Dodaj do ulubionych

Czopki Viburcol

12.10.06, 15:06
Położna poradziła mi dziś dawać małej (18 dni) raz lub 2 razy dziennie czopki
Viburcol. Od kiedy mąż wrócił do pracy, mała przed południem (czyli gdy jest
ze mną) jest niespokojna, chce wciąż by ją noszono albo karmiono. Aż za
często, raczej nie jest głodna. Ponoć udziela sie jej moje zdenerwowanie...
Może też ma problemy z brzuszkiem.
Czy ktoś stosował te czopki? Pomogły?
Obserwuj wątek
    • przyszla_mama1 Re: Czopki Viburcol 12.10.06, 15:07
      skoro jestes zdenerwowana to pij 2 razy dziennie melise,i kiedy podchodzisz do
      dziecka to wyluzuj sie...my uzywalismy na bole brzuszka,pomogly chociaz
      stosowalismy tylko z tydzien.... lepsza byla herbatka koperkowa.
    • mamuletka Re: Czopki Viburcol 12.10.06, 15:11
      hmmm na starszego nie działały wcale - miał kolki. na mładszego za to działają
      świetnie ale czemu tak ją faszerować tymi czopkami żeby codziennie po 1-2???
      Może właśnie skupcie się na brzuszku?? nie mówię żeby nie dawać, dawać jak
      bardzo zła jest ale przyczyna chyba jakaś musi być...
    • kaasiaal Re: Czopki Viburcol 12.10.06, 15:14
      to jest własnie początek macierzyństwa. Ja miałam podobnie ale własnie piłam
      melisę i czasami podawąłam córce łyżeczką kilka kropel herbatki z Hippa na
      uspokojenie. Dziecko może być przejedzone i dlatego niesokojne. Maluszki takie
      jak twierdziła pediatra nasze nie odczuwają głodu przez conajmniej 2 godziny,
      wiec może przejedzenie? Ja unikam podawania leków dziecku jesli nie ma
      widocznego powodu i ni ezaleci mi ich lekarz. Może wiec spróbuj się wyluzować -
      chodz wiem że to trudne, i narazie nie podawaj leku
      Pozdrawiam i zyczę wiecej cierpliwości wink))) Trzymam za ciebie kciuki
      • jola427 Re: Czopki Viburcol 12.10.06, 15:34
        U nas Viburcol pomaga. To homeopatyczne czopki, więc nie powinny zaszkodzić,
        ale nie ma sensu też przesadzać. My stosowaliśmy je przy kolkach i przy
        kolejnych ząbkach. Na niepokój dziecka powinna wystarczyć melisa.
        Pzdr. Jola
        • mama_malenstwa Re: Czopki Viburcol 12.10.06, 16:02
          Ta melisa to dla mnie?
          • mama_malenstwa Re: Czopki Viburcol 12.10.06, 16:07
            Dziewczyny,
            a ile razy dziennie mogę pić melisę, by nie zaszkodzić? Chyba dwa mogę, co?
            Mamuletka - dlaczego uważasz, że 1-2 czopki dziennie to za dużo? Znalazłam info
            o leku, że zalecają takie dawkowanie:

W ostrych dolegliwościach 1 czopek doodbytniczo kilka razy dziennie. Po
            uzyskaniu poprawy 1 czopek 2-3 razy dziennie. U niemowląt od 1. dnia życia do
            6. miesiąca do 2 czopków dziennie.

Położna powiedziała, że efekty widać po 3-4 dniach, więc przynajmniej przez
            tyle dni powinnam chyba podawać choc po 1 dawce, nie?

• 5_monika Re: Czopki Viburcol 12.10.06, 20:11
              efekt powinien być natychmiast po Viburcolu, nie po kilku dniach .Na pewno nie
              są do codziennego stosowania przez dłuższy czas.

pzdr
    • mamusia79 Re: Czopki Viburcol 12.10.06, 16:07
      matko do takiej małej pupci 2 czopki na dzień? Pogięło tą położną!!!! Ja dałam
      kilka razy i zawsze płakałam przy wkładaniu. Oczywiście oliwka jest niezbędna
      przy zbiegu. Ja dawałam przy kolkach. U nas nie pomógł. Po kilku razach
      zrezygnowałam.

Melisa dla Ciebie. A na wszelki wypadek udaj się z dzieckiem do lekarza. Może
      to coś innego, lepiej dmuchać na zimne. W końcu trzeba stawiać na profilaktykę.
    • ell24 Re: Czopki Viburcol 12.10.06, 20:42
      tak, sa bardzo dobre, podobno sa jeszcze jakies inne na "f" i polowe tansze, my
      stosujemy przy zabkowaniu, chorobach, na dluga podroz ale wtedy juz od dnia
      wczesniej 3 razy na dzien sa homeopatyczne dzialanie rozne na dzieci jednym
      pomaga innym nie nam tak znaczy sie naszej hani 15mcy
    • frodolin Re: Czopki Viburcol 12.10.06, 20:46
      ja dawałam kilka razy przy ząbkowaniu i jak wybierałąm się z małą w dalszą
      podróż, nie jestem zwolennikiem farmakologicznego uspakajania, może poprostu
      jak był mąż w domu mieliście więcej czasu do rozpieszczania małj i teraz jej
      tego bardzo brakuje dlatego w ten sposób reaguje, ja osobiście proponuje
      herbatkę z melisy dla ciebie ewentualnie jak dopajasz to takową hippa dla
      maluszka a na bolący brzuszek to też są jakieś ziołowe specyfiki, pozdr.
    • titiritka Re: Czopki Viburcol 12.10.06, 21:02
      Jeśli udziela jej się TWOJE zdenerwowanie to skup się na tej przyczynie. Tak myślę.
      Zachowanie mojego synka zawsze miało dużo wspólnego z moim samopoczuciem. Jak byłam zła, czy zdenerwowana, on również był nieznośny. Gdy natomiast byłam zrelaksowna i odprężona, miałam w domu aniołka.
      Według mnie skup się na sobie, abyś Ty dobrze się czuła. Nie przejmuj się domowymi obowiązkami, może poproś kogoś z bliskich, aby pomógł ci np przyrządzając posiłki itp. Też potrzebujesz trochę czasu, by się zorganizować i dobrze poczuć w nowej roli.
      Osobiście mi baaardzo pomogła Tracy Hogg "Język niemowląt. Moja mama mnie rozumie." Jak dla mnie to "instrukcja obsługi" maluszka. winkGorąco polecam.
      Wierzę, że jeśli Ty będziesz spokojniejsza i zrozumiesz, o co chodzi Twojemu Maleństwu gdy "złości się", to żadne czopki nie będą Wam potrzebne! smile

PS. Tak małe dzieci nie wiedzą co to złość. Jeśli płaczą, a są zdrowe, to czegoś potrzebują, jedzenia, snu, przytulenia..

PPS. Problemy z brzuszkiem, kolki najczęściej nasilają się wieczorem/ po południu, kiedy brzuszek już się w ciągu dnia napracował. smile
    • kolunia1 Re: Czopki Viburcol 12.10.06, 23:57
      My wczoraj przed szczepieniem odwiedziliśmy aptekę - pani doradziła mężowi
      Viburcol - kupił. Pokazaliśmy pani dr - powiedziała, że nie zawsze pomagają bo
      to homeopatia, a naszym przypadku poleciła kupno paracetamol 80,później
      rozmawiałam z siostrą, jej lekarza reakcja na Viburcol był taka: a jak by panią
      bolał ząb, to wzięłaby się pani napisał wody z cukrem,czy wzięła coś
      przeciwbólowego?

Tak więc proponuję się wyluzować - dziecko odczuwa nasze stany!
      • weronikarb Re: Czopki Viburcol 13.10.06, 08:07
        Kolunia i tu sie nie zgodze. Ja dorosła to nie to samo co noworodek.
        Wole podac homeopatie anizeli srodek przeciwbolowy.
        U nas homeopatia uratowala malego przed niejednym antybiotykiem, oraz szybciej
        i pewniej dzialala anizeli srodki farmokologiczne.
        Oczywiscie na chorobe musza byc dobrane przed dobrego homeopate, a nie pania z
        apteki.
        Viburcol jest srodkiem homeopatycznym, nie jest srodkiem dobranym do danego
        dziecka tylko ogolem, dlatego moze a nie musi zadzialac.
        • maminkowa Re: Czopki Viburcol 13.10.06, 08:52
          Witam.
          Mam 6 miesiecznego synka, który jest w trakcie ząbkowania i źle to znosi -
          często się budzi w nocy i płacze.Piję wieczorem melisę i przed snem aplikuję mu
          czopek, niestety nie widzę żadnych efektówsad
          Ale jak ktoś już napisał, leki homeopatyvzne nie działają na wszystkich.
          • weronikarb Re: Czopki Viburcol 13.10.06, 09:39
            Jak pisalam wyzej Viburcol nie dziala na wszystkie dzieci bo jest ze tak powiem
            ogólny.
            Dobrany do dziecka lek homeopatyczny zadziala smile
    • brunette23 Re: Czopki Viburcol 13.10.06, 10:45
      niektóre dzieci są niespokojnymi marudami do pół roku albo i dłużej, powodów
      jest wiele, za każdym razem inne, brzuszek, zęby, zmiana diety, mleka, mama
      idzie do pracy i całe mnóstwo nieodkrytych jeszcze... to będziesz Ją tak już
      zawsze codziennie tymi czopkami? my stosowałysmy tylko w przypadku zębów i to
      tylko na noc, miąlam wrazenie że faktycznie lepiej po nich spała... a mam
      właśnie taką niespokojną od pierwszych dni życia istotę w domu jak Ty, a ma już
      7 miesiący... smile pozdrawiamy! smile
    • jonama Re: Czopki Viburcol 13.10.06, 11:08
      My tez stosowaliśmy te czopki i nigdy więcej. Co dziecko to inna reakcja.
      Mojemu synkowi po tych czopkach bardzo bolał brzuszek - tez był malutki miał ok
      6 tyg. Po jednym podaniu na noc wcale się nie uspokoił wręcz przeciwnie po 2
      godz płakał i zrobił kupke myślałam że ok tak musi byc przecież to na kolki-
      rozgoniło mu, potem dałam drugi raz też na noc na uspokojenie ale płakał poł
      nocy płakał i trzeci raz - efekt był odwrotny płakał pół dnia jakby go
      rozrywało i non stop robił bolesne kupki. Powiedziałam nigdy więcej!! Także na
      każdego działa inaczej ja mam złe wspomnienia.....

Konradek
      src="<a
      href="bf.lilypie.com/NXSnp2.png""
    • mariejo Re: Czopki Viburcol 13.10.06, 11:38
      Na moja corke dzialaja swietnie przez 15,5 mies zuzylam 7 czopkow, uzywam tylko
      w naglych przypadkach i .... dziala. Raz po szczepieniu miala stan
      podgoraczkowy po 2 czopkach przeszlo a poza tym stosowalam jak mala byla
      nieznosna przed spaniem i zawsze pomagalo od razu. Apap kupilam i wlasnie
      ostatnio zauwazylam ze juz jest przeterminowany, nigdy nie stosowalam.
    • agunia1980 Re: Czopki Viburcol 13.10.06, 14:09
      U nas Viburcol ani razu nie pomogl.Ani na marudzenie ani na bole ani na nic
      innego.Eferalgan w czopkach-chwila moment i dzicko spi (oczywiscie jezeli
      powodem niespania jest bol,u nas byly uszka i zeby).
    • intuicja77 Re: Czopki Viburcol 13.10.06, 15:08
      Pewien profesor na akademi medycznej podawał swoim studentom przepis
      na "homeopatyczna aspirynę ", do jej sporządzenia potrzebne były:
      tabletka aspiryny , rower , wiadro , kroplomierz i mostek nad rzeką.
      Sposób wykonania:
      Stań na mostku i wrzuc do rzeki tabletkę aspiryny , potem wsiądz na rower i
      jedz wzdłuż rzeki 2 kilometry , zatrzymaj się , nabierz do wiadra wody z
      rzeki , odmierzaj kroplomierzem 3 krople i pij przed snem.

Homeopatia to oszustwo!
      • kitka20061 Re: Czopki Viburcol 13.10.06, 19:36
        Cóz, Pan Profesor musi się jeszcze dużo nauczyć, to może później będzie madrzejsze tezy wygłaszał.
        • naturella Re: Czopki Viburcol 13.10.06, 20:57
          Używamy, jak synek jest niespokojny, nie może zasnąć, budzi się w nocy. Różne
          są przyczyny. Dzieci przeżywają skoki rozwojowe, po co się mały ma męczyć. To
          nie jest czas na testowanie jego nerwów. Po Viburcolu lepiej śpi.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka