Dodaj do ulubionych

chusta do noszenia -macie??

26.05.06, 10:57
mam zamiar takową sobie sprezentować..
zastanawiam się tylko czy kupowac jakąs markowa typu premaxx czy bebelulu ( są
drogie ponad 150 zł za sztukę) czy nie zakupić polskiej wersji dużo tańszej (
45 zł) www.chusta.pl/
co myślicie o tych polskich chustach?? warto je kupowac?/ nie maja regulacji
długości, żadnych zapięc ale to ponoć ich zalety.. nie wiem co myśleć..
Obserwuj wątek
    • emmilka Re: chusta do noszenia -macie?? 26.05.06, 11:08
      Własnie mam taka zwykla ze strony chusta.pl - rehabilitantka na szkole rodzenia
      mowila, ze taka mozna od pierwszych dni, w przeciwienstwie do tych usztywnianych
      $etc. To po prostu rodzaj rulonu, w ktorym mozna trzymac dziecko na brzuchu

Przymierzam sie do spaceru chustowego w przyszłym tygodniu, jak bede pewniej sie
      czula w braniu i obracaniu malego ... smile

tez jestem ciekawa Waszych opinii!
      • agaa_p Re: chusta do noszenia -macie?? 26.05.06, 11:22
        mam mwłaśnie taką najzwyklejszą, którą to nawet można sobie samemu uszyc. Nie korzystałam z niej jeszcze tak publicznie. Na razie codziennie przyzwyczajam małą do niej. Ale mam nie lada problem z wielkością tej chusty dla mojej 6 tyg żaby. Na razie podwinęłam i związałam, ale co będzie jak np peknie owo wiązanie??? a supeł jest również niebezpieczny. Inaczej mam ją strasznie nisko co wcale nie jest wygodne.
        emmilko jak sobie Ty z tym radziłaś???
    • oladidi Re: chusta do noszenia -macie?? 26.05.06, 11:08
      ja mam bebelulu i bardzo sobie chwalesmile Polecam
      • pucia78 Oladidi - jak nosić maleństwo w chuście ? 27.05.06, 20:59
        Moją nosiłam jak miała 1-2 m. Teraz ma 3,5 m i jest długa i ciężka (ponad 7 kg).
        Wchuście niewiele by zobaczyła - lub musiałabym ją trzymać troche na siedząco
        np. na biodrze. Jak robisz?
    • kasia_sp Re: chusta do noszenia -macie?? 26.05.06, 11:40
      a czy któraś z Mam używała/używa chust premaxx ??
      strasznie chciałabym poznać waszr opinie na ich temat !!
      co wybrać bebelulu czy premaxx ...
      pozdrawiamwink
      • agamamaani Re: chusta do noszenia -macie?? 26.05.06, 14:33
        no właśnie.. ja się chyba do bebelulu w wersji lulu przymierzam ale prosze
        jeszcze o opinie..
    • matizek1 Re: chusta do noszenia -macie?? 26.05.06, 15:37
      Mam tę ze strony www.chusta.pl. Dla mnie bomba! Dla mojego syna też. Wygląda
      smiesznie - taki kawałek materiału, ale sprawdza sie wyśmienicie. Mam ją od
      grudnia - mały miał wtedy 3 miesiące i uratowała nam życie jak nas śniegiem
      zasypało; mogłam sobie do sklepu wychodzić albo na spacerek!
      Teraz Maciek ma skończone 7 miesięcy i nadal czesto używam chusty. A moje
      dziecko raczej duże jest ! Maciuś uwielbia w niej siedzieć, czesto zasypia. Ale
      używam jej tylko w terenie, nie w domu. Sprawdza sie na wiekszych zakupach.
      Też chciałam taką drogą, nie miałam więc nie mam porównania, na pewno też sa
      super. Dla mnie sprawdziła sie tania, szyta na mnie.

Pozdrawiam. Gosia
      • julca2 Re: do matizek1-masz moze wykroj chusty? 26.05.06, 17:16
        masz moze wykroj chusty? chciałabym sobie uszyc
        • matizek1 Re: do matizek1-masz moze wykroj chusty? 27.05.06, 17:38
          Nie mam, zamawiałam ją ze strony www.chusta.pl. Przychodzi kilka dni po
          zamówieniu. Bardzo fajna i prosta, tj. prostokątny kawałek materiału -
          flanelki, ale sama bym jej chyba nie uszyła, bo w pewnym miejscu jest szersza.
          A poza tym nie umiem szyc smile)). Kosztuje 40 zł plus przesyłka, to chyba nie
          jest duzo, na tej stronie jest duzo zdjeć, mozna podglądnać, jak któraś z was
          umie szyc to może sobie poradzi.
          Pozdrawiam! Gosia
      • nancy_m chusta- rozmiar?? 05.06.06, 08:47
      • nancy_m Re: chusta-rozmiar?? 05.06.06, 08:51
        Moj Maluszek ma teraz 7 tygodni. Ogladalam te chusty.pl ale mam problem z rozmiarem, bo moje wymiary sa na granicy rozmiarów 3 i 4 i nie wiem czy wybrac wieksza czy mniejsza. Boja sie ze ta mniejsza bedzie za mala jak ubiore chocby cienki sweterek. A znowu czy 4 nie bedzie za duza? Doradzcie co wybrac..
        • marli3 Re: chusta-rozmiar?? 05.06.06, 11:27
          A ja się przekonałam, że taka chusta się nie sprawdza na dłuższy okres, bo
          dziecko też rośnie i potem trzeba kupić większy rozmiar. Kupiłam Kangalu i
          Hamalu i muszę przyznać, że Hamalu jest the best na każdy wiek. Nawet dla
          dwuletniego malucha. Poza tym mojego pięciomiesięcznego noszę tak, że wyjmuję mu
          nóżki z chusty i noszę w pozycji półleżącej. Tak zalecił fizjoterapeuta. W
          Kangalu, która jest taka sama jak ta na chusta.pl nie ma takiej możliwości.
    • kasia_sp Re: chusta do noszenia -macie?? 26.05.06, 17:08
      ponawiamy ponawiamy !! smile))
    • figrut Re: chusta do noszenia -macie?? 27.05.06, 01:09
      Mam taką prostą, uszytą na miarę. Młody ma już 2 latka, a do tej pory używam jej
      przy dłuższych spacerach. Jak dla mnie - rewelacja. To pas materiału szerokości
      50 - 60 cm zszyty razem.
      • mina29 Re: chusta do noszenia -macie?? 27.05.06, 15:05
        a ja mam bebelulu - lulu.. mój mąż uwielbia nosić w nim małego ( Kaj ma już
        prawie 7 tygodni)i wzbudzać sensację na ulicy..smile jak idziemy razem to ludzie
        pokazują sobie palcami i dziwią się czy dzieciakowi w tym wygodnie. A Kaj
        chwilę po włozeniu do chusty od razu zasypia. Chwalimu sobie lulu ze względu na
        regulowaną długość.. jest poduszeczka, ma otwory na pasy fotelika
        samochodowego. Jesteśmy bardzo zadowoleni.
        • anetakor Re: chusta do noszenia -macie?? 27.05.06, 21:42
          ja też mam bebelulu -lulu polecam
      • julca2 do figrut-mozesz jasniej jak zszyty?nie rozumiem 28.05.06, 10:50
        • figrut Re: do figrut-mozesz jasniej jak zszyty?nie rozum 28.05.06, 14:52
          Pas materiału złóż na pół i zszyj razem dwa końce [nie marszcz]. Na taką szarfę
          kładziesz dziecko i tak zakładasz sobie na szyję i ramię [tak jak torebkę której
          nie chcesz zgubić, albo temblak]. Dziecko musi mieć plecki na wysokości Twojego
          pępka, a nawet odrobinę wyżej, materiał na ramieniu rozciągnij prawie do łokcia
          [tak rozłożony nie wrzyna się w ramię]. Dziecko wydaje się nieco poskręcane
          [szczególnie nóżki, ale z pewnościę jest mu wygodnie, u mnie był to jedyny
          sposób na kolki].
    • mrowka75 Re: chusta do noszenia -macie?? 28.05.06, 13:10
      Polecam chusta.pl
      Naprawdę świetna, nadal służy mi - zwalszcza w hipermarketach, ajk już malej
      odechce się jeździc wózku. Mysłę,że posłuży jeszcze dlugo
      Koszt 40 zł + przesyłka i filmik instruktażowy dot. układania dziecka w chuscie.
      Dla nie rewelacja używam od 5 miesięcy.
    • monikag130379 Re: chusta do noszenia -macie?? 28.05.06, 16:14
      mam wlasnie taka tansza, polska chuste i jestem zadowolona ; jednak nosze synka
      w pozycji na malpke bo klasyczna zdawala mi sie niewygodna i synek plakal,
      poprostu byl za duzy i za ciezki jak na ta pozycje. ale tak jest ok,polecam!
    • iws Re: chusta do noszenia -macie?? 28.05.06, 18:07
      mnie trochę zastanawia ten szał na chusty. tyle mam zachwala a ja w terenie
      widziałam tylko raz kobietę z chustą, w metrze i to z dzieckiem już chyba
      rocznym. gdzie te mamy, które tak zachwalają te chusty?? a zimą, w mrozy z 3
      miesięcznym niemowlęciem w chuście????? jak ubranym???? przeciez zima to się
      dziecko owja w kombinezon, okutuje kocem i przykrywka z wózka... to jakas
      ściema jak dla mnie...
      oczywiście, przepraszam wszystkie mamy chustowe, któe uraziłam ale takie jest
      moje zdanie (a w mojej okolicy mieszka mnóstwo rodzin z dziećmi)
      to chyba sztuczne napędzanie rynku
      • guruburu Re: chusta do noszenia -macie?? 28.05.06, 18:48
        dziecko zima normalnie ubrane - jak po domu, chusta to juz jest warstwa - na to
        moja bluza na nas dwie i kurtka na nas dwie smile
        Moja corka przez 6 pierwszych miesiecy byla w wozko 5 razy. Teraz ma osiem i do
        wozka wkladam ja praktycznie tylko jak ide piknikowac na wiekszosc dnia do
        parku i zabieram fure rzeczy, ktorych nie chce mi sie nosic. wozka nawet nie
        kupowalismy - dostalismy gruchota stare graco po znajomych. no i stoi glownie wink
      • figrut Re: iws 28.05.06, 22:46
        Chusty używam od urodzenia najmłodszego [dziś dwulatka] i z chustą w terenie
        byłam z nim więcej niż z wózkiem, w wózku jeżdził starszy [wtedy niespełna
        dwulatek]. W moim małym miasteczku jestem jedyną mamą używającą chusty na ulicy
        - wzbudza ogromną sensację i pewnie dlatego większość mam krępuje się jej
        używać. Zimą dziecko [5 miesięczne] ubierałam w kombinezon i wkładałam do
        chusty. Moje dzieci nigdy nie były przykrywane ceratką z wózka - ceratka służy
        do ochrony przed deszczem, ale u nas w Polsce dzieci traktuje się jak nie z tej
        ziemi i z dziwacznych powodów ubiera się je w naszym umiarkowanym klimacie jak
        na biegun północny. Mogła bym Ci zadać podobne pytanie - gdzie są te mamy, które
        tak żarliwie deklarują że nie przegrzewają swoich dzieci, skoro na ulicy ja z
        normalnie ubranymi dzieciakami wzbudzam ogromną sensację i zyskuję miano
        nieodpowiedzialnej matki. Odnoszę wrażenie, że jestem jedyną osobą która ubiera
        dzieci zgodnie z temperaturą otoczenia. Co to za sztuczne napędzanie rynku,
        skoro podaję niezwykle prosty przepis jak taką chustę samemu uszyć ?
    • agawi26 Re: chusta do noszenia -macie?? 28.05.06, 21:09
      A ja mam Premaxxsmile Kupiłam na Allegro - kosztowała mnie połowę ceny sklepowej.
      I jestem narazie zadowolona. Mały chyba też, bo jak tylko włożę go do chusty i
      założę na ramiona to zasypiasmile Sprawdza się fantastycznie, szczególnie gdy
      muszę wyskoczyć szybko do sklepu na osiedle czy wyprowadzić psiaka na spacersmile
      Oczywiście wszędzie wzbudzamy gigantyczną (czasem niestety niezdrową) sensację.
      Trochę się bałam o bioderka, bo Mały ledwo co skończył dwa miesiące (chustę
      mamy od 5 tygodni), ale w piątek byliśmy u ortopedy i wszystko jest w porządku.
      Spytałam oczywiście lekarza o opinię i wyszło na to, że możne, byle nie za
      długosmile Nie jestem w stanie doradzić Ci, która z chust jest najlepsza (chyba
      nikt tego nie zrobi), bo ile chust, tyle opiniismile Chyba musisz sama
      zdecydowaćsmile Pozdrawiamsmile
    • agatekb1 a czy warto dla 5,5m dzidzi kupic? 28.05.06, 22:53
      dlugo posluzy, czy moze juz za ciezko,czy juz nie ma sensu?
      • figrut Re: a czy warto dla 5,5m dzidzi kupic? 28.05.06, 23:03
        Noszę w niej teraz dwulatka na biodrze i na plecach przy dłuższych spacerach -
        oczywiście na siedząco.
        • agnieszkas72 Re: a czy warto dla 5,5m dzidzi kupic? 04.06.06, 11:23
          Według mnie noszenie dziecka na spacerach w chuście czy nosidle(nie licząc
          wędrówek po wysokich górach)jest czystym masochizmem.Mój syn jako trzymiesięczne
          niemowlę wazył 8,5kg-nie wyobrazam sobie tego.Cieszmy się z tego,że żyjemy w
          Europie i nie musimy z przywiązanym dzieckiem pracować np na polu koki.Tam gdzie
          kobiety nie mają wyboru, nikt z dzieckiem nie spaceruje.Zabiera się je po prostu
          ze sobą załatwiajac różne inne sprawy.Nie wyobrazam sobie życia bez dobrego
          wózka,nosidełko i chusta kupione,bo taka moda była, spokojnie leżą w głębokim
          zapomnieniu.Mamie 5,5miesieczniaka polecam zainwestowanie w dobrą spacerówkę,w
          której dziecko będzie mogło wygodnie siedzieć i patrzeć,spać,jak się zmęczy i
          nie zawracać sobie głowy kupowaniem chusty.Mam 18 miesieczniaka:od czasu do
          czasu tupie sam,na długich spacerach jeździ i tak jest nam bardzo
          wygodnie.Kręgosłup mamy jeden na całe życie i warto go szanowac nie dźwigając
          ciężarów niepotrzebnie.
          • figrut Re: a czy warto dla 5,5m dzidzi kupic? 04.06.06, 12:04
            Nie kieruję się modą ale wygodą {wózek też mam z komisu ze względu na kolor
            pomarańczowy, bo w modzie były wtedy kolory poligonu które uważam za zbyt smutne
            dla dziecięcych oczu}. Dla mnie chusta jest rewelacyjna nawet do sporadycznego
            noszenia dwulatka. Chodzę z moimi najmłodszymi na dość długie spacery i wózka w
            tej chwili używam tylko do sklepu - żebym miała w czym zakupy przywieźć. Staram
            się aby moje dzieciaki miały dużo ruchu. Moi chłopcy nie chodzą tylko po
            chodnikach, a i nawet na spacerze po chodniku uważam wleczenie ze sobą wózka aby
            w razie potrzeby zapakować do niego młodszego za bezsens. Chusta waży parę deko,
            więc zawsze mam ją pod ręką i w każdej sytuacji mogę jej użyć. Po co mam wracać
            z ciekawskimi dzieciakami które w parku biegają po jakiś krzakach na chodnik po
            czekający tam wózek, skoro mogę wraz z nimi przejść przez te krzaki na inną ścieżkę.
          • guruburu Re: a czy warto dla 5,5m dzidzi kupic? 04.06.06, 12:19
            Na szczescie, jak piszesz, my wybór mamy, wieć ja wybrałam smile
            Z chusta mogę pójsc wszedzie - nie musze sie martwić schodzmi i innymi
            pierdułami, wąskimi wejściami, tłokiem w autobusie (na szczescie samochodu nie
            potrzebujemy). Dziecko jak chce to się rozgląda (z wysokości człowieka), jak
            chce to spi. Teraz waży 10 kg (8 miesiecy) i moj kregosłup ma się dobrze. Jak
            będzie mi za cieżko, czy dziecku niewygodnie to nie omieszkam zmienić środka
            transportu smile
    • danuskad1 Re: chusta do noszenia -macie?? 03.06.06, 16:31
      czy któraś z Was nie ma do sprzedania chusty Premaxx
      • cynamonka6 Re: chusta do noszenia -macie?? 04.06.06, 10:04
        Ja mam nieużywaną w szarym kolorze. Mój maluch chyba jej nie polubi.
    • karat1976 Re: chusta do noszenia -macie?? 03.06.06, 23:34
      a ja kupiłam premaxx i niestety moja córcia nie chciała wcale w niej leżeć.
      Teraz skończyła 5 miesięcy i zaczynam przyzwyczajać ją do noszenia ,,na
      biodrze". Może tak się przyda.... zobaczymy.
      • xixx Re: chusta do noszenia -macie?? 04.06.06, 12:35
        Ja mam premaxx i Julek od samego początku ja polubił, mojej znajomej syn także
        uwielbia ta chustę. Dla mnie to sama wyggoda, obie ręce wolne, moge wszędzie
        pojechać z Julkiem a on spi w chuście jak aniołek - na razie jest leciutki, ma 4
        tygodnie więc nie wiem jak się chusta sprawdzi przy większym dziecku ale mam
        nadzieję, że dobrze smile
    • driadea Re: chusta do noszenia -macie?? 05.06.06, 11:49
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=42745554&a=42906258
    • beautiful1 Re: chusta do noszenia -macie?? 05.06.06, 12:07
      Czy można w takiej chuście nosić dziecko w domu i coś zrobić, np coś do
      jedzenia etc, czy dziecku jest tam wygodnie, czy nie krzyczy, czy coś z niej
      widzi, czy świat ma raczej przesłoniety. Napiszcie proszę.
      • xixx Re: chusta do noszenia -macie?? 05.06.06, 12:39
        ja nie uzywam chusty w domu i wydaje mi sie ze sie nie nadaje do tego. dziecko
        jednak jest w niej skulone i nie powienno sie codziennie nosic malca po kilka
        godzin w chuscie - tak mowi nasz ortopeda. Poza tym jest w niej bardzo cieplo,
        na dworze to ok ale w domu nie za bardzo. Ponadto jak ja masz na sobie to w
        kuchni wiel rzeczy nie zrobisz bo masz dziecko przed soba, nei ryzykowalabym
        gotowanie ani nic takiego bo mozna dziecko poparzyc. Reasumując moim zdaniem ta
        chusta nadaje sie na wyjścia, nie na noszenie dziecka po domu.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka