózku przez całą noc, czy to w ogóle
wskazane? Czy nie będzie za bardzo skołowany, jak go tak będę układać w
różnych miejscach, czy też będzie mu wszystko jedno? A może to lepiej, żeby
przyzwyczajał się do swojego pokoju?
Obserwuj wątek
    • maw3 Re: Miejsce do spania 25.05.06, 12:10
      Gdzieś czytałam, ze dzieci nie powinny spać w wózku cała noc. Na początku moja
      córka spała w dzień w wózku, a w nocy w łóżeczku ponieważ łożeczko stało u nas
      w w sypialni na piętrze, a w ciągu dnia wszyscy przebywaliśmy na dole.Więć nie
      bardzo mogłam zostawić noworodka samego na piętrze.Ale mała tak szybko rosła,
      ze wkrótce gondola od wózka zrobiła się przyciasna i musieliśmy kupić drugie
      łóżeczko na dółwink).Powiem jeszcze tylko, ze córka o wiele lepiej spała w
      łóżeczku niż w wózku, w którym wydaje mi sie jest mniej wygodnie.
    • kama1978k Re: Miejsce do spania 25.05.06, 12:58
      Skoro do sypialni zmieści si się wózek to prawdopodobnie zmieści ci sie
      również kołyska lub łóżeczko wiklinowe na kółeczkach. My wybraliśmy takie
      rozwiązanie bo standardowe łóżeczko też nie mieściło się do naszej sypialni.
    • kicia031 Re: Miejsce do spania 25.05.06, 13:51
      Nie wolno dziecka ukladac do snu w domu w wozku, zwlaszcza na noc. Wozek jest
      tak skonstruowany, by chronic dziecko przed wiatrem na spacerze i dziecku w
      domu bedzie w nim zbyt duszno. A pomysl,zeby noworodka ulozyc w osobnym pokoju
      wydaje mi sie szalony - sadze jednak ze po porodzie instynkt macierzynski nie
      pozwoli ci na to. W przeciwnym razie, przyjemnego biegania po nocy miedzy
      pokojami wink)
    • agika11 Re: Miejsce do spania 25.05.06, 14:15
      cześć, my również planowaliśmy, że nasz mały będzie spał w nocy do około 3
      miesiąca życia w kołysce w naszej sypialni, natomiast w dzień w łóżeczku w swoim
      pokoiku. Niestety mały nie polubił kołyski i po około tygodniu walki i układania
      go w niej w nocy - zrezygnowaliśmy. Od tej pory śpi w swoim pokoiku w łóżeczku.
      Bardzo chwalimy sobie takie rozwiązanie - zapobiega ono, zbyt szybkiej reakcji i
      niepotrzebnej reakcji gdy mały się przebudza. TAka reakcja tylko go rozbudzała -
      a tak radzi sobie sam i zasypia ponownie. MAły budzi się obecnie tylko raz w
      nocy na karmienie (piersią). Mały ma teraz 8 tygodni.Tak więc u nas sprawdziło
      się rozwiązanie spania w osobnym pokoiku. Ale każde dziecko jest inne. Nie
      pochwalam jednak spania w wózku - zwłaszcza w nocy.
    • jendza000 Re: Miejsce do spania 25.05.06, 21:23
      wiesz co moja cora pierwsze noce spala ze mna ze wzgledu na wygode ze wstawaniem
      potem przerzucilam ja do wozka bo tez malo miejsca a zreszta latwo mozna bylo
      uspic w wozku bujajac kiedy plakala a potem przezucilam ja do lozeczka i
      naprawde nie robi jej to roznicy teraz ma skonczone 6 miesiecy spi w lozeczku
      ale zaczyna zabkowac wic tez czasem w nocy spi w wozku bo nie musze wstawac i
      jej nosic tylko wystarcza jej bujanie w wozeczku ktory stoi na wyciagniecie reki
      inaczej bym padla z wyczerpania

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka