Dodaj do ulubionych

wymioty u noworodka

04.08.06, 16:13
Pisze wymioty, poniewaz nie jest to ulewanie (bardzo obfite). Moja malutka ma 25 dni. Od jakiegos tygodnia duzo wymiotuje (po 2-3 razy dziennie), a nie zmienilam nic w swojej diecie. Wyglada to tak, jakby zwrocila pokarm z calego dnia. Bywaja tez takie dni, ze jest ok., tzn. bez zwracania. Dodam, ze za kazdym razem po karmieniu( piersia), czekam, az jej sie odbije. W niedziele sie przestraszylam, bo zwrocila 3 razy bardzo wielkie ilosci, wiec poszlam z nia na pogotowie. Nic nie stwierdzono, probujac mnie przekonac, ze to normalne u maluszkow.
Moze to z przejedzenia, mala chce ssac piers co chwilke, a kiedy probuja ja przetrzymac, strasznie placze (a wtedy ja miekne).
Nie chce tez dlugo spac, max 2-3 godziny na raz. Czasami daje jej mleko modyfikowane i po nim spi dlugo. Czy cos jest nie tak z moim mlekiem, moze za chude, wiec mala domaga sie ciagle jedzenia? Nie wiem co robic.
Obserwuj wątek
    • aga997 Re: wymioty u noworodka 04.08.06, 16:27
      niektóre dzieciaczki tak po prostu mają, ale ja bym dla świętego spokoju udała
      się do pediatry ,żeby wykluczyć refluks itp .
    • brunette23 Re: wymioty u noworodka 04.08.06, 16:27
      to faktycznie normalne a moim zdaniem przejedzona... na dowód przykład z
      naszego życia... Mała nigdy nie wisiała przy cycu i mimo że w tym wieku sypiała
      najwyżej po pół godziny a potem 2 godziny przerwy i popłakiwanie, marudzenie,
      itp. nie przyszło mi nawet na myśl że to z głodu i żeby dawać Jej pierś, dzięki
      temu jadła co 2,3 godziny efektywnie przez 10 minut i po 12 dniach przybrała
      pół kilo i też były wymioty z przejedzenia... to co dopiero jak dziecko je cały
      czas... a 2,3 godzinne drzemki to bardzo dlugie drzemki... pozdraw8iamy! smile
      • brunette23 dodam tylko że... 04.08.06, 16:39
        po kilku dniach wszystko się unormowało, nie rozumiem tylko dlaczego podajesz
        modyfikowane (no bo chyba nie po to żeby spało jeszcze dłużej skoro i tak spi
        badzo ładnie) skoro dziecko najada się wystarczajaco Twoim pokarmem z którym
        wszystko jest w porządku, obciążasz mu tylko żołądek i pogarszasz sprawę...
        poleam karmic rzadziej, dziecko wtedy się naje raz a porządnie i nie będzie
        chciało co chwilę dojadać...
    • pokrytec Re: wymioty u noworodka 04.08.06, 20:19
      Dziekuje za odpowiedzi.
      Mleko modyfikowane podalam tylko dlatego, ze nie mialam juz pokarmu w piersiach i mala plakala. To w takich skrajnych przypadkach decyduje sie na inne mleko niz moje.
    • b.bujak Re: wymioty u noworodka 04.08.06, 20:59
      czy jestes pewna, ze to wymioty? charakterystyczne dla wymiotow jest to, ze
      śmierdzą i to, że wydostają się pod ciśnieniem, chlustają;
      nie ma czegoś takiego, jak za chude mleko, Twoje mleko jest na pewno DOBRE!!!
      moze częste domaganie sie ssania piersi wynika nie z głodu a z potrzeby
      poczucia bliskosci, zaspokojenia odruchu ssania ( czy dajesz jej smoczka ?)
      i co z przybieraniem na wadze? to jest jedna z ważniejszych spraw w tej
      sytuacji - trzeba regularnie ( np raz w tygodniu ) sprawdzac, jak dziecko
      przybiera na wadze i sprawdzac w siatkach centylowych, czy przyrost jest
      prawidłowy
      • pokrytec Re: wymioty u noworodka 04.08.06, 23:23
        Takie sa wlasnie wymioty u mojej dzidzi.
        Smoczka dostaje, choc nie zawsze za nim przepada, a w szczegolnosci nie wtedy kiedy jest "glodna".
        Jesli zas chodzi o wage: w dniu, w ktorym wyladowalysmy na pogotowiu, okazalo sie, ze mala stracila okolo 200 gr w ciagu 2 dni (wtedy byla wazona w przychodni). Lekarz w szpitalu stwierdzil, ze tak czasem bywa, wiec nie ma co sie martwic. A dla pewnosci kazal zwazyc mala za tydzien.
        • brunette23 Re: wymioty u noworodka 05.08.06, 10:17
          poza tym trzeba wziąć pod uwagę że 2 różne wagi moga podawać różne winiki
          pomiaru...
          • sebaga Re: wymioty u noworodka 05.08.06, 10:29
            U nas to był refluks, po podaniu leku odrazu przestał wymiotować.

pozdrawiam
            aga
        • b.bujak Re: wymioty u noworodka 05.08.06, 10:29
          rzeczywiscie wazenie po dwoch dniach i to na różnych wagach moze dawac
          zafałszowany obraz sytuacji; te 200 gram moze wyniakac z błędu pomiarowego;
          tak, jak polecil lekarz ( i jak juz pisalam wczesniej ) - waż dziecko w
          odstepach tygodniowych i na tej samej wadze;
          a jak sie ma obecna waga dziecka do wagi urodzeniowej - czy jest prawidłowy
          przyrost?
    • aga55jaga Re: wymioty u noworodka 05.08.06, 10:33
      jeżeli są to faktycznie takie obfite wymioty - dobrze zdiagnozować córkę pod
      kątem refluksu u dobrego lekarza lub np gastrologa, Wykonać USG jamy brzusznej,
      i inne badania. Do tej pory układaj córę główką wyżej od żołądka, i staraj się
      utrzymywać tę pozycję. W trakcie snu (pod materacyk podłuż zwinięty koc tak aby
      był on uniesiony ok 30 stopni), spaceru (pozycja półleżąca), nie przewijaj
      nigdy bezpośrednio po karmieniu i nie kładz też w tedy na brzuszek. Karm na
      leżąco. W trakcie I fazy, kiedy wydzielania mleka jest bardzo szybkie dziecko
      szczególnie tak małe nie zawsze może poradzić sobie z prawidłowym łykaniem.
      Wówczas do żołądka dostaje się i mleko i mnóstwo powietrza, które to uchodząc
      wypycha pokarm i wówczas faktycznie może to wyglądać jak obfite wymioty. Stąd
      moja propozycja karmienia na leżąco, kiedy to strumien pokarmu nie jest aż tak
      silny. Po za tym nie przejmuj się snem, bo mała śpi wzorowo jak na niemowlę w
      tym wieku. Pokarmu zapewne masz też wystarczająco. Mleko w piersiach jest
      zawsze gdyż nie jest to naczynie z którego można je wylać. Jeżeli dziecko ssie
      twój mózg wytwarza hormon odpowiedzialny za laktację
    • pokrytec Re: wymioty u noworodka 05.08.06, 18:37
      Bardzo dziekuje za wszystkie rady. W srode dowiem sie ile mala przybrala i wtedy podejme dalsze kroki, jesli zajdzie taka potrzeba. pozdrawiam e-mamy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka