Dodaj do ulubionych

krowie czy modyfikowane????b.wazne

03.06.06, 21:31
no wlasnie, wyrazne polecenie mojego pediatry (mieszkamy w niemczech)od
dziesiatego mies krowie,
ale czytajac to forum i rozne polskie gazety tyle slysze na temat mleka i ze
krowie podawac mozna od 3 roku zycia i ze krowie tak bardzo uczula itp.
co wy na to?????????
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: krowie czy modyfikowane????b.wazne 03.06.06, 21:55
      Jasne, niemieckie dzieci są zupełnie inne. P
      Zaczęłam wprowadzać mleko krowie około 10 miesiąca i na początku mieszałam z
      modyfikowanym, koło 13 miesiąca całkowicie przeszliśmy na mleko krowie (tylko
      czasem podam kaszkę mleczno-ryżową). Wcześniej były wprowadzone jogurty i
      serki. Alergii zero.
      • emrah Re: triss 03.06.06, 22:04
        Jasne, niemieckie dzieci są zupełnie inne. P
        nie niemieckie dzieci nie sa inne , inne sa opinie niemieckich lekarzytongue_out
        • triss_merigold6 Re: triss 03.06.06, 22:16
          W Polsce marketing producentów mieszanek mlecznych niezły jest.
          Spróbuj, zawsze możesz zrezygnować. Mogą pojawić się parę razy luźne stolce ale
          to mija. Na początek spróbuj mieszkać to krowie z modyfikowanym do 1 posiłku
          dziennie.
    • majkimama Re: krowie czy modyfikowane????b.wazne 03.06.06, 21:58
      Moim zdaniem zdecydowanie NIE krowie. Jeśli bardzo chcesz to spróbuj dać
      najpierw troszeczkę jogurtu i poobserwuj kilka dni. Moją córkę po jogurcie (1
      łyżeczce dodanej do kaszki) wysypało, ale ona ma skłonność do alergii. Jeśli
      twój maluszek nie miał nigdy problemów z alergią to radzę spróbować najpierw z
      nabiałem typu jogurt, biały ser, a potem ewentualnie mleko.
    • jakw Re: krowie czy modyfikowane????b.wazne 03.06.06, 21:58
      Myślę, że mleko modyfikowane jest robione z mleka krowiego, w związku z tym
      zawiera to samo białko i może tak samo uczulać.
      Mi na wizycie kontrolnej z okazji roczku pediatra powiedziała, że najważniejsze
      jest dawać dziecięciu mleko o pewnym pochodzeniu (tzn. nie takie kupione na
      bazarku w plastikowej butelce ;-/). I owszem, modyfikowane jest zwykle na tyle
      kontrolowane, że raczej syf się tam nie trafi, ale podejrzewam, że mleczarnie w
      Niemczech też raczej spełniają wszelkie możliwe normy UE.
    • betulinka Re: krowie czy modyfikowane????b.wazne 03.06.06, 22:12
      Mleko krowie moze wywolac silne uczulenie lub nietolerancje pokarmowa.Takie
      objawy moga pojawic sie natychmiast lub po kilku,kilkunastu dniach,nawet
      miesiacach.Badania wykazaly ze jego picie u dziecka przed ukonczeniem 3 roku
      zycia prowadzi do nadmiernego obciazenia organizmu bialkiem i produktami jego
      przemiany oraz solami mineralnymi.Modyfikowanie bialek umozliwia niedojrzalemu
      ukladowi pokarmowemu takiego malucha ich trawienie.Mleko krowie ma zupelnie
      inny sklad niz kobiece,dlatego modyfikuje sie je-poddaje takiej obrobce zeby
      jak najbardziej przypominalo pokarm kobiecy.Im dziecko mlodsze tym mleko
      powinno byc bardziej przetworzone.Osobiscie znam przypadek niemowlecia ktoremu
      od chwili ukonczenia 1 miesiaca zycia podawano juz kasze manna(ktora z kolei
      zawiera gluten,a zbyt szybkie jego podanie powoduje ujawnienie sie alergii lub
      celiakii)na mleku krowim.Strasznie i nieustannie chorowalo.Nie rozumiem po co
      tak sie spieszyc,przeciez na rynku w Niemcowie jest szeroki wybor
      modyfikowanych przetworow mlecznych?Proponuje siegnac do poradnikow
      medycznych,znajdziesz tam ful informacji na temat odzywiania ukladu
      pokarmowego niezaleznie od wieku czlowieka.Pozdrawiam
      • emrah Re: krowie czy modyfikowane????b.wazne 03.06.06, 22:19
        no ja to wszystko rozumiem ,tylko jak powiedzialam o tym mojemu lekarzowi to
        stwierdzil ze w polsce panika chyba panuje na uczulenia ,bo on tez na ten temat
        czytal i ze w polsce sa ludzie przewrazliwieni.

a ja dalej walcze ze soba i nie wiem co mam robicsad

• betulinka Re: krowie czy modyfikowane????b.wazne 03.06.06, 22:23
          Moze rzeczywiscie zacznij od jogurtow i obserwuj reakcje?Ciezko mi cos wiecej
          doradzic.Napewno wzbogac swoja wiedze na temat zywienia niemowlat w oparciu o
          poradniki medyczne.Powodzenia.
      • anna-t220 Re: krowie czy modyfikowane????b.wazne 04.06.06, 10:01
        Szkoda, ze niemieccy i inni "zachodni" lekarze nie maja tak duzej wiedzy w
        zywieniu dzieci jak Ty... ;o) polscy lekarze moze i dobrzy sa, ale przy okazji
        strasznie przekupni, wiec za niedlugo uslyszymy, ze mleko modyfikowane do 18
        roku zycia. Pozdrawiam.
    • niusianiusia Re: krowie czy modyfikowane????b.wazne 03.06.06, 23:03
      mam 1,5 rocznego synka. Im dłuższe moje doswiadczenie w wychowaniu dziecka (
      choś jeszcze krótkie), tym większym jestem przeciwnikiem produktów żywieniowych
      dla dzieci. Ostatnim wielkim rozczarowaniem było Bebiko 3. Po zmianie
      składników tegoż mleka, nie mogę go wiecej podawać dziecku. Przyzwyczajałam
      dziecko do Bebilonu Pepti, bo podobno miało alergię, potem do Bebiko bo jednak
      alegii nie miało. Teraz znów przyzwyczajanie od początku. Do normalnego
      jedzenia typu jogurty, pomidory, serki naturalne i inne warzywa a nawet
      morlinki jakoś nie musiałam małego przyzwyczajać. Poprostu zaczynał je jeść i
      już. Mam również wrażenie, ze przez firmy produkujące żywnosc dla dzieci
      jesteśmy oszukiwani. Poprostu zbijają na nas kasę. Odkąd zaczełam sama gotować
      synkowi, odrzuca mnie na widok słoiczków.Zastanawiam się jak mogła te
      zakonserowowane świństwa dawać dziecku. Moje przetwory wytrzymują około roku,
      dlaczego ich mają nawet po 2 lata wazności. Mają inny sposób pasteryzacji niż
      ja? Muszą coś tam dodawać.Nie wierzę też w ekologiczne warzywa, badania itd
      przy masowej produkcji.
      Ostatnio rozmawiajac z pediatrą o problemach z Bebiko i moim pomyśle
      wprowadzenia mleka zwykłego ( mały je inne przetwory mleczne od dawna), lekarka
      nie próbowała mnie nawet odwodzic do tego pomysłu.
      Mam nadzieję, że kolejne dziecko będę już mądrzej chować, bez odwiedzania
      działu ze słoiczkami i innymi świństwami dla dzieci.
      • niusianiusia Re: krowie czy modyfikowane????b.wazne 03.06.06, 23:05
        Jeśli lekarz radzi mleko krowie, to oczywisci spróbuj. Niemcy mają o te
        kilkadziesiat lat dłuższe doświdczenie z produktami dla dzieci niż nasi
        lekarze, których wcale nie uważam za mniej kompetentnych. Może to jednak
        niemieccy lekarze mają rację.
    • bomba001 Re: krowie czy modyfikowane????b.wazne 04.06.06, 08:31
      podobnie jak zdrowym dzieciom francuskim, amerykańskim i angielskim możesz
      wprowadzić mleko krowie. tutaj działa marketing i przesada. albo poczekaj do
      roku i bez wyrzutów sumieniasmile))
      • luna333 Re: krowie czy modyfikowane????b.wazne 04.06.06, 09:27
        czytałam bodajże w którymś z numerów Dziecko żeby z krowim wstrzymać się do 2 roku bo zawiera one zbyt dużo soli mineralnych czy czegośtam co osadza się w nerkach i że ma ilość białka właściwą dla zwierząt kopytnych a nie małych dzieci.
        • luna333 Re: krowie czy modyfikowane????b.wazne 04.06.06, 09:32
          to numer 5 maj 2006 więc jeszcze chyba dostępny
          • bomba001 Re: krowie czy modyfikowane????b.wazne 04.06.06, 10:04
            a artykuł był sponsorowany przez bebiko, co??? a tak serio: standardy karmienia
            ewidentnie sie różnia w wieku krajach, ich spacjaliści może słabsi od naszych
            (w co wątpię- to raczej nasi duuużo słabsi, ale jeżdża na sponsorowane
            sympozja), nie sądzę, żeby nerki dzieci sie różniły. na pewno jednak zasobnośc
            naszych portfeli. a jednak oni nie dadzą sie nabrać, a my tak na te triki
            marketingowe.
    • emrah Re: krowie czy modyfikowane????b.wazne 04.06.06, 12:44
      dzieki wam za dobre rady ,przespalam sie z tym i dzisaj rano mala wypila
      pierwsza butelke mleka krowiego, cale 300 ml. Jak narazie wszystko oki nie
      ulala , brzuch ja nie boli , zobaczymy jak bedzie dalej smile
      pozdrawiam
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka