Dodaj do ulubionych

co na reflux?prosze o pomoc

05.07.06, 16:04
Witam!prosze o rade,co mozna dac 2 miesiecznemu niemowlakowi od refluksu.
lekarz przepisal debridat,ale mlody zle znosi,poza tym wysypalo go po tym
(alergik na nutramigenie).Po jedzeniu dostaje czxesto strasznej czkawki,przy
ktorej pokarm cofa sie do buzi.Poza tym nawet godzine po karmieniu,i
oczywiscie "odbiciu" popotrafi mu sie cofnac pokarm do buzi.Bede wdzieczna za
polecenie czegos
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • truscaveczka Re: co na reflux?prosze o pomoc 05.07.06, 16:35
      Jedyne, co można polecić na forum to podłożenie czegoś pod nóżki wezgłowia łóżka
      lub pod materac, tak by dziecko leżało zawsze "pod górkę". Bez leków nam pomogło.
    • aga55jaga Re: co na reflux?prosze o pomoc 05.07.06, 17:29
      powinnaś ponownie odwiedzić pediatrę i powiedzieć o objawach po debridacie -
      pediatra powinien przepisac coś innego. U nas też Debridat był pluty,
      wymiotowany po prostu nie do przyjęcia. Stosowaliśmy coordinax ale obecnie nie
      ma go w sprzedaży

Generalnie postępowanie z takim maluchem jest jedno - główka wyżej od żołądka -
      i tak począwszy od noszenia (główka na ramieniu rodzica), spacerów (wózek w
      pozycji półleżącej), kąpanie, przewijanie (nie rób tego nigdy po jedzeniu) i
      sen (pod materacyk włóż np koce, tak aby wezgłowie było unieisione pod kątem ok
      30 stopni. W nocy zwracaj też uwagę czy mały nie zjeżdża.) a także leżenie w
      dzień - także wyżej. Generalnie takie maluchy nie lubią leżenia na brzuchu,
      często miewają czkawki, zgagi, i ulewaja nawet po długim czasie po karmieniu.
      Należy pilnować aby nie doszło do zachłyśnięcia cofniętym pokarmiem
      (stąd "wysokie" układanie) także i w trakcie snu. Raczej nie układaj maluszka
      do spania na brzuszku a bardziej na boczku lub na wznak z głową zwróconą na
      bok. Refluks fizjologiczny stopniowo cofa się wraz z procesem pionizowania się
      dziecka
    • monia2012 Re: co na reflux?prosze o pomoc 05.07.06, 22:06
      moje dziecko tez ma reflux,zalecenia to:wysokie ulozenie pod katem 45 stopni
      {naprawde wysoko i niewygodnie ale pomaga}, nawet na chwile nie klade
      plasko,chyba ze na przewijaku,pod pupa w lozeczku mam zrobiony walek z
      przescieradla zeby nie zjezdzal{walek przywiazany do szczebelek}i po bokach tez
      walki zeby sie nie przekrecal.Przed karmieniem piersia daje nutriton {w
      aptece,na ulewania}, jesli karmisz mlekiem modyfikowanym to do mleka dodaje sie
      nutriton,pamietaj zeby po kazdym jedzeniu dziecku sie odbilo.Twardo trzeba
      trzymac sie tych zalecen to skutkuje.
      • baska74 Re: co na reflux?prosze o pomoc 05.07.06, 22:56
        Dzieki za wszystkie rady,mam pytanko,czy ten nutriton Wam pomogl?nie alergizuje
        tzn.bezsmakowy jest?.Mlody spi tylko i wylacznie na brzuszku,niestety-inaczej
        macha tak wiatrakami,ze zaraz sie budzia owijac go w taki upal nie mam
        sumienia.Ma materacyk pod skosem lekkim,ale i tak zawsze laduje w koncu
        poprzecznie.Nie chce mu walkow po bokach ukladac,bo boje sie,ze wcisnie nos i
        jeszcze sie zadusia pod nogi probowalam,ale konczy sie tym,ze zapiera sie
        kolanami i a stopy i lydki stercza w gorze-zjezdza po prostu wink .Dzieki raz jeszcze
    • gugitsa Re: co na reflux?prosze o pomoc 05.07.06, 22:13
      gaviscon dla dzieci w saszetkach
      • martagrz Re: co na reflux?prosze o pomoc 06.07.06, 08:51
        moja mała też ma refluks i w jej przypadku pomogła zmiana mleka na Bebilon AR -
        po kilku minutach mleko gęstnieje i nie wraca do przełyku

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka