ewledea 19.10.06, 19:22 czy czesto zdarza sie alergia na krolika? znajomi chca podarowac, zastanawiam sie czy wziac czy lepiej zrezygnowac.coreczka ma 9 mies. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mika_p Re: niemowle i królik 19.10.06, 19:59 Zrezygnować. Nie chodzi o alergie. Królika trzeba wypuszczać z klatki żeby sobie pobiegał po domu. No i jak on tak sobie biega, to lubi zrobic kupy. Jednej czy drugiej możesz nie zauważyć,a le twoje dziecko na bank ją znajdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
blueluna Re: niemowle i królik 19.10.06, 21:29 No i co z tego ze znajdzie? Juz za moment zacznie znajdowac rozne rzeczy na trawniku. Znacznie grozniejsze niz jeden czy dwa przeoczone bobki domowego, odrobaczonego krolika. Tym bardziej ze kroliki zazwyczaj sa bardzo czystymi zwierzetami - jesli sa mlode bardzo latwo zazwyczaj je nauczyc zalatwiania sie w jedno miejsce. A jesli chodzi o moje zdanie - jesli brac to teraz i to pod warunkiem ze bedziecie w stanie zapewnic zwierzakowi dostateczna ilosc ruchu, najlepiej wogole w klatce nie zamykac (oswojony krolik zachowuje sie jak kot - trzymanie go w klatce jest lekko sadystyczne choc tak czesto stosowane) - oraz umozliwienie przebywania w miejscu do ktorego dziecko nie bedzie mialo dostepu caly czas. Krolik musi miec mozliwosc odpoczac od dziecka, schowac sie przed nim. W innym wypadku coraz mobilniejsze dziecko ktore przez jeszcze spory czas nie bedzie w stanie zrozumiec ze pewnych rzeczy sie nie robi - zameczy zwierzaka na smierc. Odpowiedz Link Zgłoś
ewledea Re: niemowle i królik 19.10.06, 22:28 krolik jest juz spory i przyzwyczajony do wciaz otwartej klatki, z tego co wiem tam tylko zalatwia swe potrzeby.bedzie wiec biegal wolno i u nas.kupki mnie nie martwia, bardziej ewentualna alergia...moze jeszcze ktos podzieli sie doswiadczeniami... Odpowiedz Link Zgłoś
fraglesska Re: niemowle i królik 19.10.06, 23:22 ja bym odmówiła. Króliczy mocz śmierdzi według mnie nie do wytrzymania. I będą wszędzie bobki. Nie każde zwierzę nauczy się czystości. zwierzaki są kochane, sama mam psa przy pięciomiesięcznym synku. ale pies zalatwia się poza domemi jest trochę bardziej przewidywalny (nie gryzie kabli ani dziecięcych rączek) Odpowiedz Link Zgłoś
izabelek27 Re: niemowle i królik 20.10.06, 11:41 Ja mam królika - Bobka miałam go juz zanim zaszłam w ciażę. I nic sie nie dzialo Teraz Kacper ma 7 miesiecy i jest ok - choć jest alergikiem - na białko. Oprócz tego mieszkam w domu gdzie sa jeszcze 2 psy - labrador i jamniczka. CO do czystosci to sprzątam klatkę królika raz na tydzień i jest ok - a Bobek jak ma otwartą klatkę to wraca do niej aby sie załatwic. To prawda z gryzieniem - Bobek bardzo lubił gryźć kable teraz mu troszke przeszło ale też bardziej go pilnuję - latem biega po ogródku. Co do kontaktów dzieciaka ze zwierzętami to gorąco polecam Kacper smieje sie do rozpóku jak widzi 2 pieski bawiace sie ze sobą na królika mniej reaguje - z psami to juz widzę ze chetnie by sie pobawił - łapie je wszędzie gdzie sie da i muszę powiedzieć ze bardziej za Kacprem jest jamniczka niz labradorka to to by go zalizała - labradorka też Kacperka uwielbia ale jej oczkiem w głowie jest jamniczka. A miało byc o króliku..... jak będziesz miała pytania o wychowanie królika itp to pisz na mail Odpowiedz Link Zgłoś
jakw Re: niemowle i królik 20.10.06, 14:48 Moja starsza ma królika (tzn ona ma, a ja o królika dbam ;-/). Alergii u młodszej brak. Odpowiedz Link Zgłoś
justynaz2010 Re: niemowle i królik 20.10.06, 16:47 Ja mam krolika od dawna a synek ma 7 tygodni. Jedynym problemem jest teraz czas, ktorego brakuje dla krolika. Rzadziej wypuszczamy go z klatki i czasem denerwuje nas halas jaki robi jednoczenie budzac malego. Poza tym synek ma skaze bialkowa, ale to nie powiedziane ze bedzie mial alergie na krolika. Ja jestem alergiczka, uczula mnie m.in. siersc psa i kota, siersc krolika na szczescie nie. Jesli krolik rzeczywiscie jest nauczony czystosci to super, polecam kupno kuwetki naroznej do klatki - ulatwia sposob sprzatania, ktore przy kroliku niestety musi byc czeste. Jesli komus przeszkadza zapach krolika wystarczy go "wykastrowac", wtedy zapach ginie. Warto jednak zastanowic sie nad kupnem nie tylko ze wzgledu na alergie, przy kroliku trzeba miec cierpliwosc - jest bardzo halasliwy (przynajmniej moj ) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
ewledea Re: niemowle i królik 20.10.06, 23:29 dzieki za odpowiedzino to chyba biore, mam nadzieje ze malutkiej nie uczuli. wystarczy jej skaza bialkowa, hehe. a jeszcze pytania praktyczne czym najlepiej wyścielac klatke? moze jest jakis zwirek jak dla kota?? Odpowiedz Link Zgłoś
blueluna Re: niemowle i królik 20.10.06, 23:47 Idealnie byloby wyscielic klatke (lub chociaz miejsce toaletowe) zwirkiem drewnianym, takimi brykiecikami (kupuje sie to jako zwirek dla kotow lub wogole podsciolke dla zwierzat) - rewelacyjnie chlona zapach moczu, utrzymuja kacik toaletowy w czystosci i suchosci. W miejscu ktorym krolik bedzie spal w klatce - o ile bedzie w niej chcial spac, mozesz polozyc troszke siana, zeby mu przytulniej bylo a w dodatku zminimalizuje to ilosc wynoszonych drobin zwirku. Nie kladz siana w kaciku toaletowym bo siano zmoczone moczem moze zostac przez krolika zjedzone i mu zaszkodzic. Pamietaj tez o tym ze krolik musi miec zawsze dostep do swiezego, czystego siana oraz wody. Odpowiedz Link Zgłoś