kate5551 31.10.06, 03:28 Mam pytanie odnośnie upożądkowanego dnia dzidziusia, czy u was to działa?? Jak i kiedy wprowadzić harmonogram?? Mój mały ma 10 tygodni i nie bardzo mam wychodzi jakikolwiek plan dnia, a jak jest u was?? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sandra1001 Re: Harmonogram dnia 31.10.06, 08:29 Jak najbardziej działa. Ja zaczęlam wprowadzac od ok 4 msc. Mała bardzo szybko sie przyzwyczaiła. Ma stale pory posilkow i drzemek w ciagu dnia, a wieczorem chodzi spać również o stałej porze tj. ok. 19.30-20.00 (no chyba że coś jej dolega). Dzięki temu wieczory mam dla siebie. Oczywiście jeżeli karmisz tylko piersią (na każde zawołanie)to będzie narazie trudne. Z czasem sie unormuje. Ponieważ moja córcia jest raczej niejadkiem, to przystawiałam ją za radą lekarza systematycznie co 3-4 h do piersi i tak już jej zostało. Taraz ma skonczone 7 msc. Odpowiedz Link Zgłoś
beniusia79 Re: Harmonogram dnia 31.10.06, 08:56 u mnie harmonogram na poczatku sie nie sprawdzal, ale odkad mala skonczyla 3 miesiace zaczela sama go sobie ukladac, tzn zasypia prawie zawsze o tej samej godzinie, budzi sie o tej samej godzinie i cyca chce tez o podobnych godzinach. drzemki tez sobie ucina o stalych porach. mielismy szczescie, nie musielismy robic nic na sile, dziecko samo sobie wszystko poukladalo bardzo sie z tego ciesze, bo to wazne zeby malenstwo mialo od poczatku swoj rytm, bo potem moze byc problem. syn mojej kuzynki ma prawie 2 lata, chodzi spac kiedy chce, jego mama twierdzi, ze dziecko wpada w rytm jak zaczyna chodzic do przedszkola. w wyniku tego maly czasem do 24 lazi sobie po mieszkaniu... Odpowiedz Link Zgłoś
kosmitka06 Re: Harmonogram dnia 31.10.06, 13:06 Nasza Różyczka ma 5,5-mies. Jeżeli chodzi o harmonogram dnia to zapewne dla Ciebie i 10tyg. dziecka będzie to jeszcze trudne. Nam to udało się opanowac ok 4mies. Tyle tylko że nasza niunia jest na butli, je co 3h góra co 3h i 15min. Sama się do tego przyzwyczaiła. Wstaje ok. 7-7.30 rano i zaczyna swój dzien. Pozniej ucina sobie drzemkę ok. 12 w południe i o 16. Drzemki trwają 20-30min. Kąpiemy ją o 20-ej. Pozniej butla i ok. 20.45 niunia już spi. I tak do ok. 7 rano. Odpowiedz Link Zgłoś
olimpia_b81 Re: Harmonogram dnia 31.10.06, 13:34 mam pytanko, moja cora w podobnym wieku, ale spi 3 (okolo 9.30,12 i 15.30) razy dziennie po 30 min, chcialbym aby bylo to 2 razy.mozliwe do pzestawienia?macie jakies sztuczki na to?te 3 razy to duzo dla mnie-nic nie mozna zaplanowac, szczegolnie kolo poludnia-ledwo wstanie, zaraz chce znowu spac. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
magme Re: Harmonogram dnia 31.10.06, 13:11 Cześć, ja nie bardzo wierzyłam w harmonogramy, ale postanowiłam spróbować po lekturze Tracy Hogg i powiem szczerze że na razie chyba działa. To znaczy staramy się karmić co 2-3 godziny (wyłacznie pierś) i robić większość rzeczy o określonych (mniej więcej ) porach, dzięki temu zauważyłam że Krzyś jednak sypia w ciągu dnia (długo wydawało mi się ze nie). Mały ma 12 tyg, i od 3 dni sam zasypia w łóżeczku (czasem co prawda odkładam go np.5 razy ale efekt jest i z dnia na dzień jest coraz lepiej). Wydaje mi się że dzieciątku to służy , nie jest zaskoczone kiedy się je kąpie i wie (chyba wie ) że potem jest sen. Bardzo mi to uporządkowało życie domowe i znalazłam czas dla męża . Także polecam regularność, oczywiście nie polecam sztywnego trzymania sie planu , bo potem się człowiek stresuje ale pewien elastyczny harmonogram tak, i lekturę Tracy Hogg, pozdrawiam, Magda Odpowiedz Link Zgłoś
olera24 Re: Harmonogram dnia 31.10.06, 13:20 moja mała ma około 2,5 miesiąca, harmonogram jest jak najbardziej, ponadto sama zasypia w łózeczku, w dzień daje jej pierś dokładnie co trzy godziny, nawet jesli sie nie domaga, poprostu przychodzi pora obiadku, podwieczorka itd. Wczesniej jeść niż wypadałoby to z harmonogramu przestała żądać, bo bardzo pilnowałam by pożadnie najadała sie w porze karmień. Zaczęła tez przesypiac całe noce tj od 21 do 6 rano. a wszytsko w moim przypadku dzieki pilnej lekturze Tracy Hogg Odpowiedz Link Zgłoś
zobrien Re: Harmonogram dnia 31.10.06, 13:57 ja wlasnie pracuje nad harmonogramem mlodego (4 miesiace) i idzie nam calkiem niezle. Do niedawna zyl jak chcial i wydawalo mi sie, ze nie jest najgorzej, ale chodzil spac o 21, a to przesada. Teraz jest w lozku (swoim, zawsze w swoim! ) bez marudzenia, po kapieli, o 19.30 i spi jak aniol. Odkrywlam na nowo dobrodziejstwo wolnych wieczorow. Budzi sie o 1 i chce jesc, ale powoli bede go tego oduczac. Budzi sie o 6.30 (czasem niestety tez o 4, ale zostawiony brutalnie w swoim lozku ze smokiem sam zasypia), je, z powrotem w lozku jest o 9 - 9.30 na jakies 45 minut. Znowu je ok 11, i teoretycznie o 12 z powrtoem powinien spac, tylko juz na dluga drzeme, 2-godzinna. To na razie nie dziala. Spi godzine, a trzecia drzeme ucina sobie po poludniu, kolo 15.30. Dziecko w tym wieku nie powinno ponoc spac w dzien dluzej niz 3 godziny, bo bedzie sie budzic w nocy. Korzysci z tego sa takie, ze jak mam wiecej czasu dla siebie, a mlody zna swoj rozklad dnia i jest jakby bardziej zadowolony z zycia - wiec co nastapi, wiec ma poczucie bezpieczenstwa. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
bombastic12 Re: Harmonogram dnia 31.10.06, 14:39 Ja mam 8 tyg. malucha i narazie nie mamy harmonogramu. Mały je w dzien co 2- 2,5godzinki-chociaż teraz śpi juz 3 godzinki i nie domaga się jedzenia, więc narazie nie mam jak zaplanować mu dnia. N apoczatku go dokarmiałam wiec jadł rzadziej teraz jest tylko na piersi i nie jest juz tak łatwo niestety.) Odpowiedz Link Zgłoś