mineko1 01.08.06, 12:12 Czy wierzganie i placz podczas jedzenia i zaraz po, ulewanie i zaparcia mogą byc objawem alergii na mleko? Moja mala ma 6 tygodni, podawalam jej enfamil AR, dla dzieci z tendencją do ulewan, ale nie widze różnicy. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gosia45671 Re: objawy alergii na mleko? 03.08.06, 13:00 problem z kupką moze byc objawem alergii ale niekoniecznie,moja dzidzia na poczatku płakała,"zwijała sie" i miala zaparcia ale był to objaw przechodzenia na sztuczne karmienie,u takiego maluszka układ trawienny jest jeszcze nie w pe lni wykształcony,zasięgnij porady lekarza tak na wszelki wypadek(jesli bedziesz chciała zmienic mleko tez spytaj lekarza bo nie powinno sie samemu tak zmieniac) jeszcze jedno:jesli juz poda sie hypoalergiczne mleko to takie juz nalezy podawac do konca nawet jesli dziecko nie ma alergii a jest karmione takim mlekiem pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
bea-ta Re: objawy alergii na mleko? 03.08.06, 14:50 Enfamil ma sporo laktozy odpowiedzialnej często za kolki i jest na kleiku ryzowym, wiec bedzie zapierać! Daj sobie spokój z ta mieszanka i kup nieco tańsze bebiko omneo- dla dzieci z kolkami, zaprciami, ulewającyh i z hydrolizowanymi białkami, które mniej uczulają niz normalne bialko w mieszance. Prężenie i płacze w czasie jedzenia świdcza o bolesnej perytaltyce która dziecko odczuwa dośc mocno, bo jedzenie pobudza prace jelit, szczegolnie jest bolesne jak maluch jest zagazowany. Podaj dziecku kropelki esputicon- pomoże oddawac gazy. Takie zachowanie może też świadczyc o refluksie zoładkowym, ale na spokojnie, tu dziecko obok płaczu, kęcenia, może odmawiac jedzenia i wtedy nalezy zbadać pod katem refluksu. Te objawy które opisujesz nie musza byc objawami alergii-płacz przy jedzeniu wyjaśniłam, żaś ulewac dziecko moze do 8-12mż w miarę pionizacji i dojrzewania dziecka poprawia się sytuacja, zaparcia sa częste na mieszance modyfikowanej , bo scala ona kupy i zwalnia prace jelit. Dlatego odpuśc sobie enfamil a kup z prebiotykami( węglowodany stymulujące wzrost korzystnych bakterii w jelitach i rozluxniające kupy) bebiko omneo. Przejdz na to mleko stopniowo- mieszając oba mleka i powinno byc ok. Beata Odpowiedz Link Zgłoś
benignusia Re: objawy alergii na mleko? 03.08.06, 15:05 takie objawy ma moja córcia-jest uczulona na mleko... Odpowiedz Link Zgłoś