Dodaj do ulubionych

debridat na zaparcia??

04.07.06, 09:45
moje dziecko ma problem ze zrobieniem kupy i chcialabym mu podac debridat;
czy ktoras z was to stosowala? jesli tak to czy podawalyscie zawiesine
bezposrednio czy dodawalyscie do mleka? moje dziecko ma 8 tygodni
Obserwuj wątek
    • mfka Re: debridat na zaparcia?? 04.07.06, 09:50
      Podawałm małemu Debridat od 7 tyg. Kupiłam specjalny dozownik Nuk'a do
      podawania leków i podawałam mu od razu do dziubka. Nie wiem czy pomaga na
      zrobienie kupy, mój dostawał to na kolki. Natomiast ostatnio gdy był brak kupy
      przez 6 dni, pani doktor kazała podawać herbatkę Plantex. Mimo tego,że brał
      Debritat kupy nie było, po Planteksie zrobił, więc nie wiem czy Debridat coś
      pomoże przy zaparciach.
      • bozenka74 Re: debridat na zaparcia?? 04.07.06, 10:15
        Debridat proponuję stosować tylko i wyłącznie po konsultacji z lekarzem. Na
        pracę jelit proponuje kropelki Esputicon (mój maluszek dostaje je od 10 doby),
        a na wypróżnienie można podac czopki glicerynowe lub pomóc zwilżonym w oliwce
        termometrem.
        Pozdrawiam
        Bożena
      • bea-ta Re: debridat na zaparcia?? 04.07.06, 10:29
        Debridat reguluje prace jelit i działa p/skurczowo a tym samym p/bolowo. Stosuje
        sie go przy zaparciach na tle skurczowym w innym przypadku nie pomaga. Na kupy
        dobrze robi koper czy mieszanki koper-rumianek- bobofen,bobonisan, kopruś,
        plantex, proszek troisty, lacidofil, mieszanka z prebiotykiem w składzie. Beata
    • zuzaleczka Esputicon 04.07.06, 10:28
      polecam na kolki i kupę
      • mfka Re: Esputicon 04.07.06, 10:31
        Esputicon nie skutkuje - przynajmniej u nas.
    • wiki1976 Re: debridat na zaparcia?? 04.07.06, 11:30
      My mieliśmy Debridat na kolke a na kupe Plantex
    • alcarin Re: debridat na zaparcia?? 04.07.06, 12:15
      u nas debridat byl na ulewanie, ale po 2 tyg podawania mialam wieczor jak w
      "Egzorcyscie" - z malej wylewalo sie przez godzine. Po konsultacji debridat
      odstawila i ulewanie prawie sie skonczylo.
      A na kupe polecam termometr w pupke nasmarowany np. Linomagiem - mala byla
      chora,a zespul sie termometr do ucha, wiec musialam mierzyc temperature metoda
      tradycyja: przy kazdym wlozeniu po chwili byla kupa, albo przynajmniej baczki z
      "kleksem" smile Co prawda corka klopotow z kupka nie ma, ale pamietam, ze polozna
      radzila to na szkole rodzenia.
      • bea-ta Re: debridat na zaparcia?? 04.07.06, 12:47
        Debridat działa rozkurczowo i tym samym jakby zwiotcza i tak wiotki wpust który
        nie trzyma jedzonka w żołądku i stąd nasilanie ulewania i nie nadaje sie na ta
        dolegliwość!lepszy metoclopramid. terometru, czopków nie radze, bo dziecko może
        sie przyzwyczaic i czekac na pomoc B.
        • alcarin Re: debridat na zaparcia?? 04.07.06, 12:59
          Debridat polecila pediatra (panstwowa), bo niby mial przyspieszyc trawienie, a
          tym samym skrocic czas zalegania pokarmu w zoladku. Jak przeczytalam ulotke, to
          cos mi nie pasowalo, ale ja studiowalam stosunki miedzynarodowe, a nie medycyne,
          wiec nie dyskutowalam wink Dobiero po konsultacji zpediatra prywatnym (naszym od
          naglych wypadkow) odstawilam debridat.

Jeszcze w kwestii zaparc i boli brzuszka: warto tez "porowerkowac", czyli
          poprzyginac dziecku nozki do brzuszka i nimi poruszac - poprawia perystaltyke.
          Dziecko moze samo rowerkowac poprzez zabawe z dzwonkami Tiny Love - wiesza sie
          je przy nozkach,a dzieciatko uderza z zapalem (przynajmniej moje) w dzwonki i ma
          przy tym zabawe. O, takie:
          www.tinylove.com.pl/?sid=afa88mpn435msdfg987w34sdg854&d=produkt&id=15
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka