Dodaj do ulubionych

Zapach z ust niemowlaka

IP: *.* 13.08.01, 10:56
Czy Waszym niemowlętom (moja córka - 10 m-cy) zdarza się mieć acetonowy, tzw. "mnisi" zapach z ust? Mojej małej zdarza się od niedawna (w nocy i po spaniu) i nie wiem, czy je za mało, czy ma to jakąś inną przyczynę.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: Zapach z ust niemowlaka IP: *.* 13.08.01, 11:25
      witaj Asiu!Mój synek /skończone 9 miesięcy/ również ma coś takiego po spaniu ale ponieważ od kilku tygodni przeżywamy wykluwanie się ząbków po kolei /mały ma już "prawie" 6 zębów/ i smarujemy mu dziąsła żelem wiec sądze, że to jest głowna przyczyna tego zapaszku.pozdrowienia dla Ciebie i Córeńki - jak na na imię??M.
    • Gość: guest Re: Zapach z ust niemowlaka IP: *.* 13.08.01, 11:37
      Nie chciałabym Cie przestraszyć, ale acetonowy zapach z ust to nie jest dobry objaw. Ma to chyba jakiś związek z moczem - pamiętam, że kiedyś pani doktor sprawdzała Misiowi, czy właśnie nie czuć w oddechu dziecka acetonu. Tylko że to było dość dawno i teraz nie umiem powiedzieć, o co chodziło, Michał miał wtedy około 9 miesięcy, a teraz już ponad 3 lata... Może skontaktuj się z pediatrą ? Mika
    • Gość: guest Re: Zapach z ust niemowlaka IP: *.* 13.08.01, 11:44
      Z tego co gdzieś przeczytałam to taki zapach z ust jest spotykany przy cukrzycy - czego Ci oczywiście nie życzę.Można łatwo sie przekonać jaki jest poziom cukru robiąc dziecku badanie moczu. Badanie bezbolesne i nieinwazyjne a pozwala rozwiać watpliwości.pozdrawiam i życzę zdrowia Twojemu maluszkowiKaśka
    • Gość: guest Re: Zapach z ust niemowlaka IP: *.* 13.08.01, 13:40
      Witaj. Najlepiej idź do pediatry bo taki zapach rzeczywiście nie jest prawidłowy. Na pocieszenie dodam, że często zdarza sie przy infekcjach górnych dróg oddechowych czesto niegroźnych ale jednak lepiej sprawdzic - to może mieć związek z ząbkowaniem. A dla ostrzeżenia jak coś przeoczysz to może dojść do zatrucia acetonowego i dzieciątko zacznie strasznie wymiotować cokolwiek mu dasz - łatwo o odwodnienie i pobyt w szpitalu. Ale na pewno wszystko będzie dobrze. Aga.
    • Gość: guest Re: Zapach z ust niemowlaka IP: *.* 13.08.01, 14:43
      Przepraszam, miało być Kasia, a nie asia. Dziękuję za uwagi, rzeczywiście poradzę się pediatry. Marzenko - mamy więc dzieci w tym samym wieku! Moja córeczka nazywa się Jagódka. Jeśli masz ochotę "pogadać" o naszych maluchach, to napisz do mnie. Pozdrawiam
    • Gość: guest Re: Zapach z ust niemowlaka IP: *.* 14.08.01, 01:18
      Cześć, włąśnie niedawno miałam pytać o to samo. Moja mała miała taki zapach ostatniioo przy przeziębieniu. Było teą trochę biegunki. Pytałam pediatrę, wspomniała coś o odwodnieniu to znaczy , że może to być przyczyna, ale miała na myśli łagodną postać. KAzała dużo poić. Mała miała luźne stolce akkurat wtedy. Co do ząbkowania też chyba jest to możliwe, bo może jakiś stan zapalny. Wiadomo najlepiej skontaktować się z lekarzem. My robiliśmy badanie moczu, mała miała wcześniej zapalenie dróg moczowych więc robimy to co jakiś czas. Życzę zdrówka.
    • Gość: guest Re: Zapach z ust niemowlaka IP: *.* 14.08.01, 01:20
      Jeszcze jedno, podiatra zaleciła nam wtedy podawnie lakcidu, 1-2 rzy dziennie, no ale była leciutka biegunka. Przeszło po kilku dniach.
    • Gość: guest Re: Zapach z ust niemowlaka IP: *.* 14.08.01, 07:44
      Elik, a jak radzisz sobie ze zbieraniem moczu? My też powinniśmy zrobić badanie ogólne i posiew. Jak Jagódka była mała, to czekaliśmy z pojemniczkiem, aż nasiusia, ale teraz nie da się (trudno zmienić pieluchę, a co dopiero kazać małej leżeć przez np. 30 minut). Wiem, że są takie woreczki, ale one chyba nie nadają się, gdy chce się zrobić posiew. Jak sobie z tym radzicie?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka