Dodaj do ulubionych

wędzidełko

IP: *.* 16.11.01, 18:38
Szukam kontaktu z mamami, których dzieci miały podcinane wędzidełka pod języczkiem - chiałabym wiedzieć, jak to się robi, kiedy i czy dziecko musi iść z tym do szpitala, czy też można to wykonać ambulatoryjnie.
Obserwuj wątek
    • Gość: guest Re: wędzidełko IP: *.* 16.11.01, 19:32
      a skąd wiesz że trzeba podciąć wędzidełko twojemu dzidziusiowi???
      • Gość: guest Re: wędzidełko IP: *.* 18.11.01, 15:00
        Dostałam do skierowanie do szpitala od laryngologa.
    • Gość: guest Re: wędzidełko IP: *.* 16.11.01, 19:45
      Mój synek miał podcinane wędzidełko jak miał trzy tygodnie. Najpierw poszliśmy prywatnie do laryngologa (pediatra zauważyła, że Mały ma bardzo krótkie wędzidełko), który kazał na drugi dzień przyjśc do szpitala. W abulatorium trzymałam dzidziusia na kolanach, zabiegowa trzymała Małemu buźkę a Pan dkotor ... zrobił ciach nożyczami (takimi niby specjalny)i ... był po wszystkim tzn. był krótki płacz, ani kropelki krwi (???) i zakaz podawania jabuszka i innych kwaśnych rzeczy przez 3 dni (jakby ktoś podawał 3tygodniowemu dziecku takie specjały - no ale Pan doktor jako człowiek nienajmłodszy mógł się nie znać na schemacie żywienia bobasów).Podsumowując: wiele strachu o nic - a pożytek wielki - Mały lepiej łapał pierś, a i później nie było problemów z seplenieniem (częstą przypadłością dzieci z za krótkim wędzidełkiem).
    • Gość: guest Re: wędzidełko IP: *.* 16.11.01, 21:27
      Hej GosiuMoja coreczka miala podcinane wedzidelko- dwa dni po urodzeniu jeszcze w szpitalu. Sam zabieg trwal doslownie minutke-mala nawet nie zaplakala, potem posmarowali jej ranke piochtanina i po wszystkim. A w jakim wieku jest Twoje dzieciątko? Moja corcia ma 6 tygodni.pozdrawiamAga
    • Gość: guest Re: wędzidełko IP: *.* 16.11.01, 21:42
      Witaj!Podcinane wedzidelko mial moj brat. Bylo to co prawda 20 lat temu, ale z tego, co przeczytalam wyzej widze, ze metoda sie nie zmienila. Mama opowiadala mi, ze wygladalo to tak: poszla z nim do gabinetu zabiegowego, lekarz wyciagnal smoka z buzi. Dziecko w ryk, a on w tym czasie ciachnal nozyczkami, wlozyl smoka z powrotem do buzi i ... cisza, spokoj. Wyglada na to, ze nie jest zabieg zbyt bolesny.Pozdrowienia i jak najmniej bolu.Aldona
    • Gość: guest Re: wędzidełko IP: *.* 18.11.01, 15:04
      Dziękuję za informacje.Moja córcia ma 3 m-ce. Na izbie przyjęć w szpitaku pielęgniarki poinformowały mnie, że dziecko skierowane na taki zabieg musi zostać w szpitalu (jak na wycięcie migdałków!). Ale i tak nie przyjęły jej (mimo skierowania), gdyż muszę dostać skierowanie od profesora ze szpitala (wizyta za miesiąc - takie kolejki). To same absurdy!
    • Gość: guest mleczko i co dalej? IP: *.* 20.11.01, 13:34
      Moja córeczka ma pół roku, prawie, i jest karmiona wyłącznie piersią. Czas najwyzszy zacząć podawać powoli inne pokarmy. i właśnie tu zaczyna się problem. Jeżeli tylko dosłownie poliże czegoś innego niż mleko boli ja brzuch, robi zieloną kupę i nie śpi w nocy. Reaguje tak na wszystko, na soki, na owoce, na kaszkę. Jak ją nauczyć jeść, zawsze nie będziemy się przecież karmić, musi zacząć jeśc coś innego po trochu.Gosia mama Oliwii
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka