Dodaj do ulubionych

Mleko w menu dziecka

10.08.06, 09:23
Dopóki karmię piersią, to ponoć nie muszę dawać mleka modyfikowanego.
Powiedzcie mi proszę, czy konieczne jest podawanie dziecku takiego mleka jeśli
przestaję karmić piersią. Domyślam się że konieczne, bo chyba wszyscy tak
robią. Co zawiera mleko modyfikowane że jest niezbędne? Wapń? Dobrze myślę? I
do jakiego wieku trzeba je podawać? I tak naprawdę czym kierować się
wybierając mleko modyfikowane? Smakiem? I dlaczego jak wspomniałam lekarzowi o
mleku krowim to ten niemal zbladł i powiedział że nie można "bo teraz się nie
daje"... Mnie takie argumenty po prostu nie przekonują. Może te pytania wydają
się heretyckie, ale ja naprawdę nie mam o wielu rzeczach pojęcia, a nie lubię
robić czegoś "bo tak trzeba" tylko lubię znać konkretny powód własnych działań wink
Obserwuj wątek
    • 5_monika Re: Mleko w menu dziecka 10.08.06, 09:25
      nie wiem ile będziesz karmić piersią, u nas to były 2 lata, mleka już żadnego
      nie podawałam, same serki i jogurty.
      • blesa1 Re: Mleko w menu dziecka 10.08.06, 09:30
        Nie dam rady dwa lata, raczej nie wchodzi to w rachubę. Moje dziecko ma pół
        roku, za chwilę wracam do pracy (mam odciągniętą całą zamrażarkę, ale to chyba
        na długo mimo wszystko nie wystarczy), w pracy nie mam możliwości odciągania,
        wiec spodziewam się, że laktacja będzie zanikać, tym bardziej że w domu nie
        będzie mnie od 7 do 16-17... sad Nie chcę też wdrażać Córce nawyku wybudzania
        się w nocy na jedzenie (tak radzą poradnie laktacyjne jeśli chce się zachować
        laktację) - moje dziecko wprawdzie czasem się budzi, ale raczej należy do tych
        przesypiających całą noc i wolę by tak pozostało.
        • mama1_24 Re: Mleko w menu dziecka 10.08.06, 09:39
          zaleca sie karmienie dziecka mlekiem przynajmniej do 2 roku zycia, jesli chodzi
          o mleko modyfikowane to skladem jest zblizone do mleka matki, natomiast mleka
          krowiego nie zaleca sie podawac do 2 roku zycia, poniewaz jest "za ciezkie" dla
          naszych maluchow.
          • molowiak Re: Mleko w menu dziecka 10.08.06, 09:50
            mleko krowie zawiera szkodliwą kazeinę, która może uszkodzić nerki i wątrobę dziecka
            spróbuj jeszcze karmić rano przed wyjściem do pracy i wieczorem przed spaniem,
            są kobiety, które karmią tylko raz dziennie i laktacja nie zanika
            życzę powodzenia smile
    • bea-ta Re: Mleko w menu dziecka 10.08.06, 10:33
      Możesz wprowadzic kaszki mleczne, sinalk i przeciez dziecko nakarmisz przed
      praca i po powrocie, a tylko na czas Twojej nieobecności będzie trzeba podac
      posiłek zastepczy za melko, wiec może to być kaszka i w porze obiadowej zupka.
      Mleko krowie nie ma właściwego składu- za mało witamin- anemia, skł.
      mineralnych, nie ma np. cennych dla mózgu kwasów linowoy i alfalinolowy, które
      sa w mleku mamay i dodawane do meiszanek. Mleko krowie 1 porcje mozna wprowadzic
      po 1rż, ale dlaej podawac mleko?kaszki modyfikowane Jak będziesz chciała jednak
      mieszanke to polecam bebiko omneo czy bebilon - na poczatek, zeby dziekco nie
      maiło dolegliwości i zaakceptowałoo smak mieszaj oba mleczka -swoje i sztuczne-
      najpierw przewaga twojego, potem pól na pól, a na koniec calkiem na sztuczne,
      ale jak pisza dziewczyny-dobra organizacja i utrzymasz laktację, bo dziecko jest
      coraz starsze i wprowadzamy nowe pokarmy- zupke, kaszkę. Beata

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka