Dodaj do ulubionych

sposoby na odbijanie

24.10.06, 18:46
no właśnie - bo nie zawsze nam wychodzi. Generalnie albo sadzam moją córcię
(3,5 tygodnia) na swoich kolanach, żeby miała proste plecki, abo kładę ją na
ramieniu (no, trochę poniżej) w pionowej pozycji. I raz pomaga a raz nie.
Generalnie Mała sama wie, że chce, zeby jej się odbiło i strasznie się wtedy
napina, co generalnie raczej utrudnia odbijanie.... A już zaczęły się
problemy brzuszkowe. Czy macie jakieś jeszcze sposoby???
Obserwuj wątek
    • olera24 Re: sposoby na odbijanie 24.10.06, 18:54
      ja robię tak, że łapię małą pod paszki i kłade sobie na ramieniu, ma wtedy
      uniesione rączki, klepię przy tym w plecki i chodzę po pokoju. Zawsze trwa to 5
      min. niezależnie czy sie odbije czy nie. Jak po tym czasie nie beknie to można
      załozyć że maleństwo nie nałykało sie powietrza. Ale tak unosić zaczęłam jak
      mala skonczyła miesiąc.
    • aniadukat Re: sposoby na odbijanie 24.10.06, 21:48
      Dobry sposób na odbicie i bóle brzuszka również,to (mam nadzieje że jakoś
      wytłumaczewink) wziąść dzidzie na ręke tak aby na prawej ręce miec jej główke
      (twarzyczką zwróconą "na zewnątrz")a rączki muszą zwisać z dwóch stron ręki, a
      druga twoja ręka musi być pomiędzy nóżkami dziecka (i tą ręką trzymasz brzuszek)
      Twoje ręce tworzą tak jakby linieprostą wówczas na całej długości dziecka. To
      jest tez dobry sposób na "gazy". Nauczyła mnie tego pielęgniarka i powiem
      szczerze nie raz nam pomógł czy w odbiciu, czy bólach brzuszkasmile powodzenia
      • andevi Re: sposoby na odbijanie 24.10.06, 22:00
        aniadukat, ja tez stosuje ten sposob noszenia, u nas nazywa sie to "na
        samolocik".Czasem jest to jedyny skuteczny sposob na kolkismile) No, oprocz
        koperku, oczywiscie.
        Ja odbijam malego zawsze na ramieniu, z raczkami nieco w gorze.A jesli chodzi o
        odgazowanie, to wykladam go czesto na brzuszek, najczesciej przed
        karmieniem.Wtedy moge go przetrzymac nawet do pol godziny w takiej pozycji i
        brzuszek go tak nie boli, i ja mam czas jeszcze na skoczenie do toalety czy
        zrobienie sobie kanapki.Albo wyregulowanie malemu por jedzenia.
    • iwo78 Re: sposoby na odbijanie 24.10.06, 22:38
      ja noszę malego w pozycji pionowej, główkę ma opartą o mnie i klepię go po
      pleckach. Jeżeli chodzi o kolki, to jeżeli masz jakiś znajomych lub rodzinę w
      Niemczech to polecam krople SAB lub LEFAX. Dla mnie były niezastąpione!!! Mały
      miał kolki przez pierwsze 3 m-ce codziennie o tej samej porze i 15 kropelek to
      był efekt po 3min!!! Naprawdę bardzo polecam!!! Mały nie męczył się długo i ja
      byłam szczęśliwa, że mogłam mu pomóc w tak szybkim tempie.
      Pozdrawiam
    • anex_w Re: sposoby na odbijanie 24.10.06, 23:46
      u mojego synka najskuteczniejsze jest układanie na brzuszku. Kładę go nawet od
      razu po jedzeniu i rewelacyjnie odbija i pryta smile a ja nie męczę się z
      noszeniem go. Teraz ma pół roku i sporo waży, więc to naprawdę wygodna dla nas
      obojga pozycja.
    • pmierzow Re: sposoby na odbijanie 25.10.06, 08:46
      U nas tez swietnie dziala lezenie na brzuszku. W nocy Malucha nie pionizuje,
      tylko odkladam do spania na brzuszku - nie mija wiele czasu, a beka az milo.
      Spanie na brzuszku b. polecam, aczkolwiek ja sie na nie zdecydowalam dopiero po
      zakupie monitora oddechu.
      • trufla3 Re: sposoby na odbijanie 25.10.06, 11:22
        a ja przytulam w pozycji pionowej,glowa w gorze i lekko poklepuje po pupie.Jak
        to sie nie sprawdza to smyram corcie po karku.Od jakiegos czasu Patrycja
        probuje siadac wiec z pozycji lezacej biore ja za raczki,gdy sie podnosi do
        siadu to odbija jej sie expresowo.
        ....
        @@@ Te małpki chciały upiec Ci tort, ale zdechły ze śmiechu , kiedy dowiedziały
        się ile masz lat!

Papryczka

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka