Dodaj do ulubionych

odczynnik RH

10.10.06, 09:42
Dziewczyny mam takie pytanie: Obydwoje z mężem mamy odczynnik RH ujemny,
natomist nasz syn ma wpisane w książeczce RH dodatni (pobrane z krwi
pępowinowej). I teraz nie wiem czy im się coś nie pomyliło. Bo nie wiem czy
jest taka możliwość, gdy obydwoje rodziców ma RH - to dziecko ma RH + ? Może
jest jakaś mama na forum bieglejsza ode mnie w sprawach genetykismile?
Obserwuj wątek
    • mmala6 Re: odczynnik RH 10.10.06, 09:57
      pl.wikipedia.org/wiki/Grupy_krwi#Dziedziczenie_grup_krwi_.28uk.C5.82adu_AB_0_oraz_uk.C5.82adu_Rh.29

wynika z tego,ze jednak jest cos nie tak.
      • inia33 Re: odczynnik RH 10.10.06, 10:09
        nie no, z tabelki wynika, że jest taka możliwość (zależy od tego jak dziecko
        odziedziczy te czynniki d i D)
        tylko nie wiem czemu pod tabelką napisali, że nie może tak być, skoro może?
        a może czegoś nie rozumiem...
        • 5_monika Re: odczynnik RH 10.10.06, 10:12
          oczywiście możliwe.

niemożliwa natomiast jest sytuacja gdy rodzice obydwoje mają Rh-, a dziecko
          miałoby mieć Rh+.

pozdrawiam
          • brunette23 no właśnie Oni mają taką sytuację... 10.10.06, 10:17
            to jest niemożliwe, wynika to i z tej tabeli i z tego, czego uczą w zakresie
            genetyki studentów biologii... czyli coś jest nie tak... pozdrawiamy! smile
            • maja100maja Re: no właśnie Oni mają taką sytuację... 10.10.06, 10:21
              hmmmm... no właśnie też mi się tak zdawało, że cos jest nie tak. Z tego wynika,
              że w szpitalu popełnili błąd!
              • brunette23 Re: no właśnie Oni mają taką sytuację... 10.10.06, 10:32
                tak... tyle że musisz pamietać, że ta grupa krwi wpisana w książeczce i tak nie
                ma większego znaczenia (tzn. nie wiem jak jest w przypadku krwi pępowinowej i
                zalezy tez co dalej z ta krwią ma sie dziać, chodzi mi o banki krwi
                pępowinowej), bo w razie czego i tak nikt nie patrzy na to co wpisane jest w
                książezce tylko badają jeszcze raz... znaczenie ma tylko taki świstek (zdaniem
                mojego ginekologa, dokument), który dostajesz w laboratorium, gdy idziesz i
                prosisz o zbadanie grupy krwi, płacąc 20zł... ja to robiłam dopiero w ciąży...
                • maja100maja Re: no właśnie Oni mają taką sytuację... 10.10.06, 10:59
                  Tak masz rację, taki wpis nie ma znaczenia jednak wkurza mnie, że wpisują takie
                  głupoty, wprowadzające ludzi w błąd. (Mąż mógłby zacząć podejrzewać, że to nie
                  jego dzieckosmile hehe. Dziękuję wszystkim za szybką odpowiedź.
                  • mmala6 Re: no właśnie Oni mają taką sytuację... 10.10.06, 11:35
                    Na Twoim miejscu zbadalabym dziecku grupe krwi, przy okazji jakiejs
                    morfologii.Warto miec taki dokument.No i od razu bedziesz miala wyjasniona
                    sprawe z RH.
                    Moj syn ma ARH minus, ma karteczke wpieta do ksiazeczki.Jemu badali chyba dwa
                    razy, bo ja mam RH- a maz RH+.
          • mmala6 Re: odczynnik RH 10.10.06, 11:33
            tak wlasnie jest w opisanym przypadkuwink
        • mmala6 Re: odczynnik RH 10.10.06, 11:33
          czy my widzimy te sama tabelke? te druga, gdzie sa oznaczenia RH.
          Jezeli oboje rodzicow ma RH minus, to dziecko moze miec TYLKO RH minus.
          • maja100maja Re: odczynnik RH 10.10.06, 11:38
            tak ja patrzę na ta samą tabelkę. Musieli się dziabnąć w szpitalusad
      • izabela.16 Re: odczynnik RH 10.10.06, 12:01
        sloneczka nie odczynnik-bo tym to mozna sprawdzac wiele rzeczy w labolatorium a
        "czynnik Rh"-ot taki błąd.a co do sprawy to nie wiem.
        • maja100maja Re: odczynnik RH 10.10.06, 12:44
          Faktycznie, głupi błąd. Nie wiem co mi z tym odczynnikiem przyszło do głowy.
          Chyba dlatego, że sie zestresowałam pisząc pierwszy post na tym forumsmile)
    • bea-ta Re: odczynnik RH 10.10.06, 12:20
      Z tabeli jasno wynika, że dzieci obojga rodziców Rh( + ) moga byc w wyjątkowych
      przypadkach Rh (-), bo w genotypie rodzice maja "d " zas w przypadku autorki
      wątku, gdzie oboje rodziców jest Rh(-) czyli nie mają wogóle "D" w genotypie
      dziecko może byc tylko Rh (-) i to jest napisane pod tabela takżesmile. Czy tato
      dziecka miał badana grupę krwii i jest to udokumentowane?Czy tylko przypuszcza,
      że jest Rh ( - ) tak jak mój mąz, który wymyslił tez sobie grupe krwii wg
      której nasz syn nie jest jego synemsmile)))
      Jest jeszcze jedna możliwośc - dziecko mogło miec dobrze oznaczony czynnik Rh,
      tylko któreś z Was źlesmilePozdrawiam, Beata
      • maja100maja Re: odczynnik RH 10.10.06, 12:40
        obydwoje jesteśmy, a w zasadzie bylismy honorowymi dawcami krwi więc nie sądzę,
        żeby pomyłka była u nas. Chociaz nigdy nic nie wiadomo.
    • izabellaz1 Re: odczynnik RH 10.10.06, 13:46
      Jest to możliwe. Zdarza się rzadko ale jest to genetycznie możliwe. Moi rodzice
      mają Rh+ a ja Rh- i to B w dodatku a oni AB i A więc jeszcze rzadsze. No ale
      cóż...smile
      Nie ma obawy to na pewno nie błąd.
      • bea-ta Re: izabellaz1 10.10.06, 14:11
        Sytuacja jest odwrotna, rodzice mają Rh - a nie +!!!!Nie mylić tego. B
      • brunette23 a co ma piernik do wiatraka... 10.10.06, 14:18
        jeżeli jedno z twoich rodziców ma AB a drugie A to nie ma w tym nic dziwnego że
        Ty masz B, to jest jak najbardziej normalna sytuacja i wcale nie taka
        rzadka "przypadłość" genetyczna, równie dobrze mogłabyś miec A lub AB (z takim
        samym prawdopodobienstwem jak B)... natomiast sytuacja, gdy z braku antygenów
        rh (oboje rodzice minus) nagle one jakoś sie dziedziczą na dziecko (plus) to
        już nie jest normalne, chyba że moja 5-letnia wiedza ze studiów jest nic nie
        warta i zmarnowałam tylko czas... wink pozdrawiamy! smile
        • izabellaz1 Re: a co ma piernik do wiatraka... 10.10.06, 15:07
          Biegła w genetyce nie jestem ale jeśli moi rodzice oboje mają Rh+ a ja nie to
          może odwrotnie też się dasmile
          A grupa B nie napisałam ,że to jakaś strasznie rzadka przypadłość tylko, że
          bardziej powinnam być "skazana" ma grupę A lub AB. A wyszło jak wyszło hihi;P
          Pozdrawiam
          • mmala6 Re: a co ma piernik do wiatraka... 10.10.06, 15:11
            to tak prosto nie jest.Zerknij na tabelke, ktora jest w linku na gorzewink
            • izabellaz1 Re: a co ma piernik do wiatraka... 10.10.06, 15:18
              No to trzeba powtórzyć badanie i kropkasmile Dwa dni i wątpliwości rozwiane. A
              jeśli wynik będzie ten sam...no cóż, natura widać rządzi się swoimi prawamismile
              • mooh Re: a co ma piernik do wiatraka... 10.10.06, 15:21
                izabellaz1 napisała:

> No to trzeba powtórzyć badanie i kropkasmile Dwa dni i wątpliwości rozwiane. A
                > jeśli wynik będzie ten sam...no cóż, natura widać rządzi się swoimi prawamismile

Wówczas trzeba poszukać innej, ale RACJONALNEJ odpowiedzi.
                • izabellaz1 Re: a co ma piernik do wiatraka... 10.10.06, 15:25
                  No myślę, że jeśli w mądrych książkach piszą, że jeśli oboje rodzice nie mają
                  antygenu to dziecko NIE BĘDZIE go miało to jeśli okaże się, że jednak może być
                  to nie wiem czy da się znaleźć, póki co, racjonalną odpowiedźsmile
                  Ale życzę powodzeniawink
                  • mooh Re: a co ma piernik do wiatraka... 10.10.06, 15:28
                    Owszem, da się. Prawa natury mają to do siebie, że się ich niestety nie
                    przeskoczy. Najprostszym wyjaśnieniem jest błąd.
                    • bonnie75 Re: a co ma piernik do wiatraka... 10.10.06, 17:21
                      >Najprostszym wyjaśnieniem jest błąd<

... albo inny tatus ... czego nie zycze....chyba....
                      • mooh Re: a co ma piernik do wiatraka... 10.10.06, 21:00
                        Właśnie tego wolałam nie pisać
                        • mmala6 Re: a co ma piernik do wiatraka... 10.10.06, 21:13
                          smile)) jestem pewna,ze kazdy o tym pomyslal, nawet autorka watku o tym
                          wspomnialawink ale poniewaz sama nie bierze takiej mozliwosci pod uwage (a ona
                          chyba najlepiej wie TAKIE rzeczywink), to z pewnoscia jest to blad.ja bym zrobila
                          badanie dla samej siebie, aby nie popasc w schizofreniewink))
                      • maja100maja Re: a co ma piernik do wiatraka... 10.10.06, 22:04

> ... albo inny tatus ... czego nie zycze....chyba....

heh zapewniam, że opcja innego tatusia NA PEWNO nie jest możliwym wyjaśnieniemsmile
    • bonnie75 Re: odczynnik RH 10.10.06, 17:19
      Oboje z mezem mamy RH(-) (ja ARH-, maz BRH-) i nasz synek odziedziczyl krew po
      tatusiu, bo tez ma BRH-.
      Jednak oboje moi rodzice sa RH dodatni (mama 0RH+, tata ABRH+), a my oboje z
      bratem ARH-. Zdarza sie przy rodzicach ale tylko RH dodatnich. Jesli oboje sa
      RH ujemni dziecko tez jest ujemne.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka