Dodaj do ulubionych

sudokrem i linomag-pytanie

06.07.06, 14:00
mam pytanie...przeczytalam gdzies na forum ze pupe smaruje sie sudokremem a
siusiaka linomag'iem...trzeba uzywac tych dwoch masci naraz???a kiedy uzywac
puderku do pupy???moze to smieszne pytania ale to moje pierwsze dziecko i
chciala bym wiedziec.
dziekuje za odp
Lena
35 tydz z Igorkiem w brzuszku...
Obserwuj wątek
    • makubata Re: sudokrem i linomag-pytanie 06.07.06, 14:08
      ja od początku smarowałam pupę,wszystkie "zakamarki"wokół, pod siusiakiem-
      maścią bepanthenem. Linomag też używałam(jest tańszy) jednak nalepiej sprawdził
      się bepanthen.Sudokrem również niezły-kuzynka używa pod pieluszkę tylko tego.
      Sama zobaczysz co się sprawdzi smile Pozdrawiam
      • katrint Re: sudokrem i linomag-pytanie 06.07.06, 14:24
        sudokrem zdecydowanie na pupkę, pudru juz sie nie poleca uzywac,bo pyli i
        maluszek to wdycha.Linomag jest z kolei natluszczajacy.
    • 24lena czyli puder do kosza 06.07.06, 14:34
      puder do kosza...a czy ten bupanthen to polska masc...pytam bo mieszkam w UK i
      niewiem czy niebede musiala poszukac jakiegos odpowiednika...
      ...sudokrem i linomag maja,i jeszcze jedno czy te masci stosuje sie
      profilaktycznie czy dopiero przy odpazeniach???
      napiszcie prosze przy okazji jakie kosmetyki poza olivka,plynem do
      kapieli,szamponikiem,mydelkiem i kremikiem do buzki,sa niezbedne do pielegnacji
      niemowlaka...
      stokrotne dzieki
      • wi0la Re: czyli puder do kosza 06.07.06, 14:42
        Jak synek byl malutki to uzywalam linomagu ,ale dostal po tym uczulenia i
        zaczelam stosowac sudocrem.smarowalam wtedy mu pupke za kazdym razem jak go
        przewijalam i jak mial czerowne to tez w faldkach.Teraz zaczal 10miesiac i
        smaruje sudocremem tylko po kapieli, raczej profilaktycznie.
        Do kapieli tylko na poczatku uzywalam zwyklego mydelka,ale nie bylo to poreczne
        i teraz uzywam mydelka w plynie z dozownikiem johnsona i szamponu nivea.Z oliwki
        rowniez zrezygnowalam na rzecz kremu nivea(szybciej sie wchlania)i smaruje mu
        rowniez buzke tym kremem.Jak wychodza mu jakies krostki na buzi to uzywam
        bepanthenu-kremu(znow lepiej sie smaruje niz masc )Bepanthen jest sprowadzany
        przez koncern roche z niemiec i mysle ze w Uk bez problemu doatniesz.
        To wszytsko co stosuje u mego synka z kosmetykow. a no i chusteczki z firmy
        Labell ,tanie bo u mnie 5zl i jestem z nich bardzo zadowolona
      • agaw25 Re: czyli puder do kosza 06.07.06, 14:43
        Bepanthen robią w Niemczech, więc w Anglii też powinien być dostępny. Ja na codzień stosuję alantan albo linomag, a bepanthen przy oparzeniach i na noc, bo wtedy nie zmieniam pieluszki przez kilka godzin.
        Kosmetyków im mniej tym lepiej, oliwki nie należy używać zbyt długo, bo zatyka pory, ja używałam przez miesiąc a teraz smaruję bepanthenem pod paszkami i fałdki na szyjce. Buźkę też smaruję bepanthenem i doskonale się sprawdza - znikają nawet trochę krostki.
        Od czasu do czasu mozna wykąpać dziecko w Ojlatum, które są oparte na parafinie i natłuszczają.
      • sabiptysia Re: czyli puder do kosza 06.07.06, 14:51
        nie przyzwyczajaj tak mlodziutkiej skorki do tylu kosmetykow!! Zbyt duza ilosc
        kosmetykow moze wywolac alergie a poza tym mozesz zachwiac naturalna bariere
        ochronna i maluszek bedzie mial problemy... wiem co pisze, bo ten sam blad
        popelnilam przy starszym synku- teraz jego cera wymaga szczegolnej pielegnacji.
        Najlepiej kap co drugi dzien (niemowleta nie brudza sie tak jak starsze dzieci),
        uzywaj mydelka lub jakiegos lagodnego plynu do mycia. Po kapieli wetrzyj w cale
        cialo lacznie z glowka oliwke i to wystarszy! Ja tak kapie mlodszego synka (dzis
        konczy miesiac) i ma piekna, czysta skorke. Pozdrawiam.
      • paula0979 Re: czyli puder do kosza 07.07.06, 18:43
        Bephanten można kupić w UK. Ja kupuje w Tesco pewnie w innych marketach też się
        dostanie.
        A jakie kosmetyki używamy? Sudocrem, oliwke i mydełko Bambino, od niewana płyn
        do kąpieli Johnsona, ale nie zawsze.Próbowałam użyczać oliwki i mydło Johnson's,
        ale niestety mój synek ma uczulenie(bardzo wysusza skóre) i używam Bambino
        kupione w Polsce smile. Puder mam ale go nie używam, lepsza od pudru jest
        sprawdzona mąka ziemniaczana. Posypywałam pupke jak miał bardzo odparzoną i nic
        innego nie pomagało.
    • sabiptysia Re: sudokrem i linomag-pytanie 06.07.06, 14:39
      Jesli maluszek nie ma problemow z odparzeniami wystarczy sam krem ochronny
      Bambino (zawiera cynk tak jak wszystkie mascie do pupy). Ja gdy widze ze pupa
      zaczyna lekko czerwieniec smaruje Sudocremem. Starszy synek nie ma juz zadnych
      problemow z odparzeniami i gdy skonczyl rok zaczelam mu smarowac pupe tylko
      kremem Bambino.
      Nie uzywaj pudru ani zadnej innej zasypki-odeszlo sie od tej praktyki, bo zatyka
      pory.
    • p_renula76 Re: sudokrem i linomag-pytanie 06.07.06, 15:01
      Witam, również jestem mama Igorka, z tym że mój Igorek nie siedzi juz w
      brzuszku. Ma 6,5mieś. A oto kosmetyki jakie od początku stosuje do pielegnacji
      swojego maluszka - do pupy i okolic siusiaczka SUDOKREM, przy ewentualnych
      podrażnieniach, zaczerwienieniach ( a mieliśmy ich bardzo niewiele) -
      TORMENTIOL. Do reszty ciałka używam kosmetyków NIVEA- mydełko na zmiane z
      płynem do kąpieli, szamponik, oliwki nie stosuje wogóle. Próbowałam Johnsona
      ale Mały od razu dostał wysypki wiec odstawiłam te specyfiki, pozdrawiam
      • mooh Tormentiol 06.07.06, 15:07
        p_renula76 napisała:

przy ewentualnych
        > podrażnieniach, zaczerwienieniach ( a mieliśmy ich bardzo niewiele) -
        > TORMENTIOL.

Dla tych mam, które jeszcze nie wiedzą o szkodliwości Tormentiolu i innych
        preparatów z kwasem borowym
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=503&w=41597396&a=42202510
    • 7marchefka7 Re: sudokrem i linomag-pytanie 06.07.06, 15:11
      Wiesz co, tak samo, jak nei ma 2 takich samych dzieci, tak samo nie ma jednego
      dobrego kremu/masci na odparzenia. Obawiam sie, ze bedziesz musiala saa
      przetestowac, co sie najlepiej sprawdzi.
      Ja przetestowalam linomag, bepanthen (dobry przy okazji na popekane brodawki),
      sudocrem, krem na odparzenia Johnsona i skonczylam na masci robionej na
      zamowienie (3% kwasu bornego, wazelina, lanolina). Okazuje sie, ze ta masc jako
      jedyna na tyle skutecznei zabezpiecza skore, ze nic sie z nia nie dzieje, nawet
      nie jest zaczerwieniona, nei mowiac o odparzeniach.
      Jesli chodzi o pielegnacje, to noworodkowi nie myje sie wloskow szamponem
      (dopiero po ukonczeniu miesiaca - sugestia mojego pediatry). My do mycia uzywamy
      Oilatum (ciekla parafina), poniewaz Jasiek ma bardzo delikatna skore sklonna do
      podraznien.
      Oliwke powinno stosowac sie dla dzieci z sucha skorka (czyli np. po przenoszonej
      ciazy), bo moze przytykac pory i powodowac jakies problemy (juz nie pamietam
      jakie, ale to tez stwierdzenie lekarza).
      Potwierdzam to, co napisaly dziewczyny powyzej: im mniejsze dziecko, tym mniej
      kosmetykow, a jego skora bedzie w lepszej formie.
      Aha, skonsultuj to ze swoim pediatra, ale u nas do mycia pupy przy przebieraniu
      najlepiej sprawdza sie zwykla woda, a nie chusteczki nawilzane.
      Tak naprawde to nie ty decydujesz o tym, jakich kosmetykow uzywac, tylko twoje
      dziecko smile A to, ktore mu sluza, a ktore wrecz przeciwnie, bedziesz wiedziala
      dopiero po urodzeniu go smile
      duzo zdrowka i bezproblemowoego porodu smile
      marchefka
    • iws Re: sudokrem i linomag-pytanie 06.07.06, 15:12
      ponieważ sudocrem ma działanie antybakteryjne nie powinno się go używać do
      codziennej pielęgnacji pupki a tylko w sytuacjach kryzysowych - wtedy
      rzeczywiście sprawdza się rewelacyjnie.
      do codziennej pielęgnacji radzę używać bepanthenu (i lepiej maści bo tworzy na
      pupie warstwę ochronną przed siuskami i kupką co jest ważne zwłaszcza w upały).
      ewentualnie linomag też jest dobry i ma wielką zaletę - jest zdecydowanie
      tańszy.
      tormentiol jest zakazany ze względu na zawartość kwasu borowego, nie powinno
      się go stosować u małych dzieci, rzeczywiście działa szybko i skutecznie ale
      właśnie ze względu na ten kwas, który ma silne właściwości ale wchłania się do
      organizmu.
      kąpać oczywiście codziennie - woda jeszcze nikomu nie zaszkodziła, zwłaszcza
      latem w upały kiedy dzieci się pocą. poza tym dobrze jest wprowadzić dziecku
      codzienny rytm dnia z wieczorną kapielą - to tak odpowiedź nie na Twoje pytanie
      ale jako komentarz do jednej z wypowiedzi.
    • 24lena jestescie niezastapione forumowiczki 06.07.06, 15:15
      rzeczywiscie slyszalam o szkodliwosci termentiolu...
      kosmetyki jonsons tez odpadaja bo z koleji ja mam silne uczulenie(skora
      czerwona z bablami jak po oparzeniach)puder juz wyrzucilam !
      mam kosmetyki bambino sprowadzone z polski i widze ze olivka tez sie na dlugo
      nieprzyda...
      dobrze ze czuwacie bo wysmarowala bym malego i skora rzeczywiscie by
      nieoddychala...
      dzieki wielkie
      Lena
    • szopiczek Re: sudokrem i linomag-pytanie 06.07.06, 16:03
      A ja uzywam Alantam Plus Krem (jakies 6.50zl a aptece). Ola dostała po Pampersach takiego odparzenia, ze az sie ranki porobily sad Bardzo pomogl wlasnie Alantan, ktory ladnie wygoil dupcie i teraz przy kazdej zmianie pieluchy smaruje ja Alantanem. Problemów z odparzeniami nie mamy.
    • figa88 Re: sudokrem i linomag-pytanie 06.07.06, 16:08
      Ostatnio na TVN Style pediatra zalecała, żeby delikatne maści typu linomag,
      alantan stosować przy każdej zmianie pieluszki, a maści o działaniu leczniczym
      typu sudocrem- w przypadku zaczerwienień, podrażnień, odparzeń itp. Ja tak
      robię od 9 miesięcy i się sprawdza (zero problemów z odparzeniami). Na co dzień
      gruba warstwa linomagu, jak się coś dzieje - sudocrem - skórkę mała ma
      nieprzyzwyczajoną, więc działa już po jedynm po smarowaniu. Sudocrem wyleczył
      też malutkiej potówki. Przecieraliśmy je rozcieńczonym spirytem i talkiem i
      było coraz gorzej. W końcu genialny tatuś wymyślił sudocrem, posmarowaliśmy po
      kąpieli szyjkę i karczek, rano po potówkach nie było śladu.
      Pozdrawiam,
      Figa
      • mamusia_smerfusia Re: sudokrem i linomag-pytanie 06.07.06, 20:41
        my od poczatku stosujemy krem !!! (jest lepszy niz masc) alantan. i nigdy nie
        mielismy zadnych problemow.
    • babajaga50 Re: sudokrem i linomag-pytanie 06.07.06, 20:51
      stosuję od pięciu miesięcy puder nivea, po oliwce, kremach był zaczerwieniony,
      po pudrze nie. Każde dziecko jest inne. Przy mojej poprzedniej dwójce nawet nie
      pomyślałam o pudrze, jechałam na oliwce i było bardzo dobrze. Teraz trzecie
      dziecko i puder. Musisz sama wypróbować co na twoje dziecko działa najlepiej.
      ps. Jak się pudru nie sypie sie w buzię to dziecko nie wdycha.pozdr
    • ninkasz do machefka 06.07.06, 20:58
      przeczytaj wyzej na temat kwasu borowego
      • 7marchefka7 Decyzja podjeta calkiem swiadomie 06.07.06, 21:23
        tak, czytalam, tak samo, jak czytalam inne informacje na temat dzialania tego kwasu.
        Uwazam, ze przegiecia w zadna strone nie sa dobre, masc nie ma kontaktu ze
        sluzowkami ani tym bardziej z odparzona skora (bo odparzen nie ma), dziala jako
        jedyna (pewnie ze wzgledu na wlasciwosci bakteriobojcze), nie powoduje
        absolutnie zadnych dzialan ubocznych opisywanych w literaturze, a informacja, ze
        w latach 40. zmarlo 23 dzieci i jako przyczyne podano wchlanianie kwasu bornego
        jest troche malo wiarygodna, bo to mniej wiecej tak samo, jak twierdzenie, ze
        tabletki antykoncepcyjne maja bardzo negatywny wplyw na zdrowie, bo 40 lat temu
        tak bylo.
        Recepta przepisywana jest kazdorazowo przez pediatre, do ktorej mam zaufanie,
        ktora jest osoba wiarygodna i kompetentna, a ktora tego rozwiazania nie
        odradzala. Dlatego tez nie widze powodu, zeby zmieniac preparat i zeby nie
        podzielic sie wiedza na temat tego, co sprawdzilo sie u dziecka, u ktorego zadna
        inna masc/krem nie dawaly sobie rady.
        Pozdrawiam i dziekuje za zwrocenie uwagi
        marchefka
        • mooh Re: Decyzja podjeta calkiem swiadomie 06.07.06, 22:34
          7marchefka7 napisała:

informacja, ze w latach 40. zmarlo 23 dzieci i jako przyczyne podano
          wchlanianie kwasu bornego jest troche malo wiarygodna, bo to mniej wiecej tak
          samo, jak twierdzenie, ze tabletki antykoncepcyjne maja bardzo negatywny wplyw
          na zdrowie, bo 40 lat temu tak bylo.
          >
          I tu się bardzo mylisz. To porównanie kompletnie nie ma sensu. Pigułki
          antykoncepcyjne produkowane 40 lat temu zawierały wielokrotnie większą dawkę
          hormonów. Kwas borowy pozostał taki sam, niestety. W Tormentiolu pełni on z
          resztą funkcję konserwanta, a substancją czynną jest tam wyciąg z kłącza
          pięciornika. Zamiast Tormentiolu można zastosować Tormazol - maść
          pięciornikową, która nie zawiera kwasu borowego.
          Szkodliwość boranów to akurat nie jest kwestia poglądów. To udokumentowany
          fakt. Skutki uboczne, opisywane w ulotce nawet na pewno nie ujawniają się po
          krótkim czasie stosowania. Borany nie są wydalane z organizmu. Efekty uboczne
          mogą wystąpić po długim czasie. Ale skoro świadomie podjęłaś decyzję, to Twoja
          sprawa.
    • blanez16 Re: sudokrem i linomag-pytanie 07.07.06, 00:20
      Uprzejmie informuję, że ja niczym nie smaruję mojego 9 mies. synka. Robię to
      zgodnie z zaleceniami pielęgniarki noworodkowej ze szkoły rodzenia w dużym
      warszawskim szpitalu. Pielęgniarka ta poinformowała nas w krótkich żołnierskich
      słowach, co myśli o tego rodzaju specyfikach i zaleciła oliwkę po kąpieli i
      koniec (oczywiście jeśli skóra jest zdrowa). Więc kąpię małego za pomocą płynu
      (top to toe Johnsona, wcześniej mydełko bambino) i smaruję oliwką Sanosan. Przy
      zmainie pieluch używam tylko wilgotnych chusteczek (Nivea). Pupa małego jak
      dotychczas wywołuje zachwyty lekarzy i pielęgniarek i pytania : czym Pani go
      smaruje ?
      A więc można i tak.
      (Oczywiście gorliwie nabyłam przed porodem sudocream, linomag, alantan i
      trzymam to wszystko na wypadek ew. odparzeń, ale dotychczas jw.)
    • 24lena dopisujcie babeczki :) 07.07.06, 10:50
      ...widze ze caly czas przewijaja sie te same nazwy kosmetykow i masci...ale
      zdania sa podzielone...to dobrze,dzieki ze podjolyscie dyskusje i
      radzicie...pewnie rzeczywiscie Igorek sam dobierze sobie kosmetyki...
      dziekuje....dopisujcie,dopisujcie
      • joa33 Re: dopisujcie babeczki :) 07.07.06, 11:42
        Hej 24lena,
        ja tez jestem w UK. Urodzilam 3 tg temu i wszystkie polozne radzily zeby na
        razie nie stosowac zadnych masci, kremow, oliwek itp. Twierdza ze im pozniej
        zaaplikujemy te chemikalia na delikatna skorke dziecka tym lepiej. Radzily
        zaczac po 1 mcu zycia. Mowily zeby kapac w samej wodzie i to wystarczy. Ja
        natomiast za rada kuzynki, ktora rodzila w Niemczech (i tam sie tak stosuje)
        kapie Mala w wodzie z dodatkiem 4 lyzek mleka i 1 lyzki oliwy z oliwek - skora
        po tym jest ladnie nawilzona. Jesli chodzi o pielegnacje pupy - wbrew opiniom
        poloznych, ze nie trzeba niczym smarowac stosujemy masc Linomag. Pozdrawiam
        • kpolko Re: dopisujcie babeczki :) 07.07.06, 13:11
          Mój synek ma 22 miesiące. Nigdy ani razu nie miał uczulenia na pupie ani
          odparzeń. Od urodzenia używaliśmy do pupy linomag (zarówno maść jak i krem).
          Czasem bepanten. Jestem zwolenniczką nawilżania skóry dziecka i oliwką Kubcio
          był smarowany cały włącznie z główką (oczywiście jak był malutki- dzięki temu
          nie miał rónież ciemieniuchy). Nigdy skóra mu sie nie łuszczyła, nie miał
          atopowego zapalenia skóry, Nic. Woda sama w sobie wysysza (nie stosowałam
          przegotowanej, bez przesady)stąd trzeba nawilżać. lekarz mi zwracała jedynie
          uwagę aby nie smarować siusiaka(tylko pod)
    • 24lena piszcie kobitki 07.07.06, 13:20
      ...caly czas sprawdzam i notuje i z rad korzystac bede...piszcie piszcie
      • iwkabieniek Re: piszcie kobitki 07.07.06, 13:52
        Ja tylko Linomag. Na poczatku był bepanthen. Sudokrem tez mam ale to na
        ewentualne zaczerwienienia (raz sie zdazyło - a mały zaczął 9 m-c).
        Do kąpania mydło "stare ale jare" Bambino.
        Po kąpieli oliwka i w zakamarki wcieram linomag.
    • brunette23 Re: sudokrem i linomag-pytanie 07.07.06, 18:44
      nic!!! tzn. nie wiem jak jest u chłopców bo ja mam córeczkę... normalnie nie
      smarujemy pupy niczym, jeśli pojawiło się coś na pupie najskuteczniejsza
      okazywała się maka ziemniaczana!!! inne specyfiki pomagały ale na krótko,
      później wracało, po mace ziemniaczanej już od daaaaawna spokój i nadal nie
      uzywamy niczego... smile kąpiemy w emulsji oilatum,po kąpieli co dwa dni smarujemy
      ciałko maścią robioną w aptece... i to na tyle! smile skóra i pupa idealne! smile
      pozdrawiamy! smile
    • kasiaslask ?? 07.07.06, 19:56
      pierwsze słyszę. ja stosuję raczej sudocrem, ale to wedle wyboru, linomag tez
      stosowalam, a puder-czasami, jak sa wielkie upaly, to czesto. polecam też make
      ziemniaczana na odparzenia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka