Dodaj do ulubionych

gotujecie zupki czy kupujecie?

26.06.06, 14:12
ja zaczęłam podawac córce, ma juz prawie 6 m-cy, karmię piersia, pediatra
zalecił dawać powoli, wolałabym gotować, choć te warzywa wiosenne nie sa zbyt
zdrowe dla dzieci bo jednak nawożone. Ale mam pytanie do mam co gotują, czy
wystarczy przetrzeć ugotowaną marchewkę i podać, czy coś do tego się dodaje,
np. wode czy masełko? dzięki z góry
Obserwuj wątek
    • dolido Re: gotujecie zupki czy kupujecie? 26.06.06, 14:47
      Wprowadzaj maleństwu jeden nowy składnik nie częściej niz raz w tygodniu, aby
      wyeliminować możliwość alergii na dany składnik. Ja podawałam mojej córce od 4,5
      miesiąca jedzenie słoikowe, teraz ma już prawie 6 miesięcy i gotuje jej sama.
      Problem jest ze starymi warzywami, wiec daje jej młode (normalnie kupione w
      sklepie). Gotuje w wodzie marchew, ziemniaki i pietruszke ( w proporcjach mniej
      więcej jak na "słoikowej" zupie jarzynowej) wyjmuję i miksuje, taką papke
      podaję, bardzo jej smakuje i na razie nie ma żadnych problemów. Jeżeli bedzie
      zbyt geste dolewam wywaru z warzyw. Słyszałam, że można dolać soku marchwiowego
      dla dzieci, jeżeli taka papka im nie smakuje. Powodzenia.
      • ade1 tylko sloiczki 26.06.06, 14:59
        • anulaaa Re: tylko sloiczki 26.06.06, 15:58
          czasami jakiś słoiczek ale rzadko bo nie mam pieniędzy
          najczęściej kupuję akg marchwi(a co ne jest nawożone kochana??tongue_out) dodaję do tego
          kilka ziemniaczkow i za każdym razem inne warzywka(np.kalafior itp),do tego
          troszkę masełka i jak wszystko jest miękkie to odlewam trochę wywaru i miksuję
          blenderem na papkęsmile
          za wszystko płacę ok.4-5zł a mam z tego ok.6-8słoiczkowsmile
          więc na kilka dni spokójsmile

czesto daję małej jabłko(też blenderem miksuję)-albo np.kaszkę i do tego
          zmiksowane jabłuszkosmile
          nie mieliśmy narazie żadnych problemówsmile ufff

aha-mala ma 6,5mcasmile
          • kasikk3 ja też gotuję 26.06.06, 20:38
            Gotuję duży gar, ładuję w słoiczki (na gorąco) i mam spokój na tydzień, no i
            rzecz jasna kupę kasy w kieszeni...
            Daję mięcho, marchewkę, pietruszkę, por, brokuły, kartofelki, czasem szpinak,
            kalarepę i co tam jeszcze mam. Doprawiam odrobinka soli i cukru. Blenderem
            troche miksuje - choć już coraz mniej (na początku przecierałam to przez sitko,
            kiedy jadła zupę z butki, nie było to miłe zajęcie...). Pycha
            Olka ma 8 miesiecy
            • lucado Re: ja też gotuję 27.06.06, 09:53
              a do jakich słoików to pakujesz? takich po majonezach itp? a i czy te słoiki
              jeszcze gotujesz? czy to jedzenie się nie zepsuje?
    • shady27 tylko sloiczki 26.06.06, 20:46

• zaneta11113 Re: gotujecie zupki czy kupujecie? 27.06.06, 07:42
      Hej
      Ja jeszcze małemu nie podaje żadnych zupek bo ma dopiero 3 miesiące ale
      znalazłam fajna stronke wpisujesz kiedy dziecko sie urodziło i wyskakuje ci co
      możesz mu podawac i jak to sie przyządza podaje stronke.
      www.twojadieta.pl/dz.php
      pozdrawiam
      Ja mam zamiar z niej korzystać też będe sama przyzadzać zupki
      • madziaz Re: gotujecie zupki czy kupujecie? 27.06.06, 09:49
        Na razie się waham. Mała ma 3 miesiące, więc jeszcze mam czas. Skłaniam się ku
        gotowaniu a już na pewno zamrożę truskawki, czereśnie i co tam jeszcze teraz
        owocuje, a potem maliny. Strasznie mnie ruszył artykuł z przekroju o tym
        śnieżnobiałym lastriko (po deserku ze słoiczka). Ponieważ moja mama w dużej
        ilości uprawia wszystko, co się da i na pewno nie nawozi, więc chyba jednak
        gotowanie, ale też do słoików i na zapas.
        • aniagali Re: gotujecie zupki czy kupujecie? 27.06.06, 11:14
          Madzia czy mogłabyś napisać coś wiecej o tym artykule?
          • phantomka Re: gotujecie zupki czy kupujecie? 27.06.06, 11:25
            ostatnio gotuje i jestem dumna z siebie, jak jej to smakuje...ale oprocz tego
            mam cala spizarnie zapasow sloikowych, ktorych jesc nie moze, bo sa na drobiu.
            • magda_272 Re: gotujecie zupki czy kupujecie? 27.06.06, 11:38
              a można taką zupkę zamrozić?bo mam takie fajne pojemniczki Avent (przechowywalam
              w nich moje mleczko)
              • elle16 Re: gotujecie zupki czy kupujecie? 27.06.06, 13:01
                No właśnie, zamrażacie zupki????
                Mój ma niecałe 8 i nie przepada za zupkami. (może macie jakieś niezawodne
                sposoby na ich polubienie) A jest z nigo trochę grubasek, więc lepiej, żeby
                zjadł trochę warzyw, a nie tłustego cycusia
                • phantomka Re: gotujecie zupki czy kupujecie? 27.06.06, 13:10
                  Ja wekuje, po co zamrazac. Wystarczy albo goraca wlozyc do sloikow i postawic
                  na nakretce albo pogotowac chwile na wolnym ogniu. Przeciez gotuje sie raczej
                  mniejsze ilosci, tzn. takie tygodniowe zapasy, no chyba ze sie mylesmile
                  • asia0212 Re: gotujecie zupki czy kupujecie? 27.06.06, 13:39
                    Zamrażanie jest chyba bezpieczniejsze.Gotowanie jedzonka z mięsem w słoiczku,a
                    jad kiełbasiany?Nie ryzykowałabym i do tego mamy upalne lato jak narazie.Lepiej
                    zamrażać zdecydowanie.
                    • phantomka Re: gotujecie zupki czy kupujecie? 27.06.06, 13:48
                      Po to mamy lodowki, zeby jedzenie nie stalo na zewnatrz.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka