Dodaj do ulubionych

nie chce butli z mlekiem - POMOCY!

21.10.06, 21:48
Dziewczyny, bardzo Was proszę o pomoc - Ola ma 4,5 miesiąca a ja wróciłam do
pracy no i oczywiscie mam problem z jej jedzonkiem. Jak dotąd karmiłam tylko
piersią ale teraz niestety muszę je zastąpić - tylko czym i jak ? Za zgodą
pediatry opiekunka rano daje kaszkę Sinlac na Bebilonie pepti a później
deserek. Urywam się z pracy ok 14-tej ale mała niechętnie pije. Zresztą ja
ciągle patrzę na zegarek więc nie dziwię się że nie ma ochoty pić właśnie
wtedy a dodatkowo zauważyłam że mam coraz mniej pokarmu. Prosze pomóżcie i
ustalić menu da mojej Oli. Dodam, że mieszkam w bardzo małej miejscowości i
pediatra ostatnio tak skwitował moją wizytę: " to znowu pani" sad((
Obserwuj wątek
    • aobrzut Re: nie chce butli z mlekiem - POMOCY! 22.10.06, 00:41
      jestem mamą 14 miesięcznego Piotrusia!Własnie zakonczyłam karmienie.Od marca
      wrocilam do pracy,Piotrus na poczatku tez nie chcial butli>Ja codziennie w
      pracy,badz bezposrednio po powrocie do domu odciagalam sobie laktatorem mleko i
      wstawialam do lodowki.Na drugi dzien opiekunka miala jak znalazł, a i Piotrus
      chetnie moje leczko zjadal.A i laktacja mi nie ustala,robilam tak przez 4
      miesiace,do urlopu!Takze prosze tak sprobowac,zycze powodzenia!

www.piotrusobrzut.smyki.pl
      • kakot Re: nie chce butli z mlekiem - POMOCY! 22.10.06, 08:27
        może kubek niekapek? albo gęstsza kaszka jedzona łyżeczką? Moja w tym wieku już ładnie jadła z łyżeczki, chociaz zajmowało to sporo czasu smile
    • aniagali Re: nie chce butli z mlekiem - POMOCY! 22.10.06, 09:43
      Mósicie codzienie ćwiczyć, niech sie codziennie pobawi butla, nalej do niej
      mleczka, niech sobie pogryzie pomietoli smoczek, coś jej tak z tego smoka
      skapywać bedzie i może, któregoś dnia załapie, ewentualnie spróboj w nocy jak
      zacznie sie kręcic i wiesz że zaraz wstenie na cyca, podać jej tą butelke przez
      sen, mój mały po takim podaniu jednej nocy rano już "na trzeżwo" potrafił
      butlę ssać, tyle, że byłą to butelka przypominająca kształat piersi, z miękim
      kauczukowym smoczkiem NUK-a
      • mammaciusia Re: nie chce butli z mlekiem - POMOCY! 22.10.06, 10:26
        Wizdę,że nie jestem osamotniona w swoim problemie. Maciuś ma 4, 5 miesiące,
        wkrótce wracam do pracy i też próbuje nauczyć jeść go czegoś innego niż moje
        mleko. Niestety, zawodzą wszystkie sposoby. Nie chce mleka modyfikowanego,
        kaszki, nie chce pić z butelki nawet mojego mleka gdy ściągnę. Próbowaliśmy
        smoczka o kształcie piersi i próbował karmić tata.I nic! Maciek jakby
        wiedział,że to nie to. Deserki owocowe je ładnie łyżeczką, ale mlecznych nie
        chce. Próbowałam dodawać do kaszek te owoce, ale jak tylko wyczuł kaszke to
        pluł.Soczki pije a mleka nie chce. Martwię sie bo budzi sie w nocy co godzinę,
        lekarz stwierdził,z jemu już pewnie nie wystarcza moje mleko i mam dokarmiać.
        Ale on nie chce.Jestem zmęczona, niewyspana, a sdo tego musze wrócić do pracy.
        Zupełnie nie mam pomysłów jak go przekonać do mleka jedzonego nie z cycka,
        jeżeli ktoś zna jeszcze jakiś sposób to proszę o radę.
        • olimpia_b81 Re: nie chce butli z mlekiem - POMOCY! 22.10.06, 10:33
          sama mialam taki problem, ale jakos jakos mala przekonala sie do butli wlasnie jak miala 4,5 m.u nas byla tez butelka imitujaca piers.
          ale nie o tym chcialam:moze to stary sposob ale jak uczylam pic z butelki ciotka poradzila mi abym do mleka dodawala soku marchwiowego-tak jej dziecko zassalo mleko z butelki bo tez nie chcialo.nie wiem czy to zgodne z obecnymi zasadmi ble ble ble ale to taki trik podobno.a modyfikowane smakowe probowalas?sa podobno o smaku banana.
          sama nie stosowalam bo mloda zassala nodyfikowane ale kto wie.
          • bishop5 Re: nie chce butli z mlekiem - POMOCY! 22.10.06, 20:57
            dziewczyny błagam, napiszcie coś więcej o tych butelkach "imitujących pierś" !
            Ja też mam problem z piciem przez niemowlaczka czegokolwiek niż pierś. Chodzi
            raczej o butelkę i smoczki. Chociaż z deserkami też mam mały problem, ale może
            to dlatego że to początki. Moja mała ma 4,5 m-ca, za miesiąc wracam do pracy i
            muszę nauczyć ją pić z butli i jeść z łyżeczki. Nie chce nawet mojego mleka z
            butelki, żadnej herbatki itp. tylko mleczko z cycusia. Próbowałam smoczków z
            aventu i kubka niekapka z aventu, niestety z marnym skutkiem. Dodam tylko, że
            smoczków uspakajaczy też nie toleruje (wypróbowaliśmy avent, nuk, canpol).
            Wszelkie rady mile widziane !!!
            • olgu78 Re: nie chce butli z mlekiem - POMOCY! 22.10.06, 21:20
              mamy identyczny problem. Pediatra skwitowała nas stwierdzeniem ze przesadzamy i
              ze nie ma takich dzieci które nie chca jeśc z butli. Babcia nauczyła mała ssać
              smoczek uspokajacz tydzień temu ale to nie pomogło - smoczek polubiła niestety
              a z butli dalej nie je.
            • olimpia_b81 Re: nie chce butli z mlekiem - POMOCY! 22.10.06, 21:42
              butelka tommee tippee w srebrnym opkaowaniu, dostepne w mothercare.dodam ze wczesniej w ogole nie lapala o co chodzi z picie z butelki ,z ta jako tako zaczaila i teraz juz pije z kazdej.wtedy tez zalapala smoka, choc wczesniej kazdym plula na odleglosc
              • mammaciusia a moze trzeba cierpliwości 23.10.06, 07:54
                Drogie mamy, chyba osiągnęłam mały sukces. Wczoraj - po dwóch tygodniach prób i
                plucia Maciek załapał kaszkę. Oczywiście łyżeczką. Ale wcinał po raz pierwszy,
                zjadł całą prawie porcję, którą mu naszykowałam, ok 100 ml. No i po kaszce spał
                od 20.30 do 1.30!jadł jeszcze po 3 i po 5. Po ostatnim miesiącu ,
                nieprzespanych nocach, pobudkach co pół godziny czuję się naprawdę wypoczęta.
                Załapał kaszkę po dwóch tygodniach, moze jednak trzeba cierpliwie próbować. No
                jeszcze musze się uporać z mlekiem i butelką nim wrócę do pracy.Mamy,
                próbujcie, życze powodzenia.
                • bishop5 Re: a moze trzeba cierpliwości 24.10.06, 07:20
                  do mammaciusia: a kaszkę zrobiłaś na wodzie czy mleku - swoim czy
                  modyfikowanym ? Jeszcze nie próbowałam małej dawać kaszki bo na razie przez
                  kilka dni testuję deserek (jabłko). Raz jest lepiej raz jest gorzej tzn. raz
                  otwiera szeroko dzioba a raz zaciśnie usteczka i dopiero jak się uśmiechnie
                  szeroko mogę wykorzystać moment i wcisnąć jej odrobinkę.
                  • mammaciusia Re: a moze trzeba cierpliwości 24.10.06, 10:09
                    Przez dwa tygodnie ćwiczyłam kaszkę bezskutecznie i na moim mleku i na
                    modyfikowanym, różne smaki . I nic.Załapał przedwczoraj na mleku
                    modyfikowanym.Acha, dodałam trochę owoców- jagody z jabłkiem bo "kolorowe",
                    żeby wzbudzić zainteresowanie. Mam wrażenie że wygrałam bitwę, bo przez dwa
                    tygodnie nie chciał, a jak przedwczoraj ni stąd ni zowąd załapał tak
                    żre.Wczoraj zjadł jeszcze więcej , po kaszce przed samym zaśnięciem dałam mu
                    jeszcze possać pierś. Spał dziś do 4.40, possał trochę pierś i spał jeszcze do
                    7.Teraz musze znaleźć sposób na butelkę z mlekiem. Moze i to wymaga czasu.
                    Życzę powodzenia.
                    • bishop5 Re: a moze trzeba cierpliwości 24.10.06, 10:48
                      do mammaciusia:
                      tchnęłaś we mnie nadzieję smile. Dzisiaj zakupimy kaszkę i spróbujemy łyżeczką bo
                      na butlę nie mam co liczyć. Dzisiaj rano próbowałam dać mojego mleka przez
                      butlę (avent) i niekapka (avent). Była tylko złość i płacz, po podaniu cycusia
                      zjadła łapczywie i z uśmiechem zasnęła w moich ramionach.
                      Czy ktoś może się orientuje czy smoczki do butelek NUK pasują może do butelek
                      aventowskich ? W sumie próbowałam tylko smoczków butelkowych aventu, może Nuka
                      załapie ?
              • bishop5 Re: nie chce butli z mlekiem - POMOCY! 24.10.06, 07:41
                do olimpi_b81
                czy to jest ta butla ?
                www.mothercare.com/invt/la0525&bklist=
                • olimpia_b81 Re: nie chce butli z mlekiem - POMOCY! 24.10.06, 08:43
                  taksmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka