kasiab111 04.07.06, 09:45 moje dziecko ma problem ze zrobieniem kupy i chcialabym mu podac debridat; czy ktoras z was to stosowala? jesli tak to czy podawalyscie zawiesine bezposrednio czy dodawalyscie do mleka? moje dziecko ma 8 tygodni Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mfka Re: debridat na zaparcia?? 04.07.06, 09:50 Podawałm małemu Debridat od 7 tyg. Kupiłam specjalny dozownik Nuk'a do podawania leków i podawałam mu od razu do dziubka. Nie wiem czy pomaga na zrobienie kupy, mój dostawał to na kolki. Natomiast ostatnio gdy był brak kupy przez 6 dni, pani doktor kazała podawać herbatkę Plantex. Mimo tego,że brał Debritat kupy nie było, po Planteksie zrobił, więc nie wiem czy Debridat coś pomoże przy zaparciach. Odpowiedz Link Zgłoś
bozenka74 Re: debridat na zaparcia?? 04.07.06, 10:15 Debridat proponuję stosować tylko i wyłącznie po konsultacji z lekarzem. Na pracę jelit proponuje kropelki Esputicon (mój maluszek dostaje je od 10 doby), a na wypróżnienie można podac czopki glicerynowe lub pomóc zwilżonym w oliwce termometrem. Pozdrawiam Bożena Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: debridat na zaparcia?? 04.07.06, 10:29 Debridat reguluje prace jelit i działa p/skurczowo a tym samym p/bolowo. Stosuje sie go przy zaparciach na tle skurczowym w innym przypadku nie pomaga. Na kupy dobrze robi koper czy mieszanki koper-rumianek- bobofen,bobonisan, kopruś, plantex, proszek troisty, lacidofil, mieszanka z prebiotykiem w składzie. Beata Odpowiedz Link Zgłoś
wiki1976 Re: debridat na zaparcia?? 04.07.06, 11:30 My mieliśmy Debridat na kolke a na kupe Plantex Odpowiedz Link Zgłoś
alcarin Re: debridat na zaparcia?? 04.07.06, 12:15 u nas debridat byl na ulewanie, ale po 2 tyg podawania mialam wieczor jak w "Egzorcyscie" - z malej wylewalo sie przez godzine. Po konsultacji debridat odstawila i ulewanie prawie sie skonczylo. A na kupe polecam termometr w pupke nasmarowany np. Linomagiem - mala byla chora,a zespul sie termometr do ucha, wiec musialam mierzyc temperature metoda tradycyja: przy kazdym wlozeniu po chwili byla kupa, albo przynajmniej baczki z "kleksem" Co prawda corka klopotow z kupka nie ma, ale pamietam, ze polozna radzila to na szkole rodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: debridat na zaparcia?? 04.07.06, 12:47 Debridat działa rozkurczowo i tym samym jakby zwiotcza i tak wiotki wpust który nie trzyma jedzonka w żołądku i stąd nasilanie ulewania i nie nadaje sie na ta dolegliwość!lepszy metoclopramid. terometru, czopków nie radze, bo dziecko może sie przyzwyczaic i czekac na pomoc B. Odpowiedz Link Zgłoś
alcarin Re: debridat na zaparcia?? 04.07.06, 12:59 Debridat polecila pediatra (panstwowa), bo niby mial przyspieszyc trawienie, a tym samym skrocic czas zalegania pokarmu w zoladku. Jak przeczytalam ulotke, to cos mi nie pasowalo, ale ja studiowalam stosunki miedzynarodowe, a nie medycyne, wiec nie dyskutowalam Dobiero po konsultacji zpediatra prywatnym (naszym od naglych wypadkow) odstawilam debridat. Jeszcze w kwestii zaparc i boli brzuszka: warto tez "porowerkowac", czyli poprzyginac dziecku nozki do brzuszka i nimi poruszac - poprawia perystaltyke. Dziecko moze samo rowerkowac poprzez zabawe z dzwonkami Tiny Love - wiesza sie je przy nozkach,a dzieciatko uderza z zapalem (przynajmniej moje) w dzwonki i ma przy tym zabawe. O, takie: www.tinylove.com.pl/?sid=afa88mpn435msdfg987w34sdg854&d=produkt&id=15 Odpowiedz Link Zgłoś