Dodaj do ulubionych

NIE CHCE SPAĆ

IP: *.* 22.10.01, 16:33
Moja Sylwia skończyła 4 miesiące. Jest kochana,ale bardzo mało śpi. Wieczorem spać idzie ok.północy.Usypiam ją przy cycusiu i uśnie,ale za pół godziny budzi się i chce się bawić.Potem znów dostaje cycusia i usypia na dobre (nie licząc przerw co dwie godziny na karmienie). Wstaje ok8.00/9.00 i w ciągu dnia przysypia tylko podczas karmienia oraz na spacerze.Jeżeli jednak jest brzydka pogoda i na spacer nie idziemy,cały dzien może nie spać.Bardzo często robi sobie jednak półgodzinną drzemkę ok.19.00/20.00 i może dlatego idzie spać tak późno.Poradzcie jak mam dokonać tego, żeby Sylwia chodziła spać ok.21.00. Chciałabym mieć chociaż dwie godziny wieczorem na spokojną rozmowę z mężem czy obejrzenie filmu.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: NIE CHCE SPAĆ IP: *.* 22.10.01, 20:19
      Witaj Angie,Mój pięciomiesięczny synek też mało śpi, choć ostatnio trochę więcej niż kilka tygodni temu. Twoja córeczka najwyraźniej regeneruje siły w czasie krótkiej drzemki. Z tego co czytałam, można dziecku pomóc w ukształtowaniu rytmu okołodobowego poprzez regularne wykonywanie określonych czynności o tej samej porze. Wiem, że karmiąc piersią trudniej jest dokładnie zaplanować porę posiłków, ale spacerek czy kąpiel można. Ważny jest rytuał usypiania, tzn. czynności poprzedzajace zaśniecie. Jeżeli dziecko jest np. kąpane o określonej godzinie, niedlugo potem karmione przy zgaszonym swietle, to po czasie zrozumie, że pora spać.Jeżeli jednak Twojej córce wystarcza np. 12 godz snu na dobę, to jeżeli kilka godzin pośpi w dzień, to będzie krócej spać w nocy. Postaraj się może, żeby wieczorem już nie zasypiała. Co do zmian przyzwyczajeń pory zasypiania, to można to zrobić kładąc codziennie dziecko pół godziny wcześniej spać. Podobno osiąga to się w ciągu 14 dni. To wszystko wyczytałam w książce "Wiek niemowlęcy". Spróbuj może pomoże.Pozdrawiam serdecznie. :)Kasia
    • Gość: guest Re: NIE CHCE SPAĆ IP: *.* 23.10.01, 12:21
      Witam serdecznie...Podobnie jak u twojej córeczki - mój syn też ma kłopoty ze spaniem. Jednakże jest pewna różnica - ja już nie karmię piersią i łatwiej mi ustalić z nim czas picia w nocy. Był jednak okres czasu, kiedy karmiłam go cycusiem...nauczyłam go wtedy picia w nocy nie tylko mleka ( które dodawało mu tylko energii a nie usypiało ) ale także herbatki. Nie wiem czy to szybko czy nie - ale w ciągu 1,5 tygodnia - mój mądraliński zrozumiał i już nie chciał tak często w nocy jeść i ustalił sobie normę nocną snu...Budzi się zawsze ( jak w zegarku ) o 02,00 i o 05,00. Gorzej jest w ciągu dnia...śpi po 15 - 20 minut co 4 do 5 godzin. To bardzo męczy.. Spróbuj podawać mu herbatkę i nie słuchaj rad, że jesli się karmi piersią to to wystarczy... Tak wcale nie jest. Mleko jest dla dziecka pokarmem - a przecież pić też musi. Daj herbatkę a gwarantuję efekty!!!Pozdrowienia.
    • Gość: Marzena28 Re: NIE CHCE SPAĆ IP: *.* 23.10.01, 14:02
      Miałam identyczny problem Michał spał w dzień troche a w nocy dopiero po 24. można się wykończyć. Kąpiel o 19.30 później karmienie piersią do nocy.Leżał spokojnie tylko oczami strzelał dookoła. :((( Na Wigili domownicy i goście zdążyli wrócić z pasterki a dzidzia jeszcze nie spała. Rozwiązanie u nas było przypadkowe. Bardzo z mężem lubimy colę,a piłam rozcięczaną i nie za dużo. Przez krótki czas zabrakło w domu napoju. Byłam w szoku bo Michu usnął o 20.00.Jak odstawiłam colę to skończyły się problemy ze spaniem.:)))Michał tak reagował tylko na ten napój gazowany brakiem snu. Druga sprawa że trzeba dziecko "przestawić" na spanie w nocy. jak będzie Ci spała 6 godzin w dzień to tylko trochę w nocy. Wiem koło się zamyka. Bo po nie przespanej nocy jedyne o czym się marzy to śpiące dziecko. Poproś kogoś o pomoc w ciągu dnia, a jeżeli nie to może mąż w weekend. teraz Michu ma 1,2 roku i działa na niego zgaszenie w całym domu świateł. Trzymam kciuki. odezwij sie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka