Gość: guest IP: *.* 29.11.01, 21:36 CO ROBIC BY JEJ NIE BYLO?MOJ SYNEK MA PRAWIE 3 TYGODNIE,CZY POWINNMA SCIAGAC NAPLETEK?PROSZE O RADE. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: guest Re: STULEJKA IP: *.* 02.12.01, 12:50 Mam dwóch synków i też miałam ten problem. Lekarze rozbiegali się w opiniach czy odciągać napletek czy nie.Myślę że nie można robić nic na siłę, a już napewno ściągać napletek tak maleńkiemu dzidzisiowi. Z tego co wiem u tak malutkich dzieci jest on często jeszcze przyklejony do żołędzi. Dopóki nie ma problemu z oddawaniem moczu raczej wszystko jest w porządku.PozdrawiamEdyta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: STULEJKA IP: *.* 02.12.01, 15:55 Oj uspokoilas mnie troszke bo u nas jest problemu z stulejka. Nie da sie calkiem odciagnac napletka troszq schodzi tylko tyle by umyc skorke ale zoledzi nie widac Thessi mama Mateuszka Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: STULEJKA IP: *.* 03.12.01, 02:03 Hej Dziewczyny! Mój synuś też ma stulejkę (11 miesięcy). Jedni lekarze kazali odciągać napletek, inni wręcz zabraniali. Ponoć z wiekiem często sam zchodzi, a odciągając można doprowadzić do pęknięc i stanów zapalnych, zrostów i nnych. Jeżeli nie odejdzie to w wieku ok.3 lat (jak dobrze pamiętam) wykonuje się zabieg chirurgiczny nacięcia. Dziewczyny pisały na forum, że jest on bolesny dla dziecka. Mimo wszystko, ja zdecydowałam nie odciągać napletka mojemu synusiowi i chyba słusznie. Czasami sprawdzam przy kąpieli jak wygląda sytuacja, synek nie ma żadnych trudności z siusianiem, a "dziurka", znacznie się powiększyła. Czekam co będzie dalej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: guest Re: STULEJKA IP: *.* 03.12.01, 12:45 Moj Michal miesiac temu mial tak ciasny napletek, ze niczego (!) nie bylo widac.Lekarki (jedna i potem druga- takier zeczywy wole konsultowac wielokrotnie) tylko popatrzyly i wypisaly skierowanie do chirurga.Postanowilam jednak zasiegnac porady trzeciego lekarza, tym razem mezczyzny.Wiecie co mi poradzil? Codziennie po kapieli odciagac (ale delikatnie, tak daleko jak sie da, i powtarzam -DELIKATNIE, do momentu poczucia lekkiego oporu) napletek i tak odciagniety smarowac posluzowce (na czubeczku siusiaka) mascia sterydowa (np. elocomem). Steryd poluznia polaczenia miedzykomorkowe, wiec jest duza szansa na powodzenie terapii.I wiecie co? Siusiak sie NAPRAWIL. Widac juz prawie cala zoladz, a nie uplynal jeszcze miesiac. I nie musimy isc na zaden zabieg Wiec moze warto sprobowac tak podzialac? Odpowiedz Link Zgłoś