Dodaj do ulubionych

borax 5ch a 9ch - do znawców homeopatii... ;)

24.09.06, 10:47
w aptece nie było 5ch i pani dała 9ch, powiedziała że na pleśniawki też może
byc... tylko ja nie wiem jak to stosować, czy tak samo jak 5ch, czyli jak bo
tez nie wiem... polecałyście wiec kupiłam tylko teraz nie wiem co dalej...
dzieki! smile pozdrawiamy! smile
Obserwuj wątek
    • 5_monika Re: borax 5ch a 9ch - do znawców homeopatii... ;) 24.09.06, 11:42
      3 razy dziennie 1 granulka do buzi, jak będzie zdecydowana poprawa to
      rzadzie.Po wyleczeniu zupełnie odstaw.
      pzdr
      • ineessa Re: borax 5ch a 9ch - do znawców homeopatii... ;) 24.09.06, 21:36
        Nie wiem co jest najlepsze na pleśniawki, bo akurat nie miałam z tym problemów
        u dzieci, ale ja jestem przeciwniczką homeopatii. Nie podawałabym dziecku,
        czegoś co ma korzenie w okultyźmie.
        • kitka20061 Re: borax 5ch a 9ch - do znawców homeopatii... ;) 24.09.06, 22:51
          To nie podawaj!!! A ja będe stosować bo homeopatia nie jest szkodliwa, a za to bardzo pomocna. Jak Kopernik "wsztrzymał słońce, ruszył ziemię" to też go za diabła uważali i na stosie chcieli spalić. Cóż u nas nadal panuje ciemnogród. Firmy farmaceutyczne czują się zagrożone, to puszczają plotki a inni w to wierzą. Natomiast księża mają za małą wiedzę żeby się na ten temat wypowiadać.
          • ineessa Re: borax 5ch a 9ch - do znawców homeopatii... ;) 25.09.06, 23:15
            ...Sposób produkcji leków homeopatycznych pokazuje, że nie mają one nic
            wspólnego ani z ziołolecznictwem, ani ze szczepionkami. Leki te są wprawdzie
            wyciągami z różnych naturalnych substancji, jednak na skutek wielokrotnego
            rozcieńczania ”środek leczący” praktycznie znika z roztworu. Lek homeopatyczny
            to właściwie sam ”rozpuszczalnik” (woda, alkohol), który dzięki
            potrząsaniu ”zapamiętuje” informację o rozcieńczonej substancji. Jeśli
            homeopatia nie jest potwierdzona przez naukę, to dlaczego leczenie tą metodą
            stosują lekarze i farmaceuci? Trudno w tym miejscu o wyczerpującą odpowiedź na
            to pytanie...
            ...Etycznie naganne jest praktykowanie homeopatii przez ludzi bez przygotowania
            lekarskiego. Dotyczy to również innych uzdrawiaczy posługujących się metodami
            tzw. medycyny alternatywnej. Co wtedy, gdy homeopatię w dobrej wierze stosuje
            lekarz? Koniecznie należy wyjaśnić pacjentom, że korzystają z metody
            niepotwierdzonej naukowo. Pacjent, korzystając z homeopatii, ma prawo wiedzieć,
            że właściwie godzi się na udział w eksperymencie, w którym ceną jest jego
            zdrowie...
            ...W samych założeniach homeopatii tkwi odwołanie się do tajemniczych sił czy
            energii pozamaterialnych. Hahnemann był przekonany o istnieniu siły żywotnej
            (vis vitalis). Siła ta - jak pisze - jest niematerialna, niewidzialna, podobna
            duchowej, ożywiająca materialny organizm. Nadto wierzył on, że możliwe jest
            kierowanie tą siłą za pomocą leków homeopatycznych. Zadaniem leku jest
            pobudzanie tej siły (energii?) do zwalczania choroby. Homeopatia nie wpływa
            więc bezpośrednio, fizycznie na organizm człowieka, ale oddziałuje na bliżej
            nieokreśloną siłę życiową. Na podobnych założeniach opiera się magia. Jedną z
            form magicznych działań jest wykorzystanie obiektów materialnych (także leków)
            do wpływania na nadnaturalne moce. Podobieństwo między zasadami homeopatii a
            sposobem działań magicznych daje do myślenia...

Więcej możesz przeczytać na tej stronie
            arc.wiara.pl/tematcaly.php?idenart=1100694708 - 43k
            Polecam
            • kitka20061 Re: borax 5ch a 9ch - do znawców homeopatii... ;) 26.09.06, 00:29
              Czytałam już dawno artykuły, które mi polecasz i mam na ich temat swoje zdanie. Nie będe się wdawać z Tobą w polemike na temat homeopatii na forum niemowlę, gdyż to nie jest odpowiednie miejsce. Poza tym do tego trzeba mieć ogromna wiedzę zarówno medyczną jak i homeopatycną, a śmiem myśleć, ze takowej nie posiadasz. Ciekawa tylko jestem czy jeśli jedynym ratunkiem dla życia Twojego dziecka byłaby homeopatia, bo nic innego by nie pomagało, to czy powiedziałabyś "nie dziękuję"? Ja właśnie miałam tego typu sytuację i od tej pory całą rodziną leczymy się tylko w ten sposób. Ale oczywiscie każdy robi jak uważa a ja nikogo nie zmuszam do homeopatii.
              • brunette23 właśnie, grunt żeby było skuteczne! 26.09.06, 08:28
                moje małe kuzynki leczą, śmiejemy się że wodą, wszystkie możliwe groźne mniej
                lub bardziej zapalenia dróg oddechowych zamiast łykać tony kolejnych
                antybiotyków jak wcześniej i co najważniejsze, to im pomaga... a czy mogę tą
                granulkę rozpuścić w moim mleku i podać na łyżeczce? pozdrawiamy! smile
                • magounia w mleku nie 26.09.06, 09:10
                  w wodzie i zachowaj odstęp najlepiej 30 min przed i po jedzeniu i piciu (wodę można pić)
                • kitka20061 Re: właśnie, grunt żeby było skuteczne! 26.09.06, 13:43
                  Mój lekarz homeopata mówił że można w swoim mleczku rozpuszczać, jeśli dziecko nie chce z woda pić.
              • doddi3 Właśnie stosuję borax 5ch 27.09.06, 00:22
                na pleśniawki u mojej córci. Podaję go już 5-ty dzień, ale nie widzę żadnej
                poprawy, biały nalot na górnym podniebieniu nadal jest. Mała dostaje 2 x
                dziennie (rano i wieczorem)zaraz po jedzonku 3 granulki rozpuszczone w
                malutkiej ilosci wody. Mam pytanko do Mam, którym ten borax pomógł, jak długo
                stosowałyście ten preparat (gdzies czytałam że powinien pomóc już po 3 dniach)
                i czy w podobnych ilosciach co ja ????????
                • kitka20061 Re: Właśnie stosuję borax 5ch 27.09.06, 00:42
                  U mojej córci pomógł własnie po 3 dniach, tzn. nie było sladu po pleśniawkach, jezyczek stał sie różowiutkismile Czy jestes pewna że to pleśniawki? Postaraj sie stosować go nie bezposrednio po jedzeniu, a minimum 30 min po, gdyż jest wtedy lepiej wchłaniany a co za tym idzie ma lepsze działanie.
                • 5_monika Re: Właśnie stosuję borax 5ch 27.09.06, 08:22
                  ilość kulek nie ma znaczenia, ważna jest częstotliwość podawania leku, powinien
                  już pomóc zdecydowanie.
    • slonko771 polecam artykuły pana doktora :) sa świetne 26.09.06, 10:06
      • slonko771 dla zwolenników ;) 26.09.06, 10:13
        www.psychomanipulacja.pl/baza/homeopatia/homeopatia-boiron-sad.htm
        • kitka20061 do slonko 771 26.09.06, 14:02
          Przeczytałam te wypociny doktora i nic z nich nie wynika. Jakos Pan doktor prócz kilku oszczerst i nazywania ludzi durniami nie udowodnił że homeopatia jest nieskuteczna. Natomiast w bardzo prosty sposób można dowieść ze ona działa: Chora osoba, która leczyła się tylko homeopatią i jest zdrowa. I nie mówię tu o katarku czy grypie, lecz o chorobach typu zapalenie wyrostka, alergia czy salmonella chociażby. Natomiast moja koleżanka przez 6 długich lat leczyła się na niepłodność beszkutecznie. Nawet próbowała metody in vitro (3 x). Była już tak załamana, że lekarze kazali się jej leczyć na głowę a nie na niepłodność. I wyobraź sobie że trafiła do psychiatry, który był również homeopatą i po 1,5 roku LECZENIA WYŁĄCZNIE HOMEOPATIĄ zaszła w ciążę i ma śliczne dziecko. To są dopiero dowody.
    • brunette23 skoro pomaga, to o co chodzi... 26.09.06, 16:34
      wszystkie specyfiki na plesniawki, zdaniem forumowiczek, były bardziej lub
      mniej skuteczne, raczej mniej, a Dziewczyny, które stosowały środki
      homeopatyczne, pisały że pomogło... to dlaczego, u diabła, mam nie stosować?
      oczywiscie, że zastosuję, zamiast męczyć dziecko tarciem buzi nystatyną, skoro
      mała nienawidzi jak się jej coś w buzi grzebie... mi nawet ten argument
      wystarcza... smile dzięki za odpowiedzi! smile pozdrawiamy! smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka