Dodaj do ulubionych

Ciągle chce ssać.

02.11.06, 16:46
Moja 2 tygodniowa córeczka ciagle chce ssać pierś.Najchętniej całą dobę
spedziłaby z cycem w buzi.Tylko że ja nie bardzo mam na ochotę.Mam nadzieje że
to minie za jakis czas, jest przecież jeszcze bardzo malutka.Ale czasem
najchętniej dałabym jej smoczek, który akceptuje, tylko jakoś nie mam
sumienia.Miałyście może podobne doświadczenia? Co zrobić, przeczekać jeszcze
troche czy dawać tego smoka?
Obserwuj wątek
    • mkarotka1 Re: Ciągle chce ssać. 02.11.06, 16:53
      MOja też ciągle chciała ssac pierś na poczatku. Teraz wiem że wynikało to z
      tego, że miała duzy odruch ssania a zarazem nie potrafiła jeszcze efektywnie
      ssać by się szybko najeść. Poza ty taki maluch nie ma ciekawszych zajęć a przy
      mamie czuje się najbezpieczniej. Teraz mała ma 3 miesiące i najdłużej je 10
      minut a wcześniej godzinami na mnie wisiała!! Musisz uzbroić się w cierpliwość a
      ani się obejrzysz jak to się zmieniwink
      • ganfa Re: Ciągle chce ssać. 02.11.06, 18:01
        czuje sie bezpiecznie przy Tobie.. nie pozbawiaj jej tego..
    • jolantusia1 Re: Ciągle chce ssać. 02.11.06, 18:09
      mój potrafił i 3 godziny wisieć na piersi a wnocy to minimum po 40 minut i
      przerwa godzinę, ale ja mu pozwoliłam bo to wcześniak. Teraz już lepiej w dzień
      - domaga się karmienia co ok. 3 godziny tylko te noce.
    • cathy1976 dac smoczek! 02.11.06, 19:03
      ulatwi to zycie Wam obu. Teraz specjalisci dobrze sie wypowiadaja na temat
      smoczkow- wrocily do łask smile
      ja na poczatku myslalam, ze moja corcia jest glodna, ale potem zauwazylam, ze
      nie slysze lykania mleczka.. ona ma po prostu dosc silny odruch ssania i
      smoczek jest niezastąpiony!
      • crska Re: dac smoczek! 02.11.06, 19:46
        moj maly tez ma prawie 2 tyg (w sobote skonczy) i tez nonstop by byl przy cycu..
        a co zrobic jak sie jeszcze ma 1.5 rocznego szkraba ktorego wszedzie pelno???
    • olimpia_b81 Re: Ciągle chce ssać. 02.11.06, 19:53
      znam to z autopsji, trwalo do 3 miesiaca ,potem zelzalo-jadla co 1,5 - 2 hsmilepotem bylo juz ok bo...przeszlam na butelkesmilei wtedy dopiero zassala smoka, choc dawalam od kiedy miala 2 dni.
      wiem jakie to meczace i a twoim miejscu bym dala bez wahania.
    • warkoczanka Re: Ciągle chce ssać. 02.11.06, 20:46
      Jestem mamą 3tg Ani. Podobnie -chciała mnie mieć 24h na dobę. Wisiała przy
      piersi a bez niej płakała-nie ssała tylko sobie trzymała.Poddałam się po kilku
      dniach i dałam smoczek. Teraz smok jest najukochańszy na świecie a mała najada
      się w 20-30 minut. PODAŁABYM SMOKA.
    • joannka5 Re: Ciągle chce ssać. 02.11.06, 22:56
      nie martw się nie jesteś sama ja przeżywałam to samo przez 3 miesiące
      spróbowałam jak mała miała 2,5 miesiąca dać smoczk co się namęczyłam to moje
      już jest dobrze bo bierze smoczka (ma 3 miesiące i pięc dni) teraz może
      wytrzymać nawet 3 godziny między jedzeniaminale jest też tak że potzrebuje co
      godzinkę przystawić się choć na chwilkę ale smoczek troche pomaga, ale tak mi
      się wydaje że jak zacznie się więcej interesować światem czyli około 5 miesiąca
      to będzie jej szkoda czasu na siedzenie przy cycku jest wtedy tysiące
      ciekawszych rzeczy na świecie niż dydusianie piersi tylko potrzeba cierpliwości
      jak zawsze do maluchów chociaż wiem że to też może się wyczerpać
    • sylwia.n Re: Ciągle chce ssać. 03.11.06, 00:21
      To co ja mam powiedziec?
      Moj 6 tyg Piotrus tez moglby caly czas ssac piers a podanie smoczka konczy sie
      niestety fiaskiem. Nie wiem jak moge go do tego przekonac.
      I mnie i jemu napewno ulatwiloby to zycie... Jezeli macie jakies rady to poprosze.
    • mika_p Re: Ciągle chce ssać. 03.11.06, 00:36
      Poczekać.
      Zważyć dziecko.
      Dopiero ewentualnie podać smoczek i obserwować wagę.
      Laktacja dopiero się ustawia, jeżeli dziecko zmarnuje za dużo energii na
      smoczek, to nie będzie efektywnie jadło i będzie kiepsko przybierało.
      Noworodek naprawdę ma prawo jeść bardzo długo i bardzo często, bo dopiero się
      rozkręca, musi się nauczyć przyswajac duże porcje w krótkim czasie - tak jak to
      robia starsze dzieci. Jeszcze kilkanascie dni temu dziecko miało żołądek o
      pojemnosci kilkunastu mililitrów - teraz jest naprawdę neiwiele większy. Mając
      taki maly brzuszek nie mozna zrobic dużych zapasów.
    • pmierzow Re: Ciągle chce ssać. 03.11.06, 10:03
      Jeszcze jest bardzo malutka, daj jej pobyc razem z soba... Smoka podaj, ale za
      2 tygodnie - bedzie miala miesiac i nieco lepiej opanowana sztuke ssania.
      • ambus Re: Ciągle chce ssać. 03.11.06, 10:38
        Dziekuje za wszystkie rady.Postanowiłam przeczekaćsmile
    • kinia-p Re: Ciągle chce ssać. 03.11.06, 11:59
      zwykle na początku tak jest. Mama "robi" za smoczek. Poczekaj jeszcze
      przynajmniej 3 tygodnie z podaniem smoczka. Naprawdę warto - mówię z własnego
      doświadczenia. Wiem że to męczące ale naporawdę czas mija bardzo szybkosmile
      Czasem za szybko. Teraz jak patrzę na mojego synka jak sobie smacznie śpi to
      mam staszną ochotę przystawić go do cyca i patrzyć jak je. A to dopiero za 3
      godzinki. Wszystko się niedługo wyreguluje i smoczek będzie wtedy badzo
      przydatny. Jeśli dasz dziecku smoczek za wcześnie to istnieje ryzyko że dziecko
      zacznie żle ssać pierś a to skutkuje różnymi rzeczami ( mniej pokarmu,
      poranione brodawki itp.). Warto poczekać i dać dziecku czas. Mogę ci dać namiar
      na b. dobrego doradcę laktacyjnego. Ja czasem do niej dzwonię choćby po to żeby
      się upewnić czy dobrze robię smile.
    • blina Re: Ciągle chce ssać. 03.11.06, 12:11
      moje malenstwo zaczelo wlasnie 3 miesiac zycia i z ogromna radoscia wspominam
      wlasnie te chwile kiedy bylam smoczkiem-Maly ssal,spal przy cycu i tak
      godzinami a ja wiem ze On potrzebowal mnie, mojego ciepla,bliskosci.Ciesze sie
      ze wytrwalam pierwszy miesiac i zapewnilam swojemu dziciaczkowi to czego
      potrzebowal najbardziej.Dzis juz Witek zaaklimatyzowal sie na tym swiecie, ma
      juz swoje zabawki w ktore sie wpatruje, odkryl ze istanieje
      tata,babcia,dziadek, wujek i ze wszyscy sa godni zainteresowania i piersi
      laduje w buzi juz "tylko"co dwie-trzy godzinki.A smoczek.....no coz chyba go
      nie polubi juz nigdy....ale jakos damy rade bez smoczka
    • anetka7444 Re: Ciągle chce ssać. 04.11.06, 01:38
      Moja córeczka też najchętniej nie odrywałaby się od piersi. Na początku smoczka
      dawałam tylko sporadycznie, zeby nie przyzwyczajać, jak mała skończyła 3
      miesiące nauczyła sie ssać kciuka i o smoczku nie było nawet mowy. Teraz
      wolałabym, zeby ssała smoczek niż kciuk ale duzego wyboru nie mam...Myślę, ze
      jeżeli Twoja córeczka potrzebuje czegoś do ssania to powinnaś dać jej smoczek.
      Tyle dzieci ssie smoczki i jakoś nie wszystkie mają wady zgryzu itp. Ja ssałam
      smoczek do 4 roku życia i mam prościutkie zęby. Wybór należy do Ciebie. Pozdrowienia
    • ewcia1980 Re: Ciągle chce ssać. 04.11.06, 19:50
      O rany, jak dobrze wiedziec, ze nie tylko ja mam taki problem.
      Moja córeczka ma prawie 3 tygodnie i tez bardzo lubi wisiec przy moim cycku.
      Własnie udało mi sie ja uspic i połozyc do łożeczka, a wisiała na mnie od 16.30
      czyli ponad 3 godziny sad(((
      A najgorsze jest to, ze cały czas ssała piers a nie wisiała na niej
      bezproduktywnie wiec nie miałam sumienia jej oderwac skoro jadła.
      czasami próbuja oszukac ja smoczkiem ale cwana bestia nie daje sie.
      mam nadzieje, ze niedługo pory i długośc karmienia ustabilizuja sie.
      a na razie .... uzbrajam sie w cierpliwość, której czasami troche brakuje sad

pozdrawiam
      Ewelina
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka