Dodaj do ulubionych

jak podgrzać jedzonko ze słoiczka ??

17.10.06, 11:46
Witam
Moja Zuzia skończyła 5 miesięcy i zaczynamy się przygotowywać do wprowadzania
stałych pokarmów. Mam pytanie czy podgrzewać dania ze słoizków oraz czy można
je mieszać np. z kleikiem ryżowym ... (jak podgrzewać to w czym najlepiej w
mikrofalówce, podgrzewaczu do butelek, czy garnuszku z ciepłą wodą) Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • renia1807 Re: jak podgrzać jedzonko ze słoiczka ?? 17.10.06, 11:51
      Ja zawartość słoiczka podgrzewałam w garnuszku z ciepłą wodą
      • oola79 Re: jak podgrzać jedzonko ze słoiczka ?? 17.10.06, 11:55
        Hej ja teź małemu jedzonko podgrzewam w misce z ciepłą wodą,ponoć słyszałam,źe
        w mikrofali nie moźna
        • kaczucha24 Re: jak podgrzać jedzonko ze słoiczka ?? 17.10.06, 17:46
          Ja podgrzewam wszystko w mikrofali.
    • visenna2 Re: jak podgrzać jedzonko ze słoiczka ?? 17.10.06, 12:00
      Wszystko podgrzewam w mikrofali, słoiczki i wodę na mleko też.
      Ze słoiczka zdejmuję zakrętkę przed wstawieniem do kuchenki. Przed podaniem
      dziecku trzeba zupkę dobrze wymieszać bo mikrofala moze podgrzewać nierówno.
    • alienxxx Re: jak podgrzać jedzonko ze słoiczka ?? 17.10.06, 12:14
      podfgrzewaj w czym Ci wygodnie
    • shady27 ja podgrzewam w mikrofali 17.10.06, 21:54
      tylko trzeba uwazac, bo podgrzewa sie niejednakowo, i mozna sparzyc dziecko
    • 3anek Re: jak podgrzać jedzonko ze słoiczka ?? 17.10.06, 22:08
      ja robię kleik na wrzątku do tego paciurka ze słoiczka prosto z lodówki i
      temperaturka jedzonka w sam raz do podania, a dosyć szybko to się robi. Ja mam
      lenia wielkiego (albo mi się śpieszy) to do paciurki, do której ciepły kleik nie
      bardzo pasuje wlewam odrobinę wrzątku, żeby konsystencji za bardzo nie upłynnić
      i gotowe. Z mikrofali nie korzystam, bo czytałam że nie wskazana do podgrzewania
      jedzenia maluszków.
    • mamaimati Re: jak podgrzać jedzonko ze słoiczka ?? 17.10.06, 22:34
      Miseczkę z jedzonkiem stawiam na otwartym czajniku elektr. i gotuję wodę. Tak mi
      najwygodniej, bo kuchnię mam na dole. Ewentualnie słoiczek w podgzewaczu, ale
      wtedy, gdy wszystko ma być zjedzone z tego słoiczka.
    • lisabette Re: jak podgrzać jedzonko ze słoiczka ?? 17.10.06, 23:54
      W podgrzewaczu do butelek.
    • ulfa Re: jak podgrzać jedzonko ze słoiczka ?? 18.10.06, 11:18
      Ja na początku podgrzewałam w kubku z gorącą wodą, teraz podgrzewam wszystko w
      mikrofali
    • reniatoja Re: jak podgrzać jedzonko ze słoiczka ?? 18.10.06, 11:27
      jedzonko.... Marchwiątka z jabłuszątkami, czy selerątka z kartoflątkami? Co
      wprowadza sie najpeirw, bo moje dzieciątko jest jeszcze maleńkie i zywi sie
      tylko mleczątkiem, ale juz nie mogę sie doczekać kiedy wprowadzę mu inne
      pokarmiątka i chciałabym wiedzieć czy najpierw idą owocątka czy jarzyniątka?
      • manab Re: jak podgrzać jedzonko ze słoiczka ?? 19.10.06, 12:39
        He, he, mnie ostatnio najbardziej rozwaliło "mlesio"i "cycorek"smile)
    • melka_x Re: jak podgrzać jedzonko ze słoiczka ?? 18.10.06, 11:38
      Ja nie pogrzewam w ogóle. Dziecko nie jest przyzwyczajone do ciepłych posiłków
      i jak najbardziej może dostawać jedzenie w temp. pokojowej. Bardzo to ułatwia
      życie przy wyjściach.
      Lekko podgrzewam w mikrofali tylko wyjęte z lodówki.
      • lisabette melka_x... 18.10.06, 16:44
        ..a Ty też jesz obiad na zimno ? Smakuje Ci ?
        • melka_x Re: melka_x... 18.10.06, 18:01
          lisabette napisała:

> ..a Ty też jesz obiad na zimno ? Smakuje Ci ?

A Ty jesz na kolację mleko z kaszką lub tarte warzywa bez soli i przypraw?
          Smakuje Ci? Bo ja bym zwróciła taką kolacjęwink.

Chcesz podgrzewać to podgrzewaj, ale mnie się nie czepiaj, jako i ja Ciebiewink.
          Moje dziecko jak mu nie smakuje potrafi dobitnie dać temu wyraz. W większości
          poradników poświęconych niemowlętom stoi jak byk, że podgrzewanie jest tylko
          naszym, dorosłym przyzwyczajeniem i nie ma żadnego powodu, żeby niemowlę nie
          mogło jeść potraw w pokojowej temperaturze. Poradniki traktuje wybiórczo, ale
          to akurat okazało się bardzo praktyczną wskazówką.
          • lisabette Re: melka_x... 18.10.06, 19:26
            melka_x napisała:

> A Ty jesz na kolację mleko z kaszką lub tarte warzywa bez soli i przypraw?
            > Smakuje Ci? Bo ja bym zwróciła taką kolacjęwink.

Riposta nieudana wink, trudno, żeby dać niemowlakowi na kolację kanapkę z szynką,
            niemowlęta jedzą jedzenie odpowiednie dla swojego wieku, tak jak i dorośli.

melka_x napisała:
            > Moje dziecko jak mu nie smakuje potrafi dobitnie dać temu wyraz.

A co ma zrobić jak nie zna ciepłego jedzonka ? Nie protestuje, bo nie wie, że
            może być coś lepszego, zwłaszcza jak jest zimno.

melka_x napisała:
            >W większości
            > poradników poświęconych niemowlętom stoi jak byk, że podgrzewanie jest tylko
            > naszym, dorosłym przyzwyczajeniem i nie ma żadnego powodu, żeby niemowlę nie
            > mogło jeść potraw w pokojowej temperaturze. Poradniki traktuje wybiórczo, ale
            > to akurat okazało się bardzo praktyczną wskazówką.

Praktyczna mamo, ja jednak namawiam Cię do zjedzenia obiadu na zimno.
            Smacznego !
            • melka_x Re: melka_x... 19.10.06, 10:17
              "Nie ma potrzeby podgrzewania jedzenia dla dzieci (dorośli wolą ciepłe mięso i
              warzywa, ale dzieci nie nabrały jeszcze takich upodobań smakowych)" - to
              fragment z "Pierwszego roku życia dziecka", nie chce mi się wyszukiwać innych
              publikacji. Naprawdę nikogo nie namawiam do stosowania się do tego, wolny
              wybór, ale proszę o wzajemność, a więc powściągnięcie potrzeby pouczania innych
              i napawania się myślą, jacy z tych innych wyrodni rodzicebig_grin.

> Praktyczna mamo, ja jednak namawiam Cię do zjedzenia obiadu na zimno.
              > Smacznego !

A ja nadal namawiam do zjedzenia kleiku na obiad lub papki z nieprzyprawionych
              warzyw. Smacznego!big_grin
              tongue_out
              • lisabette Re: melka_x... 19.10.06, 15:04
                melka_x, nie rozumiem dlaczego wciąż piszesz o zjedzeniu przez mnie jedzenia
                dla niemowląt? Przecież ja nie piszę, żeby niemowlętom podawać jedzenie dla
                dorosłych.
                Praktyczną mamą nazwałam Cię , bo sama napisałaś, że podawanie zimnego jedzenia
                jest praktyczne.

A wracając do podgrzewania, nawet na słoiczkach jest napisane, żeby przed
                podaniem podgrzać.
            • maksiunio1 Re: melka_x... 19.10.06, 12:31
              > A co ma zrobić jak nie zna ciepłego jedzonka ? Nie protestuje, bo nie wie, że
              > może być coś lepszego, zwłaszcza jak jest zimno.

No w naszym przypadku akurat, mlody zna smak cieplego jedzenia i musze
              powiedziec, ze wybitnie mu nie smakuje. I teraz nawet mu nie podgrzewamy.

Cieplego nie zje i tyle. Zje albo prosto ze sloika, albo zaraz jak uzna, ze temp
              jest odpowiednia. Podgrzewamy tylko jak jestesmy u dziadkow, bo juz nie mozemy
              sluchac tekstow, jak to mozemy mu zimne jedzenie dawac. Podgrzewamy wiec dla
              swietego spokoju, a on zjada jak wystygnie. I juz.. smile

pozdrawiam
              • mamulinka2 Re: melka_x... 19.10.06, 15:11
                bo sie pewnie przyzwyczaił do zimnego jedzenia
                nie dość że to bez przypraw i dosyć ochydne to jeszcze zimne........
    • renia1807 Re: jak podgrzać jedzonko ze słoiczka ?? 19.10.06, 12:52
      Ciekawa jestem ,czy taki maluszek ,który teraz upodoba sobie zimne
      jedzenie ,zje pózniej ze smakiem zimny rosół z pływającymi oczkami?
      • melka_x Re: jak podgrzać jedzonko ze słoiczka ?? 20.10.06, 16:50
        Strasznym automatem lecicie. Zimne - ciepłe (poza rzeczami b.tłustymi, których
        niemowlę i tak nie dostaje), to nie tyle kwestia wyuczonych upodobań smakowych,
        ile automatyzmów. Ten sam pieczony schab, który jako część obiadu podawany jest
        na ciepło, w plastrach, jako cześć kanapki podaje się na zimno. Ten sam
        pieczony kurczak, na obiad jest ciepły, w sałatce może być zimny. Kiełbasa w
        kawałku często ciepła, w plasterkach na kanapkach zimna. Te same gotowane
        warzywa jako obiad są podawane najczęściej ciepłe, ale już w sałatkach czy jako
        dodatek do bufetu na zimno są zimne.
    • ariana1 Re: jak podgrzać jedzonko ze słoiczka ?? 20.10.06, 17:02
      Ja też podgrzewam wszystko w mikrofali. I mleko i soki i obiadki. A potem
      mieszam przed podaniem dziecku. To chyba normalne,że się miesza, po wyjęciu z
      mkrofali, żeby nie oparzyć siebie albo dziecka.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka