Dodaj do ulubionych

od kiedy wasze pociechy siedza samodzielnie?

06.07.06, 21:57
wiem jak to jest książkowo, granice normy sa dosć szerokie. U nas tatuś dośc
późno osiągał sprawności motoryczne więc zastanawiam się jak to będzie z
synkiem, który ma 6,5 mca ale bardzo się jeszcze chwieje, upada na boki i do
przodu. widzę że plecki jeszcze bardzo słabe. czy moge mu jakoś pomóc, w
jakiś sposób ćwiczyć. nie chcę prześcignąć natury ale może troszkę wzmocnić
mięsnie kregosłupa. od kiedy wasze dzieci siedza samodzielnie?
Obserwuj wątek
    • martusia113 Re: od kiedy wasze pociechy siedza samodzielnie? 06.07.06, 22:05
      od mniej więcej 5,5 mies siedzi samodzielnie,nie wiem jak możesz wzmocnić
      mięśnie kregosłupa, widocznie jeszcze chwilkę musisz poczekać, to wcale nie
      jest super gdy dziecko zdobywa tak szybko umiejętnosci, wiem co mówię, moja ma
      skończone 7 i raczkuje po całym mieszkaniu, wstaje w łóżeczku i przy m,eblach,
      a ja latam za nią, a wolałabym posiedzieć na kocyku i się pobawić z nią.
      • ew-cia77 Re: od kiedy wasze pociechy siedza samodzielnie? 06.07.06, 22:14
        mam jeszcze jedno pytanie- dotyczy gaworzenie- kiedy wasze maluchy zaczęły
        wypowiadać jakies artykułowane dźwięki czyli np pojedyncze sylaby. bo my
        jesteśmy jeszcze na etapie nieartykułowanych- krzyki, śmiechy, bulgotania,
        zabawy głosem. czekam z utęsknieniem na jakąs sylabę.
    • bonkreta Re: od kiedy wasze pociechy siedza samodzielnie? 06.07.06, 22:15
      Samodzielnie siadać zaczął parę dni po skończeniu 8 miesięcy. I nie powinno się
      sadzać, zanim sam nie siada.
    • kiniak22 Re: od kiedy wasze pociechy siedza samodzielnie? 06.07.06, 22:28
      moja cora zaczela siadac sama kolo 7 miesiaca i rowniez wtedy zaczela wypowiadac
      pierwsze sylaby ba, ma i la jak na razie
      • ew-cia77 Re: od kiedy wasze pociechy siedza samodzielnie? 06.07.06, 22:36
        al siadac czy siedziec? bo to różnica jak czytam w lipcowym numerze
        miesiecznika. siedzieć to po prostu utrzymać się w tej pozycji nie podpierając
        a siadac samodzielnie to odepchnąć z pozycji na boku lub brzuszku do siadu.
        rozumiem że piszecie o samodzielnym siedzeniu a nie siadaniu?
    • lahesis Re: od kiedy wasze pociechy siedza samodzielnie? 06.07.06, 22:47
      mój siedzi od momentu, gdy kończył 5 miesiąc, ale on ze wszystkim szybko robił
      postępy-zaczął chodzić w 9 miesiacy i tak biega do tej pory ;DDD

Do niczego go nie zmuszaj. Mój synek lubił jak mu dawałam kciuki i on sam sie
      podciagał do siedzenia...tylko bardzo szybko odkrył, ż ejak sie jeszcze trochę
      wysili to stanie i po tym odkryciu juz nie dawał nam spokoju wink)

Życzę dużo cierpliwości (natury nie da sie oszukać)-wszystko w swoim czasie
    • emma_euro_emma Re: od kiedy wasze pociechy siedza samodzielnie? 06.07.06, 23:44
      Sebastian siedział sam mając 5 m-cy, ale usiadł sam dopiero, jak dobrze raczkował, tzn. miał 7 czy 8 m-cy.
    • kyciusia1 Re: od kiedy wasze pociechy siedza samodzielnie? 07.07.06, 10:55
      Bartek późno zacząl sam stabilnie siedzieć, bo około 7 miesiąca, a by pomóc
      maluszkowi nauki siedzenia pani rehabilitantka kazała nam podtzymywać jego za
      bioderka podczas siedzenia, żeby prosto ładnie siedział i tak kilka razy
      dziennie po kilka minut. Sam nauczył się siadać jak miał 9.5 miesiąca, czyli
      całkiem niedawno smile I jeszcze nie raczkuje, tylko pełza na brzuszku wink
    • olenka2906 Re: od kiedy wasze pociechy siedza samodzielnie? 07.07.06, 15:48
      Szymuś ma 7 m-cy i jeszcze nie siedzi. Rehabilitantka stwierdziła, że nie jest
      jeszcze do tego przygotowany i żeby go nie sadzac, nawet z podparciem, bo może
      dojśc do skrzywienia kręgosłupa. Nie wiem, czy ma rację, ale na wszelki wypadek
      jej posłucham i większośc czasu Szymuś będzie spędzał na kocyku.
      • tina1234 Re: od kiedy wasze pociechy siedza samodzielnie? 07.07.06, 18:00
        Moja Julka ma 6,5 miesiąca i jeszcze niesiedzi, ale za to z pozycji na brzuszku
        potrarfi się podnieść do pozycji na czworaka, więc myślę że niedługo zacznie
        raczkować.smile A sylaby wymawia chyba odkąd skończyła 6 mieśiecy, mówi tata,
        papa, gaga, dada i czasmai coś jeszcze jej wyjdzie.
    • kasiaslask kacperek-5,5 miesiaca 07.07.06, 18:10
      czasem sie podpiera raczkami, czasem przewroci sie do przodu, jak po cos siega.
      sam jeszcze nie siada, tylko siedzi
    • paskowka1973 Re: od kiedy wasze pociechy siedza samodzielnie? 07.07.06, 18:27
      Mój młody ma 8 m-cy (kończy w niedzielę). Zaczyna sam siedzieć ( o siadaniu nie
      ma mowy jeszcze ), ale zupełnie sam to jeszcze nie siedzi. Czasem jak go
      posadzę w wózku lub leżaczku to strasznie się ciągnie do siedzenia. Ale za to
      jest taka wiercipięta, że potrafi zrobic na podłodze z milion obrotów dziennie.
      I pediatra powiedziała, że ma jeszcze czas na siedzenie i siadanie, bo jest
      długi ( 75 centyl ) i urodził się bardzo długi (61 cm). Więc się nie spieszymy
      i wcale go nie sadzam jak nie ma ochoty.
      A co do gadania to gada jak najety. Nie wiem dokładnie jak to wytłumaczyć, ale
      najczęściej gada "da, da, da" "ne, ne, ne" i cos takiego co brzmi jak "cyt".
      Czasem coś jak "ma" "ta" i "ba"
    • ew-cia77 Re: od kiedy wasze pociechy siedza samodzielnie? 10.07.06, 22:26
      dzięki za odp. no to czekam cierpliwie. wiem ze ma jeszcze czas ale właśnie do
      jakiej gazety nie zerkne to akurat piszą o siedzeniu i wychodzi na to że już
      powinien a nie siedzi.to samo z mówieniem. ja do niego mowię cały czas, ale on
      nie ma za bardzo ochoty na odpowiedzi.
      • duniaw77 Re: od kiedy wasze pociechy siedza samodzielnie? 11.07.06, 04:50
        Hanka ma 7,5 mies, siedzenia dopiero sie uczy, chodz idzie jej bardzo szybko.
        Siadac sama jeszcze nie umie, a do raczkowania dopiero tez cwiczy "czworaczki" z
        pupa w gorze. A gaworzyc zaczela jakies pol mies temu, jak wyszly jej dwie
        pierwsze jedynki. Tak to sie zbieglo w czasie, ze wygladala jakby sama byla
        zdziwiona co to ma w buzi, klapala (doslownie big_grin) buzia i przy okazji zaczelo
        jej wychodzic ma, bma, ga, ba.
        Co do pomocy i cwiczenia. Jesli maluszek podciaga sie juz gdy dajesz mu kciuki
        to ponoc mozna mu pozwolic pocwiczyc w ten sposob kilka razy dziennie, np przy
        przewijaniu. Bo jesli juz probuje tzn, ze miesnie i kregoslup sa gotowe. Ale
        jesli nie ma ochoty - to spokojnie czeaj na jego moment smile
        • izabela.16 6mies 11.07.06, 07:46
          dokladnie jak skonczyl 6mies siedzi ale sam nie umie jeszcze sie podniesc do
          siadu.raczej nie gaworzy tzn mniej niz jak mial4mies.no i nie ma jeszcze zabkow.
    • pestka14 Re: od kiedy wasze pociechy siedza samodzielnie? 11.07.06, 09:43
      U nas jest dokładnie tak samo jak u Ciebie. Marysia ma 6,5 miesiąca. Jak się ją
      posadzi to się chwieje na boki i zaraz spada. No, chyba, że dostatnie gazetę
      do "poczytania w strzępy" to wtedy dłużej siedzi smile
      Z mówieniem też zupełnie tak samo. W większości samogłoski i takie różne brrrrm
      z duża ilością śliny robione wargami smile
      Pełzanie też jej jeszcze nie wychodzi, za to toczy się wspaniale jak walec i w
      ten sposób przemieszcza błyskawicznie, a do tego kręci się wokół jak
      wskazóweczka smile
      Aha! Tatuś zaczął chodzić podobno dopiero jak miał 14 m-cy, więc na ruchowe
      postępy cierpliwie czekamy .
      Pozdr!
      • phantomka Re: od kiedy wasze pociechy siedza samodzielnie? 11.07.06, 11:12
        Jeszcze ma czas, spokojnie. Ja polecam kladzenie na brzuchu, zabawy na kocu na
        ziemi, dziecko wtedy cwiczy wszystkie miesnie.
        • mata811 Re: od kiedy wasze pociechy siedza samodzielnie? 11.07.06, 14:35
          Mój synek ma 7 m-cy i też jeszcze nie siedzi.
          • martika06 Re: od kiedy wasze pociechy siedza samodzielnie? 11.07.06, 15:03
            Majka ma 6 msc i od dwóch dni z pozycji polsiedzącej wybija się do przodu i tak
            siedzi opierając się na rączkach. ale zbyt dlugo nie pozwalam jej być w takiej
            pozycji.
            za to gada, piszczy, "śpiewa" za dwóchsmile)))straszna gadula
    • elik_78 Re: od kiedy wasze pociechy siedza samodzielnie? 11.07.06, 17:37
      moj synek sam siedzi od 8-go miesiaca. Usiasc sam jeszcze nie potrafi od
      niedawna raczkuje ale to zasluga rehabilitacji na ktora chodzimy, przez miesiac
      nauczyl sie raczkowac, potrafi siadac z pozycji na raczkach. Moj synek jest
      dosc dlugi i szczuply a usiadl dopiero tak pozno bo wszyscy mi tlumaczyli ze
      przy jego budowie to jest dosc trudno utrzymac rownowage. Ale jeden madry
      lekarz mi powiedzial ze do 8-go miesiaca ma czas i wtedy sam siedzial!
      • ew-cia77 Re: od kiedy wasze pociechy siedza samodzielnie? 12.07.06, 10:18
        mój jest też bardzo długi i dość szczupły. może faktycznie przez to jest mu
        trudniej. ale jak przeczytałam wasze posty to już jestem spokojna. widze że
        rozpiętość jest ogromna od 5 do 8 mcy
    • mama_idy Re: od kiedy wasze pociechy siedza samodzielnie? 12.07.06, 10:23
      moja córeczka najpierw zaczęła raczkować, potem siadać a dopiero na końcu
      siedzieć. Raczkować zaczęła zanim skończyła 6 m-cy, siadać kiedy miała 6,5
      miesiąca a siedzieć zaraz potem. Z tego co wiem to zazwyczaj dzieci nabywaja
      tych umiejętności dokładnie w odwrotnej kolejności. Wszystko więc zależy od
      dziecka.
    • semida Re: od kiedy wasze pociechy siedza samodzielnie? 12.07.06, 11:44
      Moja siedziala sama bez podparcia jak miala 6 miesiecy,a jak miala 7 zaczela
      sie sama podnosic z brzuszka do siadania.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka