11.07.06, 21:47
Mam pytanie odnośnie krochmalu, do jakiej wysokości wanienki mogę go rozpuścić w wanience ?
Robię z 2 łyżek mąki ziemniaczanej + 6 łyżek zimnej wody. Po rozmieszaniu dolewam 1 litr wrzącej wody i mieszam ażdo przeżroczystego kisielu. Nie gotuję. Potem powoli rozcieńczam zimną wodą, a wody w wanience uzupełniam do połowy. Jest lekko mleczna. I teraz sięzastanawiam, ćzy nie za bardzo rozcieńczam. Jak Wy to robiłyście?
Obserwuj wątek
    • ma.pi Re: Krochmal 11.07.06, 21:58
      niuniaspadi napisała:

> Mam pytanie odnośnie krochmalu, do jakiej wysokości wanienki mogę go
      rozpuścić
      > w wanience ?
      > Robię z 2 łyżek mąki ziemniaczanej + 6 łyżek zimnej wody. Po rozmieszaniu
      dole
      > wam 1 litr wrzącej wody i mieszam ażdo przeżroczystego kisielu. Nie gotuję.
      Pot
      > em powoli rozcieńczam zimną wodą, a wody w wanience uzupełniam do połowy.
      Jest
      > lekko mleczna. I teraz sięzastanawiam, ćzy nie za bardzo rozcieńczam. Jak Wy
      to
      > robiłyście?

Robilam tak samo z tym, ze ja gotowalam. Nie pamietam ile lyzeczek, robial tak
      zeby woda byle lekko "kiselowata". Raz byla bardziej raz mniej.

Pozdr.
      • jakubisia Re: Krochmal 11.07.06, 22:21
        trzeba zagotować bo musi powstać taki kisiel ,ja zawsze wlewałam na oko bez
        mierzenia ilości wody,zresztą sama zuważysz woda będzie robić się mętna

pozdrowienia
    • szara_mysz1 Re: Krochmal 11.07.06, 23:11
      witam,
      pediatra mojego synka powiedziała że można tez zamiast w krochmalu dosypać po
      prostu mąki ziemniaczanej, tylko najpierw wymieszać z chłodna woda. 2 razy
      pytałam czy czasem nie chodzi jej o krochmal. powiedziała że bez gotowania. i
      tak czasem kąpiemy synka w mące. skóra jest jakby delikatnie popudrowana.
      pozdrawiam.
      • eska19 Re: Krochmal 12.07.06, 08:16
        Krochmalu nie trzeba gotowac - wystarczy tak jak tu pisala forumk,a do
        rozmeiszanej wody z maczka dolewac wrzatku i mieszamy az otrzymamy przezroczysty
        kisiel. Taki ma nieco inne wlasciwosci niz sama maczka dodana do wanienki...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka