Dodaj do ulubionych

Brak kupki

06.06.06, 08:34
Nie wiem czy mam się martwić. Moja córcia od dwóch dni nie roniła kupki, ma
skończone 6 tygodni i ładnie się wypróżniała. Dwa razy zdarzyło się, że przez
jeden dzień nie zrobiła nic, ale na drugi dzień jak dała czadu smile to
wystarczyło na cały dzień. Pytałam położnej czy jednak - ale "porządna" kupka
wystarczy, odpowiedziała ze tak. A teraz dwa dni i nic... Co mam zrobić ?
Obserwuj wątek
    • aso.g Re: Brak kupki 06.06.06, 08:41
      U mojej córci czekałam 3 dni, jak na trzeci dzień nie było podawałam jej czopki
      glicerynowe. Najpierw było pół czopka a jak podrosła był cały. Czopek pomagał.
      Lekarze twierdzili,że dziecko karmione mlekiem matki może nie robić nawet cały
      tydzień. Kiedyś zastosowałam się do tego i czekałam tydzień. Gdy po tym czasie
      nie byłompodałam czopka. Czopek nic nie dał, więc musieliśmy pojechać do
      szpitala na lewatywke.Od tej pory uważam na to czy słuchać czy nie słuchać
      lekarzy. Pozdrawiam
      • kika1231 Re: Brak kupki 06.06.06, 09:16
        Spróbuj pić herbatkę koperkową i powinno pomóc. Piłam ją i chociaż Kuba ma już
        6 m-cy piję ją od czasu do czasu gdy niepokoi mnie brak kupki w pieluszce
      • lisabette Re: Brak kupki 06.06.06, 14:55
        Dziewczyny, Wy podajecie dziecku takie zwykłe czopki glicerynowe jak dla
        dorosłych ? Czy są specjalne dla dzieci ?
        Bo te dla dorosłych to strasznie duże są ...

Moja córcia najdłużej nie robiła 3 dni kupki, a potem jak zrobiła to nawet
        dalej niż "po pas". I tu się pampers nie sprawdził, niestety.
    • koralik12 Re: Brak kupki 06.06.06, 09:25
      Jeśli dziecko nie jest niespokojne i nie sprawia wrażenia że boli go brzuszek to
      jeszcze poczekaj. Jesli męczy się i stęka to daj czopek glicerynowy -powinien
      pomóc.
      -Ala
    • nana1000 Re: Brak kupki 06.06.06, 09:51
      Dokąd karmiłam Marcinka tylko piersią bywało, że i 5 dni nie było kupki. Ale za
      to po 5 dniach kupka po passmile. Nie martw się jeśli dzidzi nie boli brzuszek,
      nie napina się czekaj. Gdy będzie się napinać i marudzić podaj czopek
      glicerynowy. Ale nie korzystaj z niego zbyt często, bo dzidzia się przyzwyczai
      do tej "pomocy" i wtedy będziesz miała kłopot z kupką. pozdrawiam
      aha możesz podawać dzidzi starte surowe jabłko, ale musi mieć już 4 miesiące.
      • saga78 Re: Brak kupki 06.06.06, 11:16
        na moje dziala czopek glicerynowy, robi natychmiast po jego wlozeniu, zdazylo
        mu sie moze do tej pory takie zatwardzenie 5 rzy a ma juz 5,5 miesiaca,ratuje
        zaesze czopek, jak nie robi z 2-3 to mu wkladam i po sprawie(normalnie robi
        codzonnie)
    • mamaivcia Re: Brak kupki 06.06.06, 11:25
      jeżeli karmisz piersią to podobno nic strasznego bo może być tak, że dziecko w
      całości trawi pokarm matki - ale wtedy puszcza bardzo aromatyczne bączki - tak
      mówią, ale ja z własnego doświadzenia wiem, że brak kupki może też oznaczać to,
      że dziecko mało je. Musisz obserwować czy córeczka dużo siusia i czy pieluszka
      nie jest pomarańczowa. Czasem jest tak, że dzidzie jak są dokarmiane butelką to
      przestają umiejętnie ssać cyca. No i kontroluj wagę. Jeśli dziecko przybiera
      ładnie na wadze a robi kupki raz na kilka dni to nie problem.
    • aqa82 Re: Brak kupki 06.06.06, 13:29
      dziecko w tym wieku może robic raz na tydzien jezeli jest karmione piersią a
      stolce nie sa twarde. moja córa robiła raz na 4 dni,radzę nie nadużywać czopkow
      mogą podrarzniac i sprawic że dzidzia będzie się załatwiać tylko po sprowokowaniu
    • mooh Re: Brak kupki 06.06.06, 14:24
      Dobrze, że dokładnie określiłaś wiek córki. Właśnie około 6 tygodnia życia
      dziecka ustala się nowy rytm wypróżnień. Dotąd kupek mogło być kilka dziennie,
      teraz może być jedna na kilka dni. Ma to związek z dojrzewaniem układu
      pokarmowego. Jeśli dziecko nie cierpi, nie ingeruj, bo zaburzysz proces, który
      właśnie w tej chwili się kształtuje.
      • edytap81 Re: Brak kupki 06.06.06, 17:05
        Dziękuję za rady. Ale mam jeszcze pytanie dowiedziałam się, że jesli "pomyziam"
        ją po odbycie oliwką to będzie murowany efekt. I tak też zrobiłam - oczywiście
        efekt był i to jaki smile ale czy taki sposób jest dobry dla dziecka czy jednak
        gdy córcia nie będzie robić kupki to czekać lub podawać czopki ?
        • saga78 Re: Brak kupki 06.06.06, 21:01
          czopek albo myzianie termimetrem z oliwoka to to samo, korzystac juz w
          krytycznej sytacji, nie za czesto, ale pomagasmile
    • agatal2 Re: Brak kupki 06.06.06, 21:52
      Zdecydowanie nie ma się czym martwić. Moja córcia, kiedy miała około 2 miesięcy
      zaczęła robić kupkę raz na kilka dni, czasem raz w tygodniu, rekord wynosił 15
      dni bez kupki. Oczywiście martwiłam się, chodziłam z nią do lekarza, dawałam
      rozmaite syropki,które miały pomóc, dawałam czopki,które nie działały. Dziecko
      było pogodne, normalnie przybierało na wadze. Po dwóch miesiącach wszystko się
      unormowało i Ewa zaczęła robić kupkę codziennie. Wyczytałam, że dziecko
      karmione wyłącznie piersią może wypróżniać sie raz na kilka a nawet kilkanaście
      dni i jest to zupełnie normalne, nie są to zaparcia. Dziecko puszcza wtedy
      aromatyczne bączki, nie sprawia wrażenia że je coś boli, jest pogodne i
      normalnie przybiera na wadze. Nie należy dziecku "pomagać" termometrem czy
      czopkami, bo to może tylko zaszkodzić.
      • saga78 Re: Brak kupki 07.06.06, 10:22
        moj synek robil w miare regulrnie jak byl na moim mleku, ale odkad zaczelam mu
        dawac po 5 miesiacu marchewke, to ma 2-3 zastojy, zrobilam moze blad ze 2
        sliczek poo jabluszku dalam mu sama marchewke, ale nie wiefzialam ze marchew
        powodje zatwardzenie, teraz mu dalam pol na pol no i czerkam 3 dzien za kupa,
        dzis dalam mu jabluszko moze zrobismile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka