Dodaj do ulubionych

Wit. D3 - jak podawać?

01.09.06, 12:48
Wiem, ze powinnam podawać wit. tak jak to podano w ulotce czyli w łyżeczce
płynu, ale obawiam się że wtedy nie wszystko trafi do buzi mojej córki,
która ma dopiero 4 tygodnie. Wolałabym wkropić jej bezpośrednio do buzi tę
wit. , a jak Wy to robicie przy tak małych dzieciach? A może strzykawką?
Obserwuj wątek
    • luna333 Re: Wit. D3 - jak podawać? 01.09.06, 12:52
      kup zakraplacz- kroplomierz, pipetkę czy jak to zwali bo trzeba bardzo dokładnie
      dawkować ilość kropelek - kroplomierzem najłatwiej prosto do buzi a te od
      witaminki są często do niczego i albo nic nie chce polecieć albo cały strumień
      się leje.
    • olushia Re: Wit. D3 - jak podawać? 01.09.06, 13:42
      ja daje od początku na łyżeczce zmieszane z moim mlekiem i mały ładnie zjada i
      nawet oblizuje łyżeczke.
    • manka1987 Re: Wit. D3 - jak podawać? 01.09.06, 14:48
      Mi znajoma poradziła by wziac kropelke na palec i wetrzec w dziasełka.
    • mouha Re: Wit. D3 - jak podawać? 01.09.06, 22:47
      nejlepiej na lyzeczce z wlasnym mlekiem, bo witamina d3 jest przyswajalna w
      tluszczach
      • ania.gruba Re: Wit. D3 - jak podawać? 01.09.06, 23:05
        No właśnie, a ja dzisiaj dostałam ochrzan od lekarza. Podaję na łyżeczce z moim
        mlekiem. Lekarz twierdzi jednak, że wtedy nie wszystko może dostać się do buzi,
        bo moze zostać na łyżce, i że generalnie z tłuszczami (z mlekiem w sensie)
        niekoniecznie. I żeby zakraplac prosto do buzi. Jak powiedziałam, że leci cały
        strumień, to mnie skasowała o tak: "inne mamy jakoś sobie radzą". Taka to ze
        mnie nierozgarnięta mama.
        • kamelia37 Re: Wit. D3 - jak podawać? 01.09.06, 23:07
          Ja też podaję bezpośrednio kropelkę wprost do buzi. Mała jak widzi butelkę to sama otwiera dziubek. Już się wprawiłam i jakoś udaje mi się wpuścić 1 kroplę.
          • kasiac23 Re: Wit. D3 - jak podawać? 02.09.06, 14:14
            ja zakrapia prosto do buzki 1 kropelke mala tak sie nauczyla ze sama otwiera
            buzie
          • krokre Re: Wit. D3 - jak podawać? 03.09.06, 23:27
            Mój dzidziuś też na widok buteleczki otwiera usteczka wtedy "aplikuję" mu jedną
            kropelke wit
    • pusznik Re: Wit. D3 - jak podawać? 02.09.06, 20:17
      ja zakraplam kropelki na smoczek a potem daje małej...mam wtedy pewność że
      nie "poleciało" więcej....
    • sylwiap76 Re: Wit. D3 - jak podawać? 03.09.06, 13:05
      Oprócz witaminy D3 lekarz zalecił mi również podawanie 5 kropli Cebionu więc
      podaję to razem na jednej łyżeczce i mała fajnie łyka.Czy wy również podajecie
      Cebion bo nikt o tym nie pisał?
      • kaja05 do sylwiap76 03.09.06, 23:22
        też podajemy cebion ale nigdy razem z wit.D3.jedno należy podać rano a drugie
        wieczorem.tak kazał lekarz i położna.
        • szafragn co to cebion? 04.09.06, 09:18
          tak czytam i czytam ale nigdy nie słyszałam o cebionie czy to wit. c? w moim
          domu nigdy nie było nawet aspiryny nie mówiąc o innych lekach, więc odkąd mam
          bliźniaki 6 mies. dopiero kompletuje apteczkę, a tak wogóle jakby któraś z Was
          miała choć chwilkę czasu i ochoty napiszcie co macie w swoich apteczkach, moje
          szkraby dotąd nie chorowały, więc ja mam jedynie panadol (kupiłam na wszelki
          wypadek po szczepieniu) JUwit (wit. c), wit D w kroplach, maść na dziąsełka,
          wapno (miały jakąś małą wysypkę), achaOtrivin (krople do nosa)
          Całkiem dużo się tego nazbierało jak zaczęlam wymieniać aż jestem zdziwiona
          pozdrawiam cieplutko pa
          • kasiac23 Re: co to cebion? 04.09.06, 09:24
            ja w apteczce mam jeszcze vibrucol czopki uspakajajace (zabkowanie) lakcid,
            nadmaganian potasu (na wszelkie krosteczki typu potowka) smecta i gastrolit (n
            biegunke) tantum verde w arozolu (bol gardla kaszel) i sterimar ( woda morska
            gdy corcia ma tzw. koze w nosku czy lekko przytkany) a i z rcji tego ze
            niestety mamy alergie ketotifen chyba wszystko
          • czarna83 Re: co to cebion? 07.09.06, 00:08
            cebion to witamina c
      • luliza79 Re: Wit. D3 - jak podawać? 04.09.06, 12:56
        powiedzcie mi czy któras z Was podaje może wit. D w tabletkach??? Bo z tego co
        słysze wszyscy dają dzieciom w kroplekach a moja doktor uznaje tylko te
        tabletki...Sama już nie wiem...
        • krokre Re: Wit. D3 - jak podawać? 04.09.06, 14:44
          Te w kropelkach są lepiej przyswajane przez dzieci no i nie ma kłopotów żeby
          takie kropelki zaaplikować tak małemu dzieciaczkowi. Dla mojego małego lekarz
          zapisał VIGANTOL - polecam.
          • agni71 Re: do krokre - prośba! 04.09.06, 23:02
            Mam do ciebie ogromną prośbę. Dwóm starszym córkom podawałam właśnie Vigantol,
            prosto na język. Teraz pediatra (inna) namówila mnie dla najmłodszej córci na
            inną vit. D3. I tu jest napisane w ulotce, żeby podawać w łyżeczce płynu. Mam
            pytanie, czy mogłabyś sprawdzić w ulotce Vigantolu, czy mozna go podawac bezp.
            do buzi? Czy tu producent też każe podawać z płynem?

aga
            • krokre Do agni71 06.09.06, 11:18
              W ulotce VIGANTOLU jest napisane:
              "Krople podaje się z łyżką mleka lub pokarmu. Jeśli krople dodaje się do
              butelki lub pokarmu należy upenić się, czy dziecko zjadło cały posiłek, w
              przeciwnym razie dawka nie będzie przyjęta w całości".
              Producent nie pisze jakoby podawanie preparatu prosto na język dziecka było
              zabronione lub szkodliwe. Moja lekarka powiedziała mi że najlepiej podaje się
              prosto do buzi dziecka wtedy ma się tę pewność że preparat w 100% zostanie
              dziecku podany. Ja tak robię.
              Pozdrawiam
              • agni71 Re: Dzięki 06.09.06, 23:18
                To może i ten nieszczęsny Devikap mozna podawać prosto do buzki, tym bardziej,
                że mam podawać tylko jedną kropelkę. Dziękuję serdecznie za odpowiedż.

aga
    • mikuluk Re: Wit. D3 - jak podawać? 04.09.06, 21:33
      dawaj od razu do buzi. Dzidzia bedzie później sama otwierać buźkę. I bez
      przesady jak Tobie czasami o 1 kropelkę więcej wadnie nic się nie staniesmile
      Buteleczka w pion i już po co dodatkowo sobie utrudniać.

Moja ukochana pszczółka
      • traganek W smoczku 07.09.06, 08:57
        Podaję sam smoczek do buzi a w nim kropelki- wypija wszystko!!!
        • kamelia37 Ważne 08.09.06, 16:33
          jest jeszcze to, aby nie podawać kropelki bezpośrednio po jedzeniu, gdyż, gdy dziecko uleje lub zwymiotuje, vitaminka nie zostanie przyjęta w całości.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka