Dodaj do ulubionych

pielęgnacja buzi noworodka

30.07.06, 11:34
czesc diewczyny, w jaki sposob pielegnujecie buzie swoich maluchów, moja ma
miesiac i przemywam jej buzke raz lub dwa razy dziennie przegotowana woda ale
mysle ze cos jest nie tak bo pojawily sie malutkie krostki (to pewnie tez z
upalow)i jest jakas zaczerwieniona, po prostu nie jest gladka jak u
przyslowiowego niemowlaka. czy stosowac jakies kremy? pomozcie.
Obserwuj wątek
    • intuicja77 Re: pielęgnacja buzi noworodka 30.07.06, 11:38
      kup w aptece nadmanganiam potasu /nie w tabletkach tylko w proszku/ i
      wieczorkiem przy kapieli zrób różowy roztwór w kubeczku / uwaga!! wystarczy
      naprawdę bardzo niewiele nadmanganianu!/
      Przemywaj wacikiem buźkę.Naszemu Piotrusiowi / 6 tygodni/ przeszły potówki po
      dwóch myciach.
      Nadmanganian ma właściwości odkażające i w takim stężeniu jest bezpieczny.
      Powodzenia !
      • afa22 Re: pielęgnacja buzi noworodka 30.07.06, 12:08
        wielkie dzieki, tak zrobie. a stosujesz moze serie oilatum bo wlasnie sie
        dowiedzialam ze duzo mam jej uzywa. ja smaruje mala oliwka nivea ale i tak nie
        ma po niej gladkiej skory, rano mam wrazenie jakbym wcale jej nie posmarowala.
        a z tym nadmanganianem sprobuje jutrowink)
        • monique595 Re: pielęgnacja buzi noworodka 30.07.06, 12:49
          Spróbuj oliwki bambino - jest bardziej tłusta od nivea, jak dzidzia ma suchą lub
          wrażliwą skóre to najlepiej wypróbuj płyn do kąpieli balneum hermal - zawiera
          olej sojowy (ja stosuję i jest OK) a oliatum to zwykła perfumowana parafina.
          • kaskrzyk Re: pielęgnacja buzi noworodka 30.07.06, 13:07
            ja mialam ten sam problem, ja dowiedzialam sie, ze oliwka jeszcze bardziej
            pogarsza stan skory na twarzy. Przestalam używa oliwki i smaruje malemu twarz
            kremem do twarzy suchej i wrażliwej EMOLIUM, buźka jest taka jaka powinna byc.
            Co prawda zdarza sie,ze wyskoczy sporadycznie jakas krostka ale nie jest ich
            tak duzo jak przed stosowaniem oliwki.
            • mmala6 Re: pielęgnacja buzi noworodka 30.07.06, 13:25
              Noworodki niezwykle rzadko maja gladkie buzkiwinkdzialaja jeszcze hormony mamy,
              buzka jest wrazliwa i byle co wywoluje podraznienie.Tak naprawde buzka gladka
              'jak u niemowlecia' jest troszke pozniej, po tych wszystkich tradzikach
              etc.Oczywiscie jezeli dziecko nie jest na cos uczulone czy nie ma problemow
              skornych.
              Jednak noworodki wcale nie maja ladnych buziek.Nie wszystkie, przynajmniej.
              Jak juz wyleczysz potowki, to polecam super kremik nawilzaacy do buzki Oilatum
              Soft.Drogi (ok 20zl) ale niezwykle wydajny.Nam sluzyl jakies pol roku z
              oklademwink)buzka jest gladziutka a kremik dodatkowo lagodzi wszelkie podraznienia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka