Dodaj do ulubionych

patenty na podawanie lekarstw niemowlaczkowi

20.06.06, 10:40
jakie macie patenty na podawanie lekarstw niemowlakom? moje dziecko (5 mies)
dostaje w tej chwili krople fenistil, cebion, devikap, do tego furagin
(rozkruszany w opłatku) i lacidofil... szczerze mówiąc nie mam dobrego pomysłu
na podawanie, a wiadomo, że musi przyjmować całe dawki. z łyżeczki najczęściej
większość wypluje, lub jej wyleci bokiem buzi, jak dam do mleka do butelki to
najczęściej nie wypije całego, jakby wiedziała, że tam coś jest... Jak to robicie?
Obserwuj wątek
    • krawro Re: patenty na podawanie lekarstw niemowlaczkowi 20.06.06, 10:49
      My znaleśliśmy na naszego sposób na "kubusia" tzn. na sciani ma przyklejonego
      Kubusia Puchatka i nie wiadomo czemu kubuś stał się autorytetem. wystarczy
      powiedzieć "Kubuś pije i Bartuś pije (Bartuś to nasz mały)" i mały wypija leki.
      Wczesniej był cyrk. Nie wiem czy na twojego to zadziała czy nie jest za mały,
      nasz miał około 6m jak załapał na "kubusia".
      Pozdrawiam i cierpliwości
      Ada
    • jdylag75 Re: patenty na podawanie lekarstw niemowlaczkowi 20.06.06, 10:53
      Furagin-mała ilość herbatki dla dzieci ok. 10-15 ml+ rozkruszona tabletka -
      dostaje od 3 miesiąca. Witaminy na łyżeczce - trzeba wyczuć moment aż otworzy
      buzię i fruu, łyżeczkę odwracam i "wycieram" w język, Kuba nie lubi Cebionu
      więc daję mu popić po operacji. Do niedawna leki w syropie podawałam
      strzykawką, wsadzałam z boku ust i po trosze wstrzykiwałam, teraz dostaje je na
      łyżeczce bo an widok strzykawki dostaje spazmów, Lacidofil w małej ilości wody+
      herbatka dla dzieci albo na łyżeczce z odrobiną wody, z butli - mniej polecam.
      Staram sie dawać po odrobinie żeby nie wypluwał. Preparowania herbatki
      nauczyliśmy się metodą prób i błedów. Jak nie chciał otwierać buzi to smyrałam
      go po kąciku ust.
      • phantomka Re: patenty na podawanie lekarstw niemowlaczkowi 20.06.06, 11:02
        Krople bardzo latwo, dotykasz brody, dziecko automatycznie otwiera buzie i
        podajesz. My dajemy furagin codziennie, ze strzykawki - proszek mieszam z
        odrobina mleka i po kapieli podaje, jeszcze inny patent na strzykawke - ale
        tylko jezeli twoja pije z butelki - to podaj butelke i druga osoba niech wsadzi
        jej strzykawke w kacik ust i poda lekarstwo.
        • bejbi76 strzykawką!! 20.06.06, 11:08
          • agastrusia Re: strzykawką!! 20.06.06, 11:11
            tylko taka odpowiednia do podawanej ilości. Jest bardzo wygodna. Nabierasz
            dokładnie tyle ile musisz i podajesz dziecku niemal bezpośrednio do gardła -
            więc nie ma rozlewania i plucia.
    • kotosz Re: patenty na podawanie lekarstw niemowlaczkowi 20.06.06, 20:39
      ja tez strzykawka! jak maly zaczyna dobrze ssac z butli, to pomalutku
      wstrzykuje boczkiem albo wyciagam butle na sekunde i wtedy pomalenku
      wstrzykuje, krople z wit d podaje na paznokciusmilewlewam kropelke na paznokiec i
      podajedo buzi bezposrednio. Jesli twoje malenstwo nie pije z butli, to robilam
      tak: wkladalam palec wskazujacy paznokciem do jezyka, zeby nie poranic
      podniebienia i jak mały zaczł ssac, to znowu metoda "strzykawkowa". powodzenia

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka