Dodaj do ulubionych

Czym jest wzmozone napiecie miesniowe?

21.07.06, 22:49
Mam prosbe. Wiem, ze na tym forum juz ten temat byl poruszany. Ja sama
przejzalam wszystkie watki, ale nigdzie nie znalazlam konkretnej odpowiedzi.
Chodzi mi o to, co w razie sytuacji, gdy pediatra sie pomyli, mowiac, ze jest
wszystko w porzadku. Co jesli takie dziecko nie bedzie odpowiednio wczesnie
rehabilitowane.
Dzis zadalam pytanie czy to normalne, ze miesieczne dziecko obraca sie w
lozeczku w poprzek, majta nozkami i raczkami jak najete, strasznie sie przy
tym denerwujac. Ponadto juz tydzien po porodzie udawalo jej sie dzwigac glowke
w pozycji na brzuszku (na chwilke). Dodatkowo martwi mnie jej sposob spania,
podczas ktorego jest czesto w takiej pozycji.
Ma miesiac. Poki co zrzucalam to na karb niedawnego zycia w brzuszku. Byc moze
w takiej pozycji tam siedziala.
Nie wiem czy nie podciagam wszystkiego pod objawy wzm. Kiedy sie martwie, to
potem kazdy objaw zaczyna mi pasowac.
Prosze spojrzcie na zdjecia i wyrazcie opinie co o tym myslicie, bo zaczynam
sie martwicsad. Prosze tez o jak najwiecej informacji na temat tej
przypadlosci. Oto zdjecia:
republika.pl/dijkstra/Zuzanna/08.07/index_0807.html
Obserwuj wątek
    • iw77 Re: Czym jest wzmozone napiecie miesniowe? 21.07.06, 22:51
      Jeszcze raz link do fotek:
      republika.pl/dijkstra/Zuzanna/08.07/index_0807.html
      • aniab_24 Re: Czym jest wzmozone napiecie miesniowe? 21.07.06, 22:53
        iw - odpowiedziałam ci w tym drugim poście ( o literce C) big_grin
        • iw77 Re: Czym jest wzmozone napiecie miesniowe? 21.07.06, 22:55
          Wiem. Juz czytalam. Strasznie sie martwie i az mi sie plakac chce, bo to taka
          moja mala slodzinka, ktora pokachalam calym sercem i chce, zeby byla zdrowasad.
          • aniab_24 Re: Czym jest wzmozone napiecie miesniowe? 21.07.06, 23:01
            Nie martw się na zapas. Też to przechodziłam. To nic strasznego!!! Jeśli
            neurolog tylko stwierdzi WNM to juz jest sukces - dzidzię można rehabilitowac.
            Ja z moim wtedy 7 tygodniowym malcem wylądowałam w szpitalu z bardzo dziwnymi
            objawami. Naprężał się cały i jakby tracił przytomność. Każdy mój dotyk
            wywoływał u niego tą reakcję. Napewno rozumiesz co przeszłam. W szpitalu mie
            wiedzieli co to, zbędna punkcja, badania, nerwy.... sad
            W końcu trafiłam do dobrej neurolog. Ona mi wszystko wytłumaczyła i odzyskałam
            spokój. Rehabilitowaliśmy synka prawie do roku. Po WNM nie ma śladu. Jest
            cudownym, mądrym, pogodnym chłopcem. Wcale nie płacze. Po prostu mały chodzący
            cód. big_grin
            Wszystko będzie dobrze!!!!
            • iw77 Re: Czym jest wzmozone napiecie miesniowe? 22.07.06, 08:17
              hop.licze ze ktos zajrzy do fotek i sie wypowie.
    • dziuniamoja Re: Czym jest wzmozone napiecie miesniowe? 22.07.06, 08:53
      hej iw!! moja Zuzeczka tak samo spała, mówiłam o tym pediatrze ale ona
      stwierdziła ze to od kataru alergicznego!!! i to był bład ze tylko wysłuchałam
      i zaufałam jej. bo póżniej było tylko gorzej. płcze niemalze przez cały dzień
      głównie przy cycku, odginanie sie. dopiero po 8 tygodniu dostaliśmy skierowanie
      do neurloga. Wazne jest aby trafić na rechabilitacje jak na najszybciej bo
      własciwa pielegnacja, poprawne 'noszenie na fasolke" to połowa sukcesu. nie
      kładz jej na boczku. tylko na plecach. jesli jestes z wawy to podaje ci numer
      tel. mojego 601869911 podam ci namiary na swietna rehabilitntke. nie martw sie
      jesli jest przeprowadzona rehabilitacja to dzieci rozwijaja sie poprawnie.
      pozdrawiam
      • jks76 Re: Czym jest wzmozone napiecie miesniowe? 22.07.06, 09:05
        jakie to jest noszenie "na fasolke"?
        • aniab_24 Re: Czym jest wzmozone napiecie miesniowe? 22.07.06, 10:20
          Po raz kolekny wklejam link do poradnika. Jest tam wszystko ze zdjęciami.
          www.wczesniak.pl/publikacje/Poradnik-srodek.pdf
      • iw77 Re: Czym jest wzmozone napiecie miesniowe? 22.07.06, 09:05
        Niestety jestem z zapyzialego Zabrza i pewnie tutaj nie trafie na dobrego
        neurologa.Poza tym znajac zycie bedziemy musialy pojsc prywatnie, bo pewnie z
        kasy to kaza mi czekac 3 miesiace!
        Musze ja klasc na boczku, bo nie odbija jej sie i ulewa. Boje sie, ze na
        pleckach moze mi sie zadlawic.
        • dziuniamoja Re: Czym jest wzmozone napiecie miesniowe? 22.07.06, 09:15
          na fasolke tzn; dziecko nosimy pleckami do brzuszka i klatki piersiowej mamy,
          wazne aby nozki byly przy brzuszki zgiete a kregosłup zgiety tak jakdy lezał w
          hamaczku. mazna bujac dzieci jak w hamaczku to pomaga rozluznia, cieple kapiele
          niweluja niepokoj. ja tez chodze prywatnie i do neurologa i na rehabilitacje.
          jak masz pytania dzwon do mnie. odpowiem przesle ci ksiazeczke o wlasciwej
          pielegnacii
        • aniab_24 neurolog w Katowicach 22.07.06, 10:22
          Jeżeli jesteś zainteresowana to polecam Ci panią dr Surmacz. Przyjmuje w
          Katowicach na ul. Powstańców w Przychodni Wojewódzkiej oraz na Ligacie w
          Górnośląskim Centrum (państwowo - potrzebne skierowanie). Niestety jak wszędzie
          są długie terminy, ale podobno przyjmuje tez prywatnie w Tychach. Nie mam
          niestety tam namiarów.
    • dziuniamoja Re: Czym jest wzmozone napiecie miesniowe? 22.07.06, 09:07
      a jeszcze takst neurologa;To, że dziecko mało śpi, a gdy czuwa, często
      zachowuje się niespokojnie, może być po prostu kwestią temperamentu. Ale jeśli
      płacze całymi godzinami, pręży nóżki i nawet przy piersi nie potrafi się
      uspokoić (jest zbyt pobudzone, by nasycić głód, odgina ciało do tyłu, często
      puszcza brodawkę, przestaje ssać, a potem nie potrafi ponownie jej uchwycić),
      nie można tego ignorować. Takie zachowanie może być wynikiem zaburzeń pracy
      układu nerwowego. Warto zgłosić się z maluszkiem na kontrolę do neurologa.
      Niepokojący spokój
      Może też być odwrotnie: malec właściwie zachowuje się tak, jakby nie było go w
      domu. Rzadko płacze, niczego się nie domaga, nie unosi do góry nóżek, nie
      okazuje radości na widok mamy. Jest bardzo spokojny, ale tylko do chwili, gdy
      chcemy zmienić jego pozycję, unieść go, przewinąć - wtedy zaczyna głośno
      krzyczeć. Gdy kładziesz go na brzuszku, nie próbuje nawet unieść główki.
      Sprawdź sama
      Już w pierwszych trzech miesiącach można sprawdzić, czy niemowlę ma prawidłowe
      napięcie mięśniowe. Przede wszystkim sama uważnie obserwuj maluszka. Warto
      porozmawiać z lekarzem, jeśli:
      - Dziecko, leżąc na plecach, często odgina do tyłu główkę i tułów (niemal tak,
      jakby na główce robiło mostek). Ma mocno napięte mięśnie grzbietu. Jeśli
      bardziej napięta jest jedna strona ciała, maluszek nie leży prosto.
      - Ssąc pierś, często pręży się i denerwuje, przyjmuje niewygodne pozycje.
      - Ma przez cały czas mocno zaciśnięte piąstki, wyprostowane i wyprężone rączki
      i nóżki (w pierwszych tygodniach życia powinien leżeć w pozycji "żabki").
      - W pozycji na brzuchu nienaturalnie wysoko podnosi główkę, mocno odginając
      kręgosłup i układając ręce wzdłuż tułowia.
      - Nie zwraca uwagi i nie cieszy się, gdy podchodzi do niego mama i go zagaduje
      (powinien radość wyrażać ruchem).
      - Nie stawia żadnego oporu, gdy go przekręcasz lub bierzesz na ręce. Jest
      całkowicie bierny, a jednocześnie często ogarnia go lęk i głośno płacze, gdyż
      ma utrudnioną kontrolę nad swoim ciałem.
      Zapytaj pediatrę
      Diagnoza o nieprawidłowym napięciu mięśniowym nie oznacza bardzo poważnej
      choroby. Często konieczna jest jednak rehabilitacja, gdyż nawet niewielkie
      zmiany w układzie nerwowym mogą niekorzystnie wpłynąć na rozwój dziecka w
      późniejszych latach. Maluszek wiotki, ze zbyt słabym napięciem, może później
      niż rówieśnicy zacząć wstawać, gorzej niż koledzy biegać, z trudem uczyć się
      jazdy na rowerku. Dziecko ze zbyt dużym napięciem mięśniowym miewa kłopoty z
      koncentracją uwagi. Również niektóre wady ortopedyczne, jak np. płaskostopie
      czy skrzywienie kręgosłupa, mają właśnie neurologiczne podłoże. Jeżeli
      odpowiednio wcześnie podejmie się rehabilitację, można im zapobiec i zapewnić
      dziecku szansę jak najlepszego rozwoju.
      Dlaczego tak się dzieje?
      Nieprawidłowe napięcie mięśni często jest spowodowane niewielkimi urazami
      podczas porodu, np. niedotlenieniem (dziecko mogło być np. okręcone pępowiną
      lub zbyt długo przeciskało się przez kanał rodny) albo niewielkim krwawieniem.
      Tego typu zmiany można zaobserwować na podstawie przezciemiączkowego USG.
      Jeżeli istnieją jakiekolwiek podejrzenia, warto takie badanie wykonać.
      Nieprawidłowe napięcie mięśniowe mogą mieć też dzieci z przedłużającą się
      żółtaczką, a także wcześniaki.
      • iw77 Re: Czym jest wzmozone napiecie miesniowe? 22.07.06, 09:37
        Dziekuje Ci bardzo za wyczerpujaca odpowiedz. Troszke sie uspokoilam, bo wiele
        objawow mojej dzidzi nie dotyczy.
        Przy piersi sie uspokaja do tego stopnia, ze smacznie zasypia. Zreszta przy
        piersi czesto maz jej obcina pazurki, bo wtdey mozna z nia zrobic wszystko smile.
        Nie placze calymi godzinami. Na plecach nie odgina glowki do tylu i nie leci na
        jedna strone. Glowke owszem na brzuszku podnosi, ale lapki ma pod glowka, a nie
        wzdluz ciala.No i oczyiwscie jak podchodze do jej lozeczka, to wyraznie reaguje,
        cieszy sie i usmiechasmile.
        Jedyne niepokojace objawy to ta nadmierna ruchliwosc. Majta nozkami i raczkami
        jak najeta. Przy zmianie pieluszki najczesciej placze i ta pozycja podczas snu.
        Na pewno wydrukuje te zdjecia i pokaze pediatrze. Nie mam zamiaru tak tego zostawic.
        Mam jeszcze pytanie. Ile placisz za wizyte u neurologa i za rehabilitacje?
        Pewnie musze wziac poprawke z racji, ze to Warszawa, ale zawsze juz jakis punkt
        odniesienia jest.
        • aniab_24 neurolog woj. śląskie 22.07.06, 10:33
          Poczytaj też ten wątek:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=572&w=43297934&a=43297934
      • aniab_24 Re: Czym jest wzmozone napiecie miesniowe? 22.07.06, 10:29
        Bardzo ładnie i wyczerpująco to opisałaś. Od razu przypomniały mi się te ciężkie
        chwile z maluszkiem.
    • dziuniamoja Re: Czym jest wzmozone napiecie miesniowe? 22.07.06, 11:11
      u nas nie było wszystkich objawów a prezenie i wyginanie sie i wrzask przy
      cycku zaczeło sie ok. 6 tygodnia. za neurologa płace 80zł a za 45min.
      rehabilitacji 70zł. co 6 tygodnie. przy wnm pamietaj szczepionka musi byc
      acelularna np. dtpa. niestety platna .
      • iw77 Re: Czym jest wzmozone napiecie miesniowe? 22.07.06, 11:16
        Tzn jaka? Wlasnie za tydzien idziemy sie szczepic i nie wiem co to za
        szczepionka. My sie zdecydowalismy na skojarzona.
        • dziuniamoja Re: Czym jest wzmozone napiecie miesniowe? 22.07.06, 12:02
          chodzi głownie o krztusiec w refundowanej szcepione sa zabite komórki wirusa a
          acelularnej tylko antygeny i to powoduje ze jest bezpieczniejsza szczególnie u
          dzieci z wnm ze słabym układem nerwowym. w skojarzonej tez sa antygeny, my
          szczepilismy hexa 6 w 1 niestety po drugim szczepieniu w trzecim miesiaciu
          Zuzia miała regresje wnm wróciły jej wszystkie objawy które miała przed
          rehabilitacja. pani neurolog powiedziła ze to dlatego ze w hexie jest za duzo
          wirusów i organizm sobie nie poradził. dzieki rehabilitacji po miesiacu znowu
          było wszystko dobrze ale szczepienia które teraz nas czeka boje sie strasznie.
          na forum dziecko - zdrowie - rehabilitacja jest duzo na temat szczepionek
          jakie wybrac. tam mamy dzieci z wnm doradzaja. najlepsza podobno jest DTPA
          płatna, ale podobno dla dzieci z wnm jest znizka. pozdrawiam

• aniab_24 Re: Czym jest wzmozone napiecie miesniowe? 22.07.06, 12:21
            Mojego Wojtusia szczepię Infanrix'em DTPa + HIB (I dawka - błonica, tężec,
            krztusiec, Hib) i Infanrix IPV HIB (II i III dawka - błonica, tężec, krztusiec,
            Hib i polio). Mamy za sobą juz te trzy szczepienia. Nie było kompletnie żadnych
            komplikacji i powikłań. Są to oczywiście szczepionki acekularne. Niestety koszt
            jednego szczepienia to ok. 100zł. Czeka nas jeszcze jedna dawka - po roku od
            ostatniego szczepienia.
      • monikapilipkiewicz Re: Czym jest wzmozone napiecie miesniowe? 22.07.06, 21:16
        Ale jak się ma zaświadczenie od neurologa, że dziecko musi być szczepione
        szczepionką acelularną, to szczepionka jest za darmo. Tak było ze szczepionką
        na krztusiec dla mojego synka, wcześniaka.
    • dziuniamoja Re: Czym jest wzmozone napiecie miesniowe? 22.07.06, 19:59
      a własnie iw. znalazłam link ksiazeczki która chciałam Ci przesłać
      www.wczesniak.pl/publikacje/Poradnik-srodek.pdf
      To jest naprawde wazne jak podnosi sie i nosi sie niemowlaczka. na pierwszej
      rehabilitacji pokazano nam własnie takie jak w tej ksiazeczce zasady
      pielegnacji. chodzi o to aby broda dziecka była jak najblizej klatki piersiowej
      a kregosłup zgiety w literke c. w takiej pozie dziecko cwiczy miesnie brzucha
      ktore pozniej sa mu potrzebne do podnoszenia nózek, przewracania sie na
      brzuszek itp. jesli sie wygina swiadczy to o tym ze silniejsze sa miesnie
      kregosłupa. dlatego pisałam zebys nie kladla na boczku bo wyginajac poglebia
      sie wnm, (utrwala sie wnm) miesnie grzebietu staja sie silniesze. jesli masz
      problem z odbijaniem po karmieniu wez Zuzanke na bark i ruchami od polowy
      plecków do karku przesun reka ( tylko w jedny kierunku do góry) w ciagu pieciu
      minut powinno sie odbic. pozdrawiam i zycze zdrówka Zuzi!! smile
      • iw77 Re: Czym jest wzmozone napiecie miesniowe? 22.07.06, 23:35
        Dziuniamoja biore na bark - glaszcze te plecki, albo klade na brzuszek i nicsad.
        Polozna w koncu powiedziala, zeby dac malej spokoj bo ja tylko rozbudzamy.
        faktycznie mozna ja tak trzymac pol godziny i nic:/Stad musze klasc na boczek,
        bo sie krztusi i jej sie ulewa. Teraz to dopiero sie martwie, bo lezy na boczkukiss(
        • mysza501 Re: Czym jest wzmozone napiecie miesniowe? 23.07.06, 00:06
          Jak juz ktos wczesniej napisał nie kładz małej na boczku tez miałam ten problem
          i dowiedziałam sie ze dzieciatko trzeba układac na brzuszku i nie ma obaw przed
          zaksztuszeniem poniewaz główka dziecka w czasie snu automatycznie odwraca sie
          na bok z spanie na boku jest niebezpieczne poniewaz tak ruchliwe dziecko moze z
          boczku automatycznie odwrócic sie na brzuszek.Nie chce cie straszyc ale to jest
          najczęstszym powodem tzw.śmierci łóżeczkowej.Jesli zas chodzi o wzmozone
          napięcie mięsniowe wejdz na forum pt. rehabilitacja znajdziesz tam chyba
          wszystkie odpowiedzi na nurtujące cie pytania jak równiez namiary na
          rehabilitantów,neurologów i co ci tylko bedzie potrzebne.Sama jestem ze Sląska
          a dokładnie z Bytomia mam siostrzenice z powaznymi schorzeniami neurologicznymi
          tak wiec jesli masz jakies pytania lub potrzebujesz informacji lub namiarów
          pytaj smiało. Pozdrawiam i zycze wszystkiego dobrego
          • iw77 Re: Czym jest wzmozone napiecie miesniowe? 23.07.06, 12:16
            Dziekuje. Juz tam zagladam. Co do lezenia na boczku. Dzis ja ustawicznie kladlam
            na plecki i niestety sama w koncu zawsze przewrocila sie na boczek. Co do
            lezenia na brzuszku - slyszalam, ze takie maluszki mozna tak klasc, ale tylko w
            obecnosci rodzica. Nie wolno zostawiac tak dzieciaczka, zeby sobie spalo np w
            nocy. Wlasnie wtedy moze sie udusic.
    • buba333 Re: Czym jest wzmozone napiecie miesniowe? 23.07.06, 21:29
      Maja wyginała się w łuczek od urodzenia. Leżąc na brzuszki podnosiła też
      glówkę, co ns niezmiernie cieszyło. Okazało się, że to wzmożone napięcie
      mięśniowe. Byliśmy u p neurolog. Zaleciła ćiwczenia. Póxniej chodziliśmy już
      tylko do p rehabilitantki (mgr Roczek, szpital Św Zofii, Warszawa, polecam).
      Dzisiaj (Maja ma 7 m-cy) jest już super. Maja wyciąga rączki, nie zacoska
      piąstek, roziwja się jak inne dzieci.
      Cwiczyliśmy z nią codziennie. Ćwiczenia były bardzo przyjemne.
      Pozdrawiam,
      Asia i Maja
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka