IP: *.* 10.01.02, 23:22
hej! mojemu synkowi 3 dni temu odpadl pepek, ale niestety to co zostalo nie spodobalo mi sie: czerwone, sliskie, tak jakby zywe; nie wiem jak ma wygladac pepek po odpadnieciu dlatego zaniepokoilo mnie tonadal przemywam mu spirytusem , to nadal sie wysusza, kawalki jakies sie wykruszaja ,ile to jeszcze potrwa?czy to normalne?doswiadczone mamy i tatusiowie pomozcie!:)
Obserwuj wątek
    • Gość: Anias Re: PEPEK:( IP: *.* 11.01.02, 01:00
      Tak dokładnie to już nie pamiętam jak to wygądało po odpadnięciu (prawie 3 lata temu). Jedno jest pewne - gdyby się zaczerwieniało, paskudziło i ogólnie nie było lepiej tylko gorzej - szybko do lekarza. Podobno takie zakażenia od pępka u noworodków są bardzo groźne.Ale coś mi się przypomniało - do nas przyszła położna zanim odpadł pępek (długo nie odpadał), wzięła taki patyczek do czyszczenia uszu, zamoczyła w spirytusie, zaczęła odginać ten kikut i wydłubywać spod niego taką paskudną wydzielinę. Byliśmy w szoku, nie wiedzieliśmy, że tak można - my obchodziliśmy się z tym strasznie delikatnie. Po tym zabiegu pępek bardzo szybko odpadł. A może u was to wyschło i teraz się właśnie wykrusza?PozdrawiamA.
    • Gość: guest Re: PEPEK:( IP: *.* 11.01.02, 01:48
      Olu,oceniajac po Twoim opisie wyglada mi to na jak najbardziej normalne-bedzie odrobine czerwone i zywe i troche `wydzieliny`-cos w rodzaju sluzu i tak jakby luszczaca sie skorka schodzila zwaleczkami(nie wiem czy dosc obrazowo tlumacze). Tutaj nie przemywa sie pepka spirytusem a tylko przegotowana woda i naprawde szybko sie to goi juz po odpadnieciu.Mozliwe,ze spirytus dodatkowo podraznia skorke.Jesli juz to sprobuj go rozcienczyc bardzo z przegotowana woda wlasnie ew z naparem z rumianku.Roztwor gencjanu tez moze przyspieszyc gojenie. Nie chce Ci mieszac bo wiem,ze co kraj to obyczaj. Za 1-2 dni powinna byc juz widoczna poprawa choc moze nie do konca sie zagoi.Jesli zobaczysz,ze,zamiast tego,jest gorzej,zwroc sie do lekarza czy z kim tam jestes w kontakcie.Nawet jutro jesli bedziesz widziala ze jest zmiana na gorsze. Uwazaj tez by np pieluszka czy koszulka nie draznila tego pepuszka. I swieze powietrze dobrze mu zrobi. PowodzeniaB
      • Gość: AgnieszkaP. Re: PEPEK:( IP: *.* 11.01.02, 04:33
        Cześć !!!Mojemu synowi kikut pępowiny nie tyle odpadł co oderwał się przedwcześnie prawdopodobnie poprzez zaczepienie się o koszulkę. Wyglądał dokładnie tak samo jak opisałaś. Od razu powiem że zagoił się bez problemów. Tak jak już pisała Bogusia spirytus jest już niepraktykowany (piszę z Kanady ), a tym bardziej dłubanie patyczkami w pępku.Ja przez pierwszy dzień nakleiłam mały plasterek bo wydawało mi się że podrażnienie tego biednego pępuszka przez koszulkę może małego boleć,ale jak najczęstszy dostęp do powietrza jest najlepszy. Ja nawet specjalnie wodą nie przemywałam,tyle co podczas kąpieli. Nawet się nie spostrzeżesz a będzie normalny pępuszek.Powodzenia,Agnieszka
    • Gość: guest Re: PEPEK:( IP: *.* 11.01.02, 09:25
      O ile dobrze pamiętam, 4 miesiące,(dziwne jak szybko się zapomina)to to jest normalne, nadal trzeba przemywać spirytusem rozcieńczonym, tylko trzeba się przypatrzeć czy nie sączy się z tego nic, jeśli tak to powinniście pokazać to lekarzowi, żeby nie weszło zakażenie (tak było u mojej koleżanki).Ale te resztki u mojego Franka jeszcze przez jakiś czas wypadały, ja maczałam patyczek higieniczny w rozcieńczonym spitytusie i delikatnie jednak czysciłam pępuszek.PozdrawiamKatarzyna mama Franka
    • Gość: guest Re: PEPEK:( IP: *.* 11.01.02, 13:19
      okdzieki wszystkim za radysmilejuz sie uspokoilam, ja nadal przemywam spirytusem ale skoro twierdzicie zeby lepiej tego nie robic to sprobuje tylko przegotowana wodasmilePozdrawiamsmile
      • Gość: guest Re: PEPEK:( IP: *.* 11.01.02, 19:35
        Proponuje przemywanie woda utleniona.pozdrawiam,Monika A/P.
    • Gość: Zuzanna Re: PEPEK:( IP: *.* 29.01.02, 21:33
      mojemu synkowi odpadl 3 tyg temu i na szczescie przyszla polozna srodowiskowa i stwierdziła ze zrobila sie ziarnina i trzeba zalapisowac bo podobno gdyby ni zalapisowala to trzeba by było usuwac chirurgicznie :cry:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka