ania2425 Re: Pentaxim 27.07.06, 18:09 tak alternatywa sa szczepionki refundowane przez fundusz zdrowia, ale wtedy zamiast jednej dawki |Pentaximu musisz dziecko kloc np 3-4 razy. nie wiem dokladnie bo my szczepilismy wlasnie \Pentaximem. wszystkie kolejne szczepionki i nie bylo zadnych komplikacji, ani goraczki ani niepokoju po szczepieniu. nic Odpowiedz Link Zgłoś
bammbi Re: Pentaxim 27.07.06, 19:05 Hej u mnie alternatywą jest INFANRIX HEKSA zawiera już w sobie WZW typu B wiec tylko 1 wkłucie ja musiałam je zrobić, gdyż moi pediatrzy nie chcieli szczepić dziecka zwykłymi podobno były dla niej zbyt ryzykowne (z pewnych wzgledów) A w tym pentaximie nie ma chyba wzw i i tak trzeba je podać osobno ? czy jak to jest ? moja niestety kosztowała 200 zł, ale nie miałam wyjścia, musiałam zarobić jakoś w końcu to o zdrowie naszych maluszków chodzi poza tym po ukłuciu tak płakała że wszystko bym sprzedała żeby nie musiała tego przeżywać 4 razy na raz Odpowiedz Link Zgłoś
bammbi Re: Pentaxim 27.07.06, 19:06 w tym infanrixie też jest już błonica tężec krztusiec, polio, wzw b, HIBB to chyba tyle Odpowiedz Link Zgłoś
ulkasob Re: Pentaxim 27.07.06, 20:09 lepsza podobno jest infarix.Mój po pentaximie darł sie cały wieczór, ale mi nie dali wyboru w przychodni proponując na.infarix, z gdybym wiedziała o tej szczepionce z pewnością wolałabym ją od pentaximu.Podobno pentaxim to zamiennik infarixu ( nie wiem dokładnie jak to sier pisze, sorry Odpowiedz Link Zgłoś
vharia Re: Pentaxim 27.07.06, 21:39 O ile mi wiadomo to można dokupić Hibb za ok. 50 zł a reszta jest refundowana, czyli za darmo w ośrodku zdrowia. Faktycznie, injekcji jest wtedy kilka, ale czy to taki dramat? Moje strasze dziecko było szczepione jeszcze w ten sposób, bo Pentaximów nie było. Wszystkie dzieci tak były szczepione! I żyją. Niektóre w ogóle nie dostawały Hibba bo był wtedy nowością. Cena Pentaximu jest niebagatelna, skutecznością się nie wyróżnia wcale. Jeśli dla kogoś nie stanowi problemu- to jasna sprawa. Ale jeśli dla kogo innego jest to duże obciążenie finansowe, to 4 zastrzyki naprawdę dziecka nie zamordują a zaoszczędzone pieniądze mozna przeznaczyć choćby na USG bioder. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwia.nowakowska Re: Pentaxim 28.07.06, 09:34 szczepimy Pentaximem i nie ma żadnego problemu. Antosiek (4 mce) jest marudny przez dzień, dwa, ale to jedyne "skutki uboczne". Polecam. W POZ RENOMA w Łodzi, szczepienie kosztuje 99 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
kathee Re: Pentaxim 28.07.06, 10:16 Szczepiłam pentaximem, żadnych skutków ubocznych. Syn miał juz podane wszystkie dawki. W naszej przychodni tez kosztuje 120 zł. Odpowiedz Link Zgłoś
brunette23 Re: Pentaxim 28.07.06, 10:22 ja polecam pentaxim... zadnych obrzęków w miejscu szczepienia, raz tylko temperatura 38 stopni ale już w nocy sama spadła... jesteśmy już po wszystkich 3 dawkach... pozdrawiamy! Odpowiedz Link Zgłoś