Dodaj do ulubionych

fluor i d3

IP: *.* 21.08.01, 11:04
Czy ktoś wie od kiedy może dziecko używać fluoru. W tej chwili pojaję mu tylko witaminę d3, ale czytałam, że można też podawać fluor, żeby ząbki były zdrowsze.Czy jeżeli karmię piersią powinnam podawać jeszcze jakieś witaminy?
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: fluor i d3 IP: *.* 21.08.01, 11:57
      Mój pediatra polecił dawać Zymafluor 1 kropla od 2 miesiąca życia a od 7 miesiąca 3 krople (to zależy od zawartsci fluoru w odzie pitnej). Teraz maly ma rok i sliczne 9 zębów. Ania
    • Gość: guest Re: fluor i d3 IP: *.* 21.08.01, 12:15
      Jestem mamą 5 latka.Nie podawałam synowi żadnego dodatkowego fluoru.Od chwili pojawienia się pierwszych ząbków myję mu je ELMEKSEM -polecam
    • Gość: guest Re: fluor i d3 IP: *.* 21.08.01, 12:39
      Co lekarz to teoria. Mnie powiedziano , że fluor dopiero po ukończeniu 6 miesięcy.:ouch:
    • Gość: guest Re: fluor i d3 IP: *.* 21.08.01, 18:06
      Pediatra przepisała dla mojego synka (od 1 m-ca) witaminy: D3, C, A i B1. Początkowo się zdziwiłam, ponieważ czytałam że karmiąc piersią wystarczy tylko D3, mimo to podaję mu je.Kasia
    • Gość: guest Re: fluor i d3 IP: *.* 21.08.01, 20:22
      Faktycznie, co lekarz to inna rada. Ja swojej corze ze wzgledu na male ciemiaczko wit. D3 daje dopiero od drugiego miesiaca, ale oprocz tego wit. C, wit. B6 i kwas foliowy.Ale przeciez to jakie witaminy daje sie dziecku (poza wit. D3) zalezy od morfologii.Jak wyniki sa w normie do wystarczy cyc.A o zymafluor zapytam sie przy kolejnej wizycie!Patyk :sol:
    • Gość: guest Re: fluor i d3 IP: *.* 21.08.01, 21:55
      A czy witamina D3 jest konieczna? Wiktoria ja dostawala, Antek (6 tygodni)- nie. Karmie go piersia. Pytalam sie lekarki, to stwierdzila, ze jezeli nie mam zamiaru zaczac rozszerzac jego diety, gdy zacznie sie zima, to wtedy bedzie potrzebowal witaminy D3, a teraz nie ma takiej potrzeby. Byla zdziwiona, ze w Polsce dostaja ja wszystkie dzieci, nawet latem. Tutaj (mieszkamy w USA) postepuje sie tak tylko z niemowletami czarnoskorymi. Stwierdzila, ze jesli chce, to moge podawac mu preparat wit. D3 i E, ale ja teraz nie wiem, co robic. Co mi radzicie?
      • Gość: guest Re: fluor i d3 IP: *.* 24.08.01, 12:05
        mi osobiście lekarz kazał odstawić vit. D3 na okres lata - i ja nie daję, zacznę dopiero jesieniąPozdr. Aga
      • Gość: guest Re: fluor i d3 IP: *.* 31.08.01, 08:41
        Aga. Ciekawa jestem co pediatrzy w Stanach myślą n atemat podawania fluoru?
    • Gość: guest Re: fluor i d3 IP: *.* 21.08.01, 22:33
      Mojemu synkowi od 3 tygodnia życia podaję zgodnie z zaleceniami pediatry ;wit.D3-2 krople dziennie,Cebion- dwa razy dziennie po 5 kropli i od 6 miesiąca życia Zymafluor (przeciw próchnicy) 4 krople co drugi dzień.Synek ma teraz 7,5 miesiąca ,dwie piękne dolne jedynki i nadal jest karmiony piersią.Podulka.
    • Gość: guest Re: fluor i d3 IP: *.* 22.08.01, 21:07
      Cześć, mam 4 miesięczną Olę, podaję jej tylko wit. D3.Jeśli chodzi o fluor, to różne są opinie. Jestem stomatologiem i z tego co czytałam i rozmawiałam z koleżnkami pedodontami9 stomatolog dziecięcy), to teraz uważa się, że fluor w tabletkach nie jest najlepszym rozwiązaniem. Lepsza jest tzw. fluoryzacja kjontaktowa- lakierowanie zębów, w gabineci, ale raczej u trochę starszych dzieci. Jest to też świetny sposób na zapoznawanie dziecka z dentystą- zabieg jest calkowicie bezbolesny, a może być przeprowadzony w sympatyczny sposób.
    • Gość: guest Re: fluor i d3 IP: *.* 28.08.01, 20:12
      W ostatnim "Twoim Dziecku" jest artykuł o fluorze, przeczytaj. Niestety nie znam żadnego preparatu fluoru w kroplach dostępnego u nas. Pozdrawiam, BeataW
      • Gość: guest Re: fluor i d3 IP: *.* 30.08.01, 07:57
        Beatko Właśnie Zymafluor zawiera fluor w postaci roztworu 0,114% fluorku sodu.Ja od niedawna podaję go swojej córce, a ma ona już skończone 4 lata i gamę zębów.Co prawda nasza pediatra poleciła podawać te krople jak zauważyła lekki ciemny osad na jedynkach.Marwię się tylko czy to nie za póżno :(
        • Gość: guest Re: fluor i d3 IP: *.* 30.08.01, 21:04
          Cześć. DZiuęki za wiadomośc, ja nie znalazłam informacji w farmakopei, że Zymafluor jest w kroplach. A jeśli chodzi o córkę to wybierz się z nia do dentysty i on zdecyduje czy trzeba ząbki już leczyć , czy moze na razie moż na je np. polakierować fluorem skoro kropelki stosujesz od niedawna. Pozdrawiam, BeataW
      • Gość: guest Re: fluor i d3 IP: *.* 30.08.01, 08:19
        Poczytać można, tylo wart zauważyć, że to reklama czy też "artykuł sponsorowany". Baaaardzo nieładnie, że redakcja nie zaznacza tego inaczej, niż tylko bardzo dyskretną rameczką.
        • Gość: guest Re: fluor i d3 IP: *.* 30.08.01, 21:06
          Cześć, nie wiem czy artykuł jest sponsorowany, ale jest bardzo sensowny i rzetelny, warto przeczytać. Pozdrawiam, BeataW
    • Gość: guest Re: fluor i d3 IP: *.* 31.08.01, 22:21
      We Francji niemowlaczkom podaje się preparat o nazwie Zymaduo.Jest to właśnie połączenie Witaminy D3 i fluoru.Beata
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka